Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

27.06.2019

Nodokļu sloga dēļ varētu slēgt 738 restorānus; to slēgšana valstij izmaksātu vismaz 20 miljonus eiro

Saglabājot esošos nodokļu slogu un turpinot Valsts ieņēmuma dienesta (VID) stingrās pārbaudes, tuvāko gadu laikā tiks slēgti 738 restorāni, darbu zaudēs 11 000 iedzīvotāju un valsts izmaksātie bezdarbnieku pabalsti varētu sasniegt 20,1 miljonu eiro, aģentūrai LETA pauda Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

"Pieņemsim, ka VID drastisko kontroles pasākumu rezultātā visi nozares spēlētāji sāk maksāt oficiālas algas. Lai to izdarītu pie esošā nodokļu regulējuma, restorāniem būs nepieciešams pacelt cenas vismaz par 23%. Savukārt cenu celšana novedīs pie pārdošanas apjomu krituma vismaz par 38% un situācijas, ka visiem restorāniem klientu nepietiks. Attiecīgi - daļa no restorāniem būs spiesti slēgt savu biznesu un atlaist darbiniekus. Nozare strādās pilnīgi "baltajā" režīmā, bet cena, ko nozare par to samaksās būs graujoša," uzsvēra Jenzis.

Restorānu biedrības finanšu konsultants Andrejs Grigoļunovičs, atbilstoši veiktai finanšu modelēšanas un nākotnes prognožu izstrādei, secināja - ja nonāks līdz nozares legalizācijai bez atbalsta pasākumiem, tad valsts budžeta ieņēmumi uz īsu brīdi pieaugs par 42 miljoniem eiro gadā, bet tas maksās vairāk nekā 11 000 darbavietas.

Viņš skaidroja, ka daudzi uzņēmēji, kuri būs spiesti slēgt savus restorānus, savus nākamos biznesus veidos jau citās valstīs. "Arī tie, kuri paliks bez darba, apsvērs domu aizbraukt," norādīja Grigoļunovičs.

Biedrība dibināta 2017.gada nogalē, lai aizsargātu Latvijas restorānus un palielinātu to konkurētspēju. Biedrība sākusi sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu, Finanšu un Ekonomikas ministrijām nozares sakārtošanai. Latvijas Restorānu biedrības mērķu sasniegšanai izveidotas četras darba grupas, kuras strādā sekojošos virzienos - uzņēmējdarbības vides sakārtošana, cilvēkresursi, izejvielas un citi resursi, mārketings un tūristu piesaiste.



Avots: tvnet.lv

  

Vēl ziņas

Aizvadīts jau 3.starptautiskais konkurss ”Learn, Know, Do, Can, Show”
Veiksmīgi noslēgusies AEHT sagatavošanas konference Rīgā
Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts