Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

25.09.2020

Latvijas Vīnziņu čempionātā laurus plūc Ņikita Žaičenkovs


Vakar, 24. septembrī, piecpadsmito reizi Rīgā norisinājās Vīnziņu jeb Someljē čempionāts. Visas dienas garumā Latvijas vīnziņi sacentās virknē teorētisku un praktisku uzdevumu klāstā, kurus vērtēja Latvijas Vīnziņu asociācijas biedri un viesmīlības biznesa profesionāļi, kas paši iepriekšējos gados izcīnījuši Latvijas labākā someljē titulu. Sīvā cīņā par Latvijas 2020. gada labāko vīna viesmīli tika atzīts Ņikita Žaičenkovs.

Čempionāta pusfinālā piedalījās septiņi vīna viesmīļi, no kuriem četri - izvirzīti dalībai finālā. Par pirmās vietas ieguvēju tika atzīts Ņikita Žaičenkovs no restorāns “Barents”, kas izrādījās labākais arī teorētisko zināšanu kārtā. Otrās vietas ieguvējs – Roberts Brencēns, savukārt trešā vieta – Dmitrijam Sinkevičam. Līdz ar godalgoto vietu ieguvējiem finālā cīnījās arī 4. vietas ieguvēja Linda Karpenko. Savukārt, atzinības – Lilijai Butlerei, Arsēnijam Hvostovojam, Katrīnai Svilānei. 




„Čempionātam gatavojos ļoti nopietni – jo konkurence bija sīva, un ikvienam no finālistiem bija iespēja ieņemt pirmo vietu. Tas arī sniedza motivāciju pēdējo gadu iet uz šo mērķi. Ikgadējais Latvijas čempionāts jaunajiem vīnziņiem sniedz iespēju attīstīties, kļūt labākiem. Liela nozīme ir arī maniem kolēģiem, kas iedrošina un palīdz doties uz priekšu. Motivācija uzzināt vairāk sniedz arī ikdienas darbs restorānā – cilvēki Latvijā arvien vairāk vairāk izrāda interesi par mazāk zināmiem vīniem, nebaidās arī eksperimentēt, un, ja restorāna apmeklētājs uzticas manai vīna izvēlei un ir sajūsmā, lielāka gandarījuma sajūta someljē nav iespējama,” sajūtās dalās šī gada laureāts Ņikita Žaičenkovs. 

Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis: “Man ir liels prieks, ka neskatoties uz šī gada izaicinājumiem, mēs nelauzām tradīciju, un arī šogad organizējam Vīnziņu čempionātu. Visas dienas garumā aizvadījām virkni uzdevumu, kuru rezultātā noskaidrojām šī gada labāko vīna viesmīli Latvijā. Konkurence arī Latvijas mērogā ir sīva, turklāt uzdevumi nav viegli – mūsu platuma grādos ienāk arvien jauni vīni, turklāt ne no klasiskajām “vīna lielvalstīm”, bet arī no Gruzijas un tālākām pasaules malām – Austrālijas, Jaunzēlandes, u.c. Esam novērojuši, ka sabiedrība Latvijā arvien vairāk interesējas par vīnu no dažādām valstīm, vairs nav tā kā pirms gadiem 15, kad cilvēki konservatīvi pieturējās pie tām vīna, kas bija zināms un iepazīts. Mums patīk eksperimentēt, un to, ka vīna dažādība mūsu veikalu plauktos palielinās, lielā mērā ir kā iemesls ne tikai cilvēkiem iepazīt to, cik ļoti dažāds var būt vīns, bet arī, vienlaicīgi, “ceļ latiņu” vīnziņiem, kam ik gadu jāapgūst un jāiepazīst kas jauns.”  

Piecpadsmitais Vīziņu jeb Someljē čempionāts Rīgā norisinājās viesnīcā “Wellton Riverside SPA Hotel”. Lai noskaidrotu Latvijas 2020. gada labāko vīnzini, konkursa dalībnieki sacensību pirmajā daļā veica dzērienu “aklo” degustāciju, teorētisko testu, kā arī aizvadīja praktiskos pārbaudījumus, veicot vīna servisu, jeb aerāciju improvizētā restorānā, tāpat arī aprakstot vīnu un mēģinot tos “sapārot” ar augsnes paraugiem, kas tika doti atpazīšanai. Žūrijas pārstāvju vidū bija Latvijas Someljēru asociācijas biedri, kā arī viesmīlības biznesa profesionāļi: Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis, un vīnziņi, kas iepriekšējos gados atzīti par Latvijā labākajiem savā arodā: Agnese Gintere, Raimonds Tomsons, Aigars Lukstiņš, Kaspars Reitups un  Ronalds Pētersons.

Šogad Latvijas Vīziņu čempionāta norisi atbalstīja “Georgian National Wine Agency”. Kas ir viena no vadošajām aģentūrām, kura nodarbojas ar vīnu kultūras izpēti un tradīciju saglabāšanu. Sadarbības ietvaros, Vīnziņu čempionāta uzvarētājs balvā ieguva ceļojumu uz Gruziju. Pasākuma veiksmīgai norisei, ilggadējais partneris “Riedel” nodrošināja glāzes, savukārt  “Liviko” - minerālūdens zīmolu “Haage”, bet alkoholisko dzērienu paraugus: “Rskorpions”, “Altia Latvia” un “Prike Latvija”.



Jānis Kaļķis
Latvijas Vīnziņu (Sommelier) Asociācija 


Galerija

  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts