Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

07.11.2013

Latvijas alus cienītāji noteiks jaunā Valmiermuižas portera alus recepti


„Valmiermuižas alus” iecerējis izbrūvēt četras dažādas portera alus receptes, kuras vērtēt varēs Latvijas alus cienītāji. Portera alus recepte, kas iegūs visaugstāko alus cienītāju novērtējumu, tiks iekļauta Valmiermuižas pastāvīgajā sortimentā. 

Valmiermuižas “Proves porteri Nr.1” pirmo reizi varēs nogaršot Mārtiņdienas svinībās Valmiermuižā šo sestdien, 9. novembrī. Nākamais “Proves porteris Nr.2.” vērtēšanai tiks nodots Ziemas saulgriežos, “Proves porteris Nr.3” – nākamā gada Meteņos, bet “Proves porteris Nr.4.” – Lieldienās.

Katra “Proves portera” recepte tiks izbrūvēta ierobežotā skaitā 4000 pudeles, kas būs nopērkamas tikai “Valmiermuižas alus” tirgotavās Valmiermuižā un Rīgā. Vērtēšanu varēs veikt „Valmiermuižas alus” mājas lapā www.valmiermuiza.lv. 

“Alus baudītāji ir mūsu uzticamākie padomdevēji un kritiķi, kuros ieklausāmies. Kā maza alus darītava nevaram atļauties tērēt naudu mārketinga pētījumiem, fokusa grupām, reklāmas aģentūru konsultācijām”, pieredzē dalās „Valmiermuižas alus” saimnieks Aigars Ruņģis. “Līdzīgā veidā esam izvēlējušies Valmiermuižas tumšā alus un ziemas alus receptes”.  

Šoreiz alus cienītājiem būs jāvērtē katra garša atsevišķi pēc četriem kritērijiem: izskats, aromāts, garša un kopiespaids, kā arī katrs vērtētājs varēs ieteikt uzlabojumus. Tā Valmiermuižas “Proves portera” recepte, kas līdz Jāņiem saņems visaugstāko alus baudītāju novērtējumu, tiks iekļauta „Valmiermuižas alus” pastāvīgajā sortimentā līdzās gaišajam, tumšajam un ziemas alum. 



Valmiermuižas “Proves porteris Nr.1.” ir dzīvais alus, kas netiek pasterizēts. 

Tas tiek raudzēts zemā temperatūrā ar lager tipa raugu un nogatavināts divarpus mēnešu garumā, liekot lietā četrus iesalus un aromātiskos apiņus. 


Garšā raksturīgs dedzinātā iesala rūgtums. Portera alus ir deserta alus, tamdēļ tas labi sader ar tumšās šokolādes našķiem, turklāt, lai izjustu smalkās garšu nianses, tas baudāms no konjaka glāzes 12 - 14°C temperatūrā.

Gadsimtu atpakaļ Latvijā portera alus atradās uz galda līdzās dārgiem vīniem un šampanietim un bija dārgākais no visiem alus veidiem. 

Īpaši iecienīts tas bija Krievijas galmā, kur tika nodēvēts par “imperiālo porteri”. 


Tolaik Latvijā darītie porteri Krievijas impērijā bija pazīstami kā augstākās kvalitātes brūvējumi. 



“Šodien dzīvā portera alus potenciāls ir nepietiekoši novērtēts no mazo alus darītavu puses. 


Tādēļ „Valmiermuižas alus” nolēmis pievērsties portera alus darīšanai, lai Latvijā tapis porteris kļūtu tikpat slavens kā simts gadus atpakaļ,” par ieceri stāsta Aigars Ruņģis. 



Liāna Sāre

  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts