Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

26.09.2011

Neatrast cīsiņus ar 70% gaļas

Cīsiņus un sardeles skolēnu ēdienkartē varēs iekļaut ne biežāk kā reizi divās nedēļās un tikai tos, kuri satur vismaz 70% gaļas un kuros nav garšas pastiprinātāju, paredz Veselības ministrijas izstrādātie noteikumi, kas varētu stāties spēkā nākamā gada 1. septembrī. Taču atrast tādus cīsiņus un sardeles veikalu plauktos nemaz nav vienkārši, jo ne vienmēr uz produkta iepakojuma izlasāms detalizēts tā sastāvs. Sākotnēji ministrija plānoja vispār aizliegt cīsiņu un sardeļu iekļaušanu skolēnu ēdienkartē, turklāt jau tagad paredzēts, ka 1. klašu skolēnu, kuru ēdināšanu finansē valsts, ēdienkartē netiek ietvertas desas un cīsiņi.

Attiecībā uz skolēniem, sākot no 2. klases, ministrija nolēmusi piedāvāt kompromisu. Pašlaik ar uztura speciālistiem, Izglītības iestāžu ēdinātāju asociāciju vēl tiek apspriesta vēlamā ēdienkarte un uztura normas.

Jautāts, vai, piemēram, Rīgas miesnieka produktu klāstā ir gaļas produkti, kas atbilst piedāvātajiem noteikumiem, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Juhans Mats atbild izvairīgi, un atbilde vedina domāt, ka nav gan: «Definējot to, kādam gaļas daudzumam jābūt cīsiņā, jādefinē, kas tad īsti ir gaļa un kas ir kvalitatīva gaļa. Vai iniciatīvas autori arī mehāniski atdalītu gaļu vai, piemēram, ādas emulsiju ietver šajos 70%, kam jābūt cīsiņu sastāvā? Es kā patērētājs labāk izvēlētos cīsiņu ar 50% kvalitatīvas gaļas, nevis cīsiņu ar 70% nekvalitatīvas gaļas.»

Mats arī netieši norāda, ka augstāka kvalitāte nozīmē augstāku cenu, jo «ražotājs, kas izmanto augstas kvalitātes izejvielas, nevarēs konkurēt ar ražotāju, kas izmanto zemas kvalitātes izejvielas, pat ja gaļas procentuālais daudzums cīsiņos būs vienāds».

Mats vēsta, ka Rīgas miesnieka tehnologi tieši tagad strādājot pie visaugstākās kvalitātes cīsiņu receptūras un drīzumā paredzēts šos produktus piedāvāt skolām. Attiecībā uz garšas pastiprinātājiem Rīgas miesnieks jau no savu populārāko cīsiņu - Rakveres - receptūras izslēdzis garšas pastiprinātāju E621 (mononātrija glutamātu).

Sagatavotie noteikumi attieksies arī uz bērnudārziem, slimnīcām un sociālo institūciju ēdināšanas vietām.

Avots: www.bauskasdzive.lv

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts