Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

16.07.2013

Noskaidroti gaļas cepšanas paradumi Latvijā: iecienītākais ir cūkgaļas šašliks

Latvijā iecienītākais grilēšanas produkts ir cūkgaļas šašliks, liecina AS „LIDO” veiktās aptaujas* dati, kurā 51% respondentu norādījuši, ka grilēt visbiežāk izvēlas tieši cūkgaļu. Vistas gaļas šašliks ierindojas otrajā vietā, ar 33% respondentu atbalstu, savukārt cepamdesas par iecienītāko produktu atzīst tikai 4% respondentu.

Pikniks brīvā dabā jaukā vasaras pēcpusdienā, tuvāko draugu lokā un uz grila ceptas gaļas smarža ir neatņemama vasaras sastāvdaļa. LIDO veiktā aptauja par iecienītākajiem piknika grila produktiem, liecina, ka Latvijā gaļa ir neatņemama maltītes sastāvdaļa – iecienītākā ir sātīgā cūkgaļa, īpaši stiprā dzimuma vidū. 

Sievietes, savukārt grilēt vistas gaļu izvēlas gandrīz tikpat bieži kā cūkgaļas šašliku. Cepamdesas kā iecienītāko produktu biežāk izvēlas sievietes, taču kopumā šādu izvēli izdara tikai četri iedzīvotāji no simta. Vēl mazāku popularitāti guvušas cepamas zivis, steiks, fileja un dārzeņi.



Lai grilēšana izdotos, AS „Lido” šefpavārs, Ilga Joma, iesaka ievērot galvenos grilēšanas pamatprincipus:

- Lai produkts būtu sulīgs un garšīgs, der atcerēties, ka pirms grilēšanas nepieciešams pārliecināties, vai liesmas pazudušas un ogles „izdegušas”;

- Gaļas kvalitātei ir liela nozīme, tādēļ vienmēr jāizvēlas kvalitatīva gaļa;

- Vienlaicīgi grilējot dažādas gaļas, jāņem vērā - putna gaļa izcepsies ātrāk, salīdzinot ar cūkas vai liellopa gaļu;

- Uz viena iesma ieteicams likt vienāda biezuma gaļas gabalus, lai gaļa ceptos vienmērīgi, nepiedegtu un būtu vieglāk kontrolēt tās gatavību;

- Karstākā temperatūra vienmēr ir grila vidū, tādēļ jāuzmana, lai vidū esošie produkti nepiedegtu;

- Gaļu nedrīkst pārcept, jo tad izdalās visa tās sula un gaļa kļūst sausa;

- Uzmanīgi jāseko līdzi grilēšanās gaitai, jo pusgatavu gaļu no pārceptas šķir tikai dažas minūtes;

- Papildus garšai un aromātam ieteicams eksperimentēt ar dažādu dārzeņu un garšvielu pievienošanu cepamajam produktam, piemēram, grila papildināšana ar ķirštomātiem, šampinjoniem, sīpoliem, papriku, cukini un citiem dārzeņiem mīkstinās gaļas struktūru, savukārt garšaugu pievienošana uz oglēm, piemēram, rozmarīna, bazilika, timiāna u.c. piešķirs ēdienam jaunas garšas nianses;

- Laba piedeva pie gaļas ir uz grila folijā cepti jaunie kartupeļi;

- Gan pie gaļas, gan dārzeņiem pirms ēšanas var pievienot ne tikai tautā iemīļoto tomātu mērci vai majonēzi, bet ieteicams izveidot savu grila mērci, piemēram, majonēzei vai krējumam pievienojot smalki sakapātus zaļumus, sarīvētus gurķus vai redīsus kopā ar sāli un pipariem;

- Pašiem marinējot gaļu, sāli pievienot tikai pirms cepšanas, jo, atstājot marinēties ar sāli, sāls atņem gaļai sulīgumu
- Lai pikniks izdotos un par to paliktu patīkamas atmiņas, grilējot jāievēro ugunsdrošība.



Karīna Javtušenko

  

Vēl ziņas

Gaļas cenas Latvijā ietekmē patēriņa tendences Skandināvijā un Ķīnā
airBaltic Training Pilotu akadēmija sāk uzņemšanu
Lauku tūrisma uzņēmējdarbību apdraud negodīga konkurence un arvien pieaugoša birokrātija
Vai Latvijā ražotie sieri der restorānu ēdienkartē
PVD atklāj nelegālus medījumu gaļas produktu ražošanas uzņēmumus


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts