Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

14.02.2020

No 1. aprīļa pārtikas ražotājiem jānorāda pārtikas produkta galvenās sastāvdaļas izcelsmes valsts vai izcelsmes vieta

Zemkopības ministrija informē: lai nodrošinātu patērētājus ar pilnvērtīgu informāciju par pārtikas produktu izcelsmi, pārtikas ražotājiem no 2020. gada 1. aprīļa ir jāpiemēro jaunā regula par pārtikas produkta galvenās sastāvdaļas izcelsmes valsts vai izcelsmes vietas norādīšanu. 
 
Situācijās, kad pārtikas produkta izcelsmes valsts vai izcelsmes vieta (izcelsme) ir norādīta, bet izcelsme nav tā pati, kas ir produkta galvenajai sastāvdaļai, ir jānorāda arī attiecīgās galvenās sastāvdaļas izcelsme vai vismaz jānorāda, ka tā atšķiras no pārtikas produkta izcelsmes.
 
Tātad, ja pārtikas produkta izcelsme ir norādīta, bet nav tā pati, kas produkta galvenajai sastāvdaļai, tad marķējumā:
          - norāda arī attiecīgās galvenās sastāvdaļas izcelsmi vai
          - norāda, ka galvenās sastāvdaļas izcelsme atšķiras no pārtikas produkta izcelsmes.
 
“Galvenā sastāvdaļa” ir pārtikas produkta sastāvdaļa vai sastāvdaļas, kuras veido vairāk nekā 50% no minētā pārtikas produkta vai ko patērētājs parasti saista ar pārtikas produkta nosaukumu un attiecībā uz kuru vairākumā gadījumu ir nepieciešama kvantitatīvā norāde. 
 
Galvenās sastāvdaļas definīcijā ir minēti divu veidu kritēriji, pēc kuriem var noteikt pārtikas produkta galveno sastāvdaļu:
          - kvantitatīvais kritērijs, saskaņā ar kuru attiecīgā sastāvdaļa veido vairāk nekā 50 % no pārtikas produkta;
          - kvalitatīvais kritērijs, saskaņā ar kuru patērētājs attiecīgo sastāvdaļu parasti saista ar pārtikas produkta nosaukumu.
 
Plašāks skaidrojums ŠEIT 


Avots: ZM








  

Vēl ziņas

Latvijas balzams radījis jaunu dzērienu ar kaņepju garšu
Lietuvas kūrorti cer uz tūristu pieplūdumu un sezonas atklāšanu
Ieskats jaunajā Amber Beverage Group birojā Z-Towers augstceltnē
HKScan Latvia iekaro Centrāleiropas vegānisko tirgu
Ieviešot jaunas garšas, Valmiermuižas alus kāpinājis peļņu


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts