Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

19.12.2016

Latvijas iedzīvotāju garšvielu top 3 – melnie pipari, sāls un vaniļa

Tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam, kad svētku galdā tiks celti mājās gatavoti cepeši, salāti un citi gardumi, tika veikta aptauja, kurā noskaidrojās, 43% no lielveikalu pircējiem vislabprātāk ēdienu garšu pastiprina ar melnajiem pipariem, 37% mājas virtuvē pie ēdiena visvairāk iecienījuši sāli, savukārt 27% aptaujāto - saldo vaniļu.

Iemīļotāko garšvielu pirmajā pieciniekā iekļuvuši arī kanēlis un baziliks, kas garšo katram ceturtajam aptaujātajam (attiecīgi 26% un 25% respondentu). 23% aptaujāto Latvijas iedzīvotāji ēdienu pagatavošanā iecienījuši universālo garšvielu „Vegeta”, 18% - citronpiparus, bet iemīļotāko garšvielu pirmo desmitnieku noslēdz karijs (15%), mārrutki (12%) un sinepes (11%).

Vairāki aptaujas dalībnieki kā savas iemīļotākās garšvielas minējuši arī kardamonu, estragonu, čilli, rozmarīnu, oregano un safrānu. 

Savukārt visbiežāk lietotās garšvielas Latvijas iedzīvotāju vidū ir visai tradicionālas. Visbiežāk ēdienam tiek pievienots sāls, ko ikdienā lieto 89% aptaujāto, melnie pipari (84%) un lauru lapas (54%). 37% aptaujāto ikdienā ēdiena garšu visbiežāk pastiprina ar garšvielu „Vegeta”, bet 35% dzīvi „saldina” ar vaniļas palīdzību.

Aicināti nosaukt savu iemīļotāko garšaugu, teju puse (44%) aptaujas dalībnieku visbiežāk minējuši dilles. Gandrīz katram piektajam (18%) aptaujātajam Latvijas iedzīvotājam mīļākais garšaugs ir ķiploks, bet katram desmitajam – sīpols. 

„Lai gan vairums aptaujāto ir samērā tradicionāli savā garšvielu izvēlē, tomēr gana liels skaits aptaujas dalībnieku atzinuši, ka nereti, gatavojot maltīti, izmanto arī mazāk zināmas garšvielas. Arī  „Meistara Markas” meistari lielveikalā "Maxima" arvien eksperimentē ar jaunām garšvielām, garšaugiem un to salikumiem, lai katram ēdienam piešķirtu īpašu garšas buķeti. „Piemēram, gatavojot gaļas ēdienus, meistari papildus tradicionālajām garšvielām izmanto arī tādas garšvielas kā majorānu, kurkumu un priežu riekstus, ko tradicionālajā virtuvē nemaz tik bieži neatrast.”

Kopumā Latvijas iedzīvotāji nebaidās eksperimentēt ar garšvielām un nereti, gatavojot maltīti, sāli un piparus aizvieto ar mazāk zināmām garšvielām. Puse jeb 50% aptaujāto atzinuši, ka labprāt izmēģina jaunas garšvielas, ja tās ir ieteiktas receptē, 33% iespēju robežās cenšas izmēģināt visas garšvielas, kas vien pieejamas, un tikai 16% aptaujāto ir ļoti piesardzīgi, ēdienu gatavošanā vienmēr izmantojot tikai sev zināmās garšvielas. 

Teju viena piektdaļa (19%) aptaujāto arī atzinuši, ka labprāt izmēģina ēdienus no citu valstu virtuvēm. 27% aptaujāto paši eksperimentē, radot arvien jaunus garšas salikumus. Savukārt 12% izvēlas tikai tos ēdienus, ar kuru garšu ir jau pazīstami.
27% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ir atzinuši, ka ir asu un ļoti asu ēdienu cienītāji. Gandrīz tikpat liels skaits aptaujāto (26%) ir uzmanīgi ar garšvielām un vislabprātāk izvēlas ēdienus ar maigu garšu.

Savukārt 34% Latvijas iedzīvotāju vislabprātāk mielojas ar ēdieniem, kuriem piemīt salda garša. Novērojumi lielveikalos liecina, ka pircēji ikdienā ļoti labprāt sevi un savu ģimeni lutina ar saldām ēdamlietām, piemēram, īpaši iecienītas ir „Meistara Markas” smalkmaizītes ar saldajām garšvielām – kanēli un magonēm.

Kā rāda aptaujas rezultāti, lielākā daļa aptaujāto (82%) garšvielas un garšaugus visbiežāk iegādājas lielveikalā. Salīdzinoši neliela daļa - 2% aptaujāto pēc garšvielām dodas uz tirgu, bet 7% aptaujāto garšaugus audzē savos piemājas dārziņos.

Turklāt Latvijas iedzīvotāji uzmanību pievērš arī tam, vai garšvielas ir dabīgas un veselīgas. 72% aptaujas respondentu atzīst, ka visbiežāk, iegādājoties garšvielas un garšaugus, viņi piedomā pie tā, vai viņu izvēlētajam produktam ir labvēlīga ietekme uz organismu. 22% aptaujāto nav informēti par to, kāda ir dažādu garšvielu ietekme uz organismu, bet 5% nepievērš tam uzmanību.

Savukārt taujāti par to, kuru ticējumu par garšvielām uzskata par patiesu, 47% aptaujāto atzinuši, ka uzskata - ja ēdiens ir pārsālīts, tad to gatavojusi iemīlējusies saimniece. Turpretī 30% aptaujāto uzmanās, lai neizbērtu sāli, jo uzskata, ka tas nozīmē - mājās būs strīds.

Horeca.lv

  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts