Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

22.05.2016

Noslēdzies maizes tirgus cenu monitorings

Konkurences padome (KP) ir noslēgusi maizes tirgus monitoringu, kurā izvērtēja situāciju pēc publiskajā telpā izskanējušās informācijas par vienādajām maizes cenām tirgū. 

KP maizes tirgus monitoringu uzsāka, reaģējot uz šī gada sākumā plašsaziņas līdzekļos pausto informāciju par viena veida maizes cenu sakritībām dažādu mazumtirgotāju tīklu veikalos.  

Sākotnēji apkopojot konkrēto maizes veidu cenas dažādu tirgotāju tīklu veikalos, KP novēroja atsevišķas sakritības, kā rezultātā uzskatīja par nepieciešamu noskaidrot piegādātāju un mazumtirgotāju maizes cenas veidošanas principus, kā arī izvērtēt noslēgtos sadarbības līgumus.

Vērtējot piegādātāju sadarbības līgumus ar mazumtirgotājiem, KP secināja, ka tie nesatur ierobežojumus mazumtirgotājiem patstāvīgi noteikt maizes tālākpārdošanas cenu, kas būtu smags konkurences tiesību pārkāpums. 

Tāpat KP pārliecinājās, ka mazumtirgotāji cenu veidošanas politiku īsteno neatkarīgi un saskaņā ar individuāli izstrādāto stratēģiju, kā arī vienlaikus seko līdzi un pielāgojas vispārējai situācijai maizes tirgū, regulāri veicot konkurentu maizes cenu monitoringu. Tas saskaņā ar Konkurences likumu nav aizliegts. 

Maizes cenu līdzību dažādos veikalos KP skaidro ar konkrētā tirgus specifiku, proti, produktu gala cenas veikalos ir publiski pieejamas. Tā rezultātā konkurentiem ir iespējas brīvi sekot līdzi situācijai tirgū, veicot konkurentu cenu monitoringu un nereti radot situācijas, kad atsevišķu maizes veidu cenas sakrīt dažādos mazumtirdzniecības tīklu veikalos.

Izpētes laikā KP neguva pierādījumus, kas varētu norādīt uz konkurences riskiem, tādējādi konkurences iestāde nolēma monitoringu izbeigt.

Jāatgādina, ka jau iepriekš KP savā praksē ir pievērsusies padziļinātai maizes tirgus analīzei, veicot tirgus uzraudzības un lietu izpētes.


Paula Vilsone

  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts