Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

10.05.2018

No 1. jūnija stājas spēkā noteikumi par transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos

No 2018. gada 1. jūnija Latvijā nedrīkstēs izplatīt pārtikas produktus, kuros pārsniegts maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums. To paredz 2016. gada 17. maija Ministru kabineta noteikumi Nr. 301 “Noteikumi par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos”.
  
Noteikumi nosaka maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos:
 
kas ražoti Latvijā, tai skaitā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, ievesti no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm;
ievesti no trešajām valstīm, un paredzēti izplatīšanai Latvijā. 
 
Noteikumu prasības tiks piemērotas pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās šādos pārtikas ražošanas tehnoloģiskajos procesos - hidrogenējot eļļu; spiežot eļļu augstā temperatūrā; pārtikas produktus cepot un karsējot eļļā; cepot un grilējot taukus saturošus pārtikas produktus. Pārtikas un veterinārais dienests 2018. gadā izvēles kārtībā veiks pārtikas produktu paraugu ņemšanu un transtaukskābju daudzuma noteikšanu.
  
Transtaukskābes veidojas hidrogenējot augu taukus, lai pārvērstu augu eļļu cietā taukvielā.  
  
Normatīvie akti šobrīd neparedz transtaukskābju daudzuma norādi marķējumā. Tomēr, ja ražotājs vēlas, šo informāciju var sniegt brīvprātīgi, ievērojot normatīvajos aktos par pārtikas marķējumu noteiktās prasības. 
 
 
Pārtikas un veterinārais dienests izlases veidā laboratoriskajiem izmeklējumiem nosūtīs gan vietējas, gan citvalstu izcelsmes pārtikas produktu paraugus. 

Avots: PVD

  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts