Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

21.02.2017

Nozaru eksperti sāk izvērtēt iespēju Latvijā samazināt PVN pārtikai

Otrdien, 21. februārī, pirmajā sanāksmē nozaru eksperti sāka izvērtēt iespējas samazināt pārtikai vai atsevišķām pārtikas preču grupām pievienotās vērtības nodokli (PVN).

“Mūsu galvenais uzdevums ir izvērtēt, vai samazināts PVN pārtikai pozitīvi ietekmēs Latvijas pārtikas produktu ražotāju konkurētspēju un vai nodokļa samazināšana kāpinās Latvijā ražoto pārtikas produktu patēriņu, tādejādi veicinot Latvijas tautsaimniecības izaugsmi. Otrs ne mazāk svarīgs jautājums – kāda būs samazināta PVN pārtikai ieviešanas ietekme uz maznodrošināto iedzīvotāju pirktspēju, kā PVN samazināšana ietekmēs pārtikas cenas mazumtirdzniecībā, kam nodokļa samazināšanas gadījumā veikalos vajadzētu kļūt lētākai,” uzsver ekspertu darba grupas vadītājs, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis.

Lauksaimnieku un pārtikas ražotāju organizāciju pārstāvji sacīja, ka PVN samazināšana pārtikai dotu iespēju vietējiem ražotājiem veiksmīgāk konkurēt tirgū, kā arī samazinātu pārtikas nelegālās tirdzniecības apjomus un citas krāpnieciskas darbības pārtikas tirdzniecībā. Samazinoties pārtikas cenām mazumtirdzniecībā, Latvijas iedzīvotāji sāktu vairāk savam ikdienas uzturam iegādāties tieši mūsu valstī ražotos pārtikas produktus.

Lauksaimnieku pārstāvji norādīja, ka nodokļa samazināšanas gadījumā ne mazāk svarīga būtu mazumtirgotāju iesaiste un produktu cenu pazemināšana veikalos. Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas pārstāvis apliecināja, ka gadījumā, ja tiktu samazināts PVN pārtikai, samazinātos arī pārtikas cenas mazumtirdzniecībā. Sanāksmē tikai apspriesta arī to ES dalībvalstu pozitīvā pieredze, kas ieviesuši samazinātu PVN likmi pārtikai.

Eksperti vienojās, ka PVN samazināšanu būtu nepieciešams sākt svaigiem dārzeņiem un augļiem. Pozitīva rezultāta gadījumā PVN samazināšanu varētu piemērot arī citiem svaigiem produktiem ar īsu derīguma termiņu, piemēram, gaļai.

Jau ziņots, ka iespējas izvērtēšanai samazināt PVN pārtikai Zemkopības ministrija izveidoja ekspertu darba grupu, kurā strādā Zemkopības ministrijas, Finanšu ministrijas, Veselības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, Latvijas Augļkopju asociācijas, biedrības “Latvijas dārznieks”, Zemnieku saeimas, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas eksperti. Darba grupai uzdots sagatavot priekšlikumus par iespēju PVN samazināšanu pārtikai vai atsevišķām produktu grupām un iesniegt zemkopības ministram Jānim Dūklavam.

 Dagnija Muceniece
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts