Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri Konference 21.09.2017

Ziņas

12.09.2016

"Latvijas 2016. gada pavārzellis" konkursa laureāti ir sumināti

Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" svinīgajā ceremonijā 9. septembrī, tikai apbalvoti Latvijas 2016. gada labākie pavārzeļļi. Kā uzsvēra starptautiskās žūrijas locekļi - tieši šie jaunieši ir mūsu gastronomijas nākotne, tapēc viņiem tika vēlēta spēja nepadoties un vienmēr strādāt no sirds.

Pavārzeļļu konkursā, kā jau katru gadu, piedalās jaunie talanti līdz 23 gadu vecumam. Konkursa 8 dalībniekiem trešdien, 7.septembrī, bija jātiek galā ar diviem ēdieniem - pēc iepriekš iesniegtajām receptēm bija jāpagatavo aukstā uzkoda no upes asara, kviešu miltiem un lauku vistu olām, kā arī pamatēdiens, kura galvenās sastāvdaļas ir truša pakaļstibs un burkāni. Svetlana Riškova atzina, ka jaunie pavārzeļļi šogad bijis īpaši patīkams pārsteigums: "Mēs gaidījām, ka līmenis starp pavārzeļļiem un pavāriem būs atšķirīgāks, taču, jāteic, ka jauniešu parādītā darba un garšu kvalitāte daudz neatpalika no pieredzējušajiem pavāriem!"

Šim novērojumam piekrīt arī Māris Jansons: "Iespējams, jaunieši šajā vecumā vēl dudz nopietnāk uztver pienākumus un panākumus, viņiem vēl nav piemetusies zvaigžņu slimība, kāda parādās tiem, kas jau vairākus gadus ir pastrādājuši labākajos Latvijas restorānos.

Šogad vispārliecinošāk sevi parādīja Arta Pērkona (attēlā viņas gatavotie ēdieni), galavērtējumā iegūstot 606 punktus. No viņas par 14 punktiem atpalika un 2. vietā ierindojās Artūrs Bilzens (resotrāns "Kaļķu vārti") tikai ar viena punkta pārsvaru apsteidzot 3. vietas ieguvēju Danu Ivanovu.

Kopvērtējuma tabula:

1. Arta Pērkona /Valsts SIA "Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikums"/ – 606 p.

2. Artūrs Bilzens Restorāns /restorāns "Kaļķu vārti"/  –592

3. Dans Ivanovs /restorāns Ribs&Rock/ – 591

4.  Matīss Mālmanis /restorāns "Gutenbergs"/ – 539

5.  Edijs Vīnvalks /"Restorāns 3"/ –  460

6.  Artjoms Černorižs /restorāns "Equus" – 450

 7. Elizabete Švalbe /Valsts SIA "Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikums"/  443 + Dansukker specbalva

8. Alise Gaile /restorāns Ribs&Rock/ –  408

Atšķirībā no citiem gadiem, pavārzeļļu un pavāru konkursu žūrija šoreiz bija cita - ja iepriekš tie bija tuvāko kaimiņvalstu pārstāvji, tad šoreiz jauniešus vērtēja sertificēta WACS (The World Association of Chef’s Societies) žūrija: - Ulrihs Frēde (Ulrich  Frehde, Zviedrija), visu 3 konkursu žūrijas priekšsēdētājs, šefpavārs ar 50 gadu darba pieredzi, WACS B kategorijas tiesnesis; Jākobs Magnusons (Jakob Magnússon, Islande), WACS menedžmenta direktors un B kategorijas tiesnesis;  Daniels Aitons (Daniel Ayton, Lielbritānija), World Master Chefs Society pasaules viceprezidents, B kategorijas tiesnesis; Gerijs Filbijs (Gary Filbey, Lielbritānija) - World Master Chefs Society viceprezidents,  A kategorijas tiesnesis; Fransiane Tartari (Franciane Tartari, Zviedrija) - Women WACS sertificēta konditorejas tiesnese, B kategorijas tiesnese (nepiedalījās pavārzeļļu konkursa vērtēšanā).

"Pavāru kluba" valdes loceklis Māris Jansons atzinīgi vērtē faktu, ka šī patiešām ir profesionāla žūrija ar lielu pieredzi tieši vērtējot kulinārijas konkursus visā pasaulē: "Ir liela atšķirība, vai konkursa norisi vērtē vienkārši kāda restorāna šefpavārs, vai īpaši sagatavots un pieredzējis cilvēks." Visi žūrijas locekļi Latvijas konkursus apmeklēja un vērtēja pirmo reizi, tāpēc vēl jo lielāks gandarījums par viņu pausto atzinību un novērtējumu. Tiesa gan, ja pavārzeļļus žūrijas tiesneši slavēja un iedrošināja, tad pavāru konkursa dalībniekiem nežēloja arī dažus kritiskus vārdus, taču tas, iespējams, izaugsmei ir vēl vairāk vajadzīgs, nekā slavinājumi.

"Pavāru klubs" izsaka lielu pateicību visiem konkursa sponsoriem un atbalstītājiem, kā arī aicina jau laikus gatavoties jaunos  pavārzeļļus nākamā gada sacensībām!

 

Līga Sudare,
"Pavāru klubs"

 

  

Vēl ziņas

Vai Latvijā gaļa ir brīva no antibiotikām
26. augustā notiks Somu simtgades pikniks
E vielas un pārtikas piedevas
Spīķeru centrālajā laukumā notiek Rīgas svētku restorāns
Kāpēc kāpusi sviesta cena


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts