Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

08.07.2019

Novadu Garšas festivāls Bauskā


Lai popularizētu vietējo produkciju un sekmētu savu produktu izmantošanu arī skolēnu ēdināšanā, šovasar visos reģionos notiek Latvijas lauku konsultāciju centra (LKKC) organizētais pasākumsNovadu garša. Bauskas novadā, kur aizvadīts ceturtais festivāls, Zemgales garšu pārstāvēja 21 mazais ražotājs.

Ribbes dzirnavas, kas ir viens no Zemgales lauku simboliem, šogad atzīmē 150. gadskārtu. 
Jubilejas reizē tur pulcējas pasākuma ''Nogaršo Latviju Zemgalē '' dalībnieki. Zemgales garša jau sen vairs nav tikai maize un kūpinājumi. Savu nišu atraduši gan sieru, gan veselīgu našķu kā arī neparastu graudaugu audzētāji.

Meistarklasēs profesionāli pavāri rādīja un stāstīja, kā vietējos produktus pārvērst garšīgā un veselīgā maltītē.

Pasākuma organizatoriem mērķis vēl augstāks – panākt, lai vietējie produkti nonāk arī skolēnu pusdienu šķīvjos.

“Mēs varam darīt ļoti daudz ko, bet, ja nebūs no pašvaldību puses skaidra nostāja, ka mēs gribam ēst savējo, nekas nesanāks.

Jo tur jāpakārto gan iepirkuma procedūra, gan jārunā ar vietējiem zemniekiem. Tas apjoms, ko mēs pašlaik redzam, ir tikai viena piektā daļa no tā, ko mēs ēdam skolā un bērnudārzos, ir Latvijas produkti. Pārējais ir iepirkts lielajās bāzēs,” norāda LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimmermanis.

Lai ēdiens bērniem arī garšotu, pavāri izstrādā veselīgas receptes no vietējiem produktiem atbilstoši skolēnu ēdināšanas noteikumiem. Tas ir liels izaicinājums, jo atšķirībā no restorānu ēdienkartes jāiekļaujas niecīgā summā. Ierobežots arī sāls un cukura daudzums.

“Tas jau mums kā pavāriem būtu tāds mērķis – palīdzēt skolu virtuvei, dalīties ar savām idejām un meklēt to interesanto ēdienu, ko tas bērns ēdīs. Es neslēpšu, ka mūsdienās ir tik daudz ,dažādu blakus piedāvājumu, ka mums arī savus bērnus ir grūti noturēt. Es domāju, ka mums būtu jau no mazām dienām jāpieradina pie mūsu garšām, lai viņas paliek patīkamā atmiņā,” stāsta šefpavārs Ingmārs Ladigs.

Nākamais novadu garšas pasākums notiks Latgalē, bet septembrī mazie ražotāji tiksies Rīgā.

  

Vēl ziņas

Ēst gatavošanas padomi steidzīgai ikdienai
Fissman turpina paplašināties, atverot jauna koncepta veikalu
Konkurss par labākā jaunā maiznieka titulu
Seminārs-Darbs ar projektiem Vācijā un darbinieku nosūtīšana uz Vāciju
KONFERENCE:PIEGĀDES ĶĒDE, RAŽOŠANA, RANSPORTS & LOĢISTIKA. EKSPORTS. TIRDZNIECĪBA. E-KOMERCIJA


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts