Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

16.08.2019

Omāru vēsture

Omāri ne vienmēr ir bijuši dārgi izsmalcinātas ēdienkartes produkti, kuri jāpasūta brīžos, kad kāds maksā tavā vietā. Omāri ilgu laiku tika uzskatīti par zemas klases pārtiku, ko cilvēkiem ar labu gaumes izjūtu ēst neklātos. Piemēram, 17. gadsimtā omāri tika pasniegti kā barība cietumniekiem, bet 19. gadsimtā ar omāriem baroja kaķus. Šie vēžveidīgie tika uzskatīti par atkritumos metamu produktu!

Puskilograms omāru bundžā 19. gadsimtā ASV maksāja 11 centus, bet tajā pašā laikā bundža pupiņu maksāja 50 centu. Omāru cena sāka pieaugt mazliet vēlāk, kad luksusa vilcienu kabīnēs sāka piedāvāt ēdienu saviem pasažieriem. 


Līdz gadsimta beigām omārs sāka ieņemt vietu cilvēku ēdienkartē un vairs netika uzskatīts par kaķu barību. 1920. gados omāri beidzot tik atzīti par derīgiem smalkos restorānos un tika pasniegti "Lielā Getsbija" stila ļaudīm. 

Omāri kļuva dārgāki, bet līdz mūsdienu cenas pieaugumam vēl bija tāls ceļš ejams.

Mūsdienās omāra aptuvenā cena ir 8 eiro par puskilogramu, un nabaga kaķīši vairs nemielojas kā kādreiz. Cietumnieki par omāriem vakariņās vairs pat nesapņo.

Horeca








  

Vēl ziņas

Maijā, salīdzinot ar aprīli, divkāršojies Latvijas tūristu mītnēs apkalpoto viesu skaits
No 11.jūlija atjauno atsevišķus Covid-19 izplatības mazināšanai noteiktos ierobežojumus
No 29. jūnija - 12. jūlijam vasaras Rīgas restorānu nedēļa
Sirdspukstu galerija, Rīgā notiks laikmetīgās mākslas izstāde
SIXT apgrozījums Baltijā sasniedzis 30 miljonus eiro


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts