Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

22.07.2012

Latvijas piens sāk eksportu

Šonedēļ, nepilnu mēnesi pēc atklāšanas, zemnieku uzņēmums „Latvijas piens” uzsācis vājpiena koncentrāta un saldā krējuma eksportu. Uz vairākām ES valstu piena pārstrādes rūpnīcām aizvestas kopumā 125 tonnas vājpiena koncentrāta un 25 tonnas saldā krējuma.  „Latvijas pienā” saražoto vājpiena koncentrātu ES rūpnīcas tālāk pārstrādās sierā, saldējumā un vēl citos piena produktos, savukārt saldo krējumu – sviestā. 
Pirms eksporta uzsākšanas ārvalstu sadarbības partneri veica „Latvijas pienā” saražotās produkcijas kvalitātes testus un atzinuši tos par atbilstošiem, izsakot arī atzinību par operatīvo pārstrādes iekārtu regulēšanas procesu. Pēc analogu Eiropas rūpnīcu pieredzes iekārtu regulēšana un produkcijas ražošana testa režīmā parasti ilgst vismaz divus mēnešus. 
SIA „Latvijas piens” tehniskais direktors Armands Lūsis: „Ražošanas uzsākšana ar tādām modernām ražošanas iekārtām, kādas uzstādītas „Latvijas pienā” prasa laiku, pacietību un zināšanas. Sadarbojoties „Latvijas piena” komandai ar iekārtu uzstādītājiem no, Šveices un Čehijas, īsā laikā esam esam nodrošinājuši piena pārstrādi eksportspējīgā produktā.”
Piena pārstrādi nelielos apjomos „Latvijas piens” uzsāka jūnija beigās. Testa režīmā saražotais vājpiena koncentrāts tika izmēģināts uzņēmuma līdzīpašniekam, zemnieku kooperatīvam „Trikāta KS” piederošajā „Trikātas siera” ražotnē, pārstrādājot to sierā.
SIA „Latvijas piens” līdzīpašnieks, zemnieku kooperatīva „Trkāta KS” valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs: „Ir prieks, ka īsā laikā esam sākuši ražošanu ar pilnu jaudu un šobrīd varam koncentrēt spēkus eksporta tirgu apgūšanai.”
Augustā ražošanas apjomi pieaugs, plānojot saražot kopumā aptuveni 500 tonnas vājpiena koncentrāta un 200 tonnas krējuma par konkurētspējīgu cenu, kas nodrošinātu tirgus situācijai atbilstošu piena iepirkuma cenu 600 rūpnīcas īpašniekiem – kopperatīvu „Trikāta KS”, „Dzēse” un „Piena partneri KS” zemniekiem.
Vienlaikus augustā „Latvijas piens” uzsāks siera ražošanas iekārtu uzstādīšanu. Siers ar augstu pievienoto vērtību būs pamatprodukcijas veids un tā ražošanu uzsāks oktobrī. Rūpnīcā tiks uzstādīta arī ultrafiltrācijas iekārta, kas nodrošinās siera ražošanas procesā radušos sūkalu pārstrādi sūkalu proteīnā un sūkalu koncentrātā, kas ir pieprasīti eksporta produkti. „Latvijas pienā” līdz gada beigām tiks uzstādītas visas tehnoloģiskās iekārtas, kas nodrošinās piena bezatlikumu pārstrādi.
UZZIŅA: Vājpiena koncentrāts ir produkts, ko iegūst ar reversās osmozes palīdzību, samazinot ūdens daudzumu vājpienā.  Lai iegūtu produktu, piens tiek separēts, atdalot piena taukus. Tālāk produkts nonākt pasterizatorā, pēc tam - īpašā membrānu tehnoloģijas iekārtā, kur četrkārtīgi tiek samazināts ūdens daudzums pienā, paaugstinot sausnas saturu no 9% līdz vidēji 34%. Vājpiena koncentrātā piena tauku daudzums nepārsniedz 0,2% - 0,4%. Atdalītie piena tauki - 40% saldais krējums - tālāk tiek pārdots pārstrādei sviestā.


Iveta Tomsone

  

Vēl ziņas

60% iedzīvotāju atzīst – Covid-19 būtiski mainījis iepirkšanās paradumus
Richberry – bērna pārtikas alerģija mudināja radīt jaunu produktu
Vīna gatavošana Kvevros – tradīcija izkopta jau 8000 gadus
Uz Ziemassvētkiem laiž klajā īpašu Rīgas Melno Balzamu ar šokolādes un piparmētru garšu
Eksperti: Latvijā būtu jāveicina bioloģiskās pārtikas ražošana un patēriņš


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts