Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

16.02.2014

Lauksaimniecības kooperatīvi iebilst pret EK plāniem atļaut ģenētiski modificētas kukurūzas audzēšanu

Reaģējot uz Eiropas Komisijas (EK) plāniem atļaut ģenētiski modificētas kukurūzas šķirnes audzēšanu, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valde aicina atbildīgās Latvijas valsts institūcijas ieviest vēl stingrāku ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) kontroli lopbarībā un citās lauksaimniecības izejvielās. 

Kā norāda LLKA valdes loceklis un LPKS „Durbes grauds” valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča, ģenētiski modificētu augu audzēšana nav pieļaujama vairāku iemeslu dēļ. 

S.Bēča: „Pirmkārt, mani un arī citus lauksaimniekus satrauc tas, ka ĢMO nav līdz galam izpētīti, un arī esošie pētījumi par to ietekmi uz cilvēka organismu ir ļoti pretrunīgi.

Otrkārt, būsim godīgi, ĢMO atļaušana tos, kuri audzēs drošus un ar ĢMO nepiesārņotus augus, nostādīs nevienlīdzīgas konkurences situācijā. 

Sanāk, ka mēs ēdīsim no Eiropas nākušu, ar ĢMO piesārņotu pārtiku, kamēr paši audzēsim drošu. Vienīgais pozitīvais aspekts, kuru saredzu šai ziņai par Eiropas plāniem atļaut ĢMO – patērētājs varbūt beidzot sāks daudz vairāk dot priekšroku vietējām, ar ĢMO nepiesārņotām pārtikas precēm!” 

Arī LLKA valdes priekšsēdētāja vietniece un LPKS „Piena ceļš” valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece pauž satraukumu par plāniem atļaut ģenētiski modificētās kukurūzas šķirnes ražošanu. 

I.Aizsilniece: „Latvijā kukurūza kā lopu pamatbarība ir ļoti izplatīta, un tās audzēšana uz vietas notiek vien eksperimentālā kārtā, līdz ar to, lielais vairums šīs izejvielas tiek importēts. ĢMO caur kukurūzu nonāk govs pienā un gaļā, un mums absolūti šobrīd nav skaidrs, kādu ietekmi tas var atstāt uz mums un mūsu bērniem, un es nevēlos pakļaut tos šādiem eksperimentiem. 

Lai radītu alternatīvu, mēs aicinām Zemkopības ministriju sniegt lielāku atbalstu lopbarības augu audzēšanai Latvijā, jo īpaši lopbarības pupām.”

Jau tuvākajā laikā LLKA vadība plāno tikties ar Zemkopības ministrijas un citu valsts institūciju amatpersonām, lai pārrunātu, kādi būs Latvijas mehānismi, lai pasargātu mūsu valsti no pieaugošās ĢMO ietekmes uz kultūraugiem un ģenētiski modificētas pārtikas nonākšanas tirgū. 

 Sabīne Puķe



  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts