Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

05.06.2017

Nosaukumu “Jāņu siers” drīkst izmantot uzņēmumi, kas iekļauti Garantētu tradicionālo īpatnību produktu reģistrā

Tuvojoties Līgo svētkiem, Pārtikas un veterinārais dienests ķimeņu siera ražotājiem un patērētājiem atgādina – produkta nosaukumu “Jāņu siers” drīkst izmantot tikai uzņēmumi, kas iekļauti Garantētu tradicionālo īpatnību produktu reģistrā. Šobrīd tādi ir seši ražotāji – “Valmieras piens”, “Dundaga”, “Lazdonas piensaimnieks”, “Rankas piens”, “Straupe” un “Jaunpils pienotava”.
 
“Jāņu siers”, tāpat kā salināta rudzu rupjmaize un sklandrauši, ir pagaidām vienīgie Latvijas produkti, kas reģistrēti kā produkti ar garantētu tradicionālo īpatnību (GTĪ). Tas nozīmē, ka tie ražojami pēc tradicionālas receptes un tehnoloģijas. Iekļaujot produktus GTĪ reģistrā, tie tiek pasargāti no pakaļdarinājumiem, kas neatbilst tradicionālajai produkta ražošanas receptei un tehnoloģijai.
 
Eiropas GTĪ reģistrā iekļautu produktu var ražot jebkurš uzņēmums, kurš var pierādīt, ka ražošanā izmanto tradicionālo produkta ražošanas recepti un tehnoloģiju.
 
Ja uzņēmums uzskata, ka var šos kritērijus izpildīt, tam ar iesniegumu jāvēršas Pārtikas un veterinārajā dienestā, kas veiks pārbaudi uzņēmumā.
 
“Arī citi ražotāji drīkst ražot ķimeņu sieru, izmantojot savas jau ierastās, īpašās receptes”, saka PVD Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Una Rubīna, “tomēr saukt par “Jāņu sieru” to nedrīkst, jo šis nosaukums ir aizsargāts”.
 
PVD

  

Vēl ziņas

Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem
Ir nācis klajā pirmais MICHELIN ceļvedis Latvijā
Ēdienu inovācijas un hibrīdēdieni ilgtspējīgai pārtikas nozarei


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts