Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

19.09.2016

LLKA rosina palielināt atbalstu piena ražotājiem

Lai veicinātu Latvijas piena ražotāju konkurētspēju ar citu Eiropas Savienības (ES) valstu lauksaimniekiem, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) rosina priekšlikumu Zemkopības ministrijai par papildus atbalstu tiem piena ražotājiem, kuri ir atbilstīgas piena lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) biedri.

Ņemot vērā, ka no Eiropas Komisijas (EK) piešķirtajiem 350 miljoniem eiro, 9,76 miljoni eiro ir atvēlēti, lai tos pēc objektīviem kritērijiem piešķirtu kā atbalstu Latvijas piena ražotājiem ar mērķi dot ieguldījumu tirgus stabilizācijā un saimniecību ekonomiskajā izaugsmē, kā arī Eiropas Lauksaimniecības komisāra Fila Hogana (Phil Hogan) sniegto norādi par atbalstu kooperācijai, LLKA aicina Zemkopības ministriju noteikt atbalsta pamatlikumi un piešķirt papildus piemaksu 10 % apmērā tiem piena ražotājiem, kuri piegādā pienu atbilstīgām kooperatīvajām sabiedrībām.

LLKA izpilddirektore Liene Radziņa: „Ja Zemkopības ministrija LLKA priekšlikumu ņems vērā, tad katrs piena ražotājs, kurš pienu nodod kādam atbilstīgam kooperatīvam, par katru nodoto piena tonnu papildus varēs saņemt piemaksu 10 % apmērā. Ilustrējot to ar piemēru, tas nozīmēs, ka atbilstīgā kooperatīva biedrs saņems 22,00 eiro par nodoto piena tonnu, kamēr pārējie piena ražotāji – 20,00 eiro par piena tonnu.”

Latvijas mazo un vidējo piena ražotāju saimniecību ekonomisko ilgtspēju nodrošina piederība atbilstīgai kooperatīvajai sabiedrībai. Ir būtiski, lai zemnieks valstiskā līmenī tiek novērtēts un atbalstīts arī kā kooperatīva biedrs. Tā kā daļu no Latvijā saražotā svaigpiena piena kooperatīvi ik dienu eksportē uz Lietuvu, kur šāds atbalsts piena kooperatīvu biedriem drīzumā būs piemērots, arī Latvijā ir nepieciešams atbalstīt savus ražotājus, lai nodrošinātu līdzvērtīgus konkurences apstākļus ar kaimiņzemes ražotājiem.

 LLKA projektu vadītāja Sanita Putniņa

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts