Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

24.03.2016

Lieldienu ēdienu tradīcijas pasaulē

Lielākoties visos gadskārtu svētkos sanāk klāt ar ēdieniem bagātīgi klātus galdus. Dažās mājās tie mēdz būt tik lieli, ka pēc tam visi labumi ir jātiesā vēl nedēļu. Papētīsim, kādas ēdienu paražas un neražas ir citviet pasaulē.

Sviesta jērs

Polijā un dažos Krievijas apgabalos cieņā ir sviesta jērs. Nē, tā nav jēra gaļa, kas ir pagatavota sviestā, vai kāds cits gaļas izstrādājums, bet burtiski jēra formas sviesta gabals. Šāda uzkoda tiek pasniegta Lieldienās. Jērs simbolizē pavasara sākumu un sviests simbolizē to, kā ļoti ātri tikt pie sirdslēkmes!


Šokolādes trušbandikuti

Austrāliešiem nu dikti nepatīk trusīši, tāpēc viņi šajos svētkos kā simbolismu izmanto trušbandikutus. Tie ir mazi somaiņi ar lielām ausīm un spiciem deguniem. Šie dzīvnieki ir apdraudēti un tiek ļoti aktīvi iekļauti Lieldienu svinēšanu tradīcijās Austrālijā. Pēc šo dzīvnieku aprisēm tiek veidotas šokolādes figūriņas! Galu galā nekāda lielās atšķirības ar mūsu pašu šokolādes trušiem nav,  jo nokožot šokolādes figūriņai galvu, tas pats trusītis vien sanāk.






Lieldienu maize

Polija atkal izceļas ar savādu paražu. 

Polijā Lieldienu laikā, mīklas labumu gatavošanā nedrīkst laist klāt nevienu vīriešu kārtas pārstāvi, jo, ja bārdā ieķersies mīklas kriksītis, tad vaininieks palikšot pelēkā krāsā vai arī mīkla slikti celsies. Skūti vīrieši gan būs drošībā, bet pieļaujam, ka marts mistiski kļūst par laiku, kad Poļu vīrieši masveidā sāk audzēt bārdas, lai virtuvē nebūtu jāsper savas kājas.



Jēra kuņģa zupa

Grieķijā pēc visām Lieldienu aktivitātēm (vīna dzeršanas tai skaitā) cilvēki ir pārguruši un ar tukšiem vēderiem. Kas būtu jādara? Jādodas mājās un jāpiepilda savas vēders ar jēra kuņģa zupu. Izklausās vilinoši, vai ne? 


To pasniedz kopā ar sarkanā vīna etiķi un ķiplokiem, vai sabiezina ar avgolemono (olu un citronu mērci). Ir dzirdēts, ka spēku pēc vīna dzeršanas dod arī pastas. Ja šāda zupa nepatīk, tad pasta būs labas zāles. 

 

"Nāvējošais" piens

Jā, piens īsti nav ēdiens  (ja vien to nesasaldē ledus kubiciņos un negrauž), bet šis ir nozīmīgs. Norvēģijā Lieldienu laikā, ģimenēm ir pierasts sapulcēties un lasīt vai arī skatīties noslēpumaino un neatklāto slepkavību stāstus. 


Televīzija un drukātie izdevumi šim notikumam gatavojas laikus un savu programmu pakļauj šai "paražai", bet piena kompānijas uz Lieldienu laiku izlaiž speciālas piena pakas, uz kurām tiek drukātas mazas noslēpumainās un neatklātās slepkavību bildītes un stāstiņi.  

Šis Norvēģijā ir ļoti pierasti, bet amerikāņiem šī paraža varētu likties savāda, jo savos laikos viņi uz piena pakām līmēja pazudušu bērnu bildes.






PK


  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts