Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

17.10.2014

Latvija piesaka Jāņu sieru iekļaušanai ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) iesniedzis biedrības “Siera klubs” sagatavoto pieteikumu Eiropas Komisijā (EK) par Jāņu siera reģistrāciju ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.

Jāņi ir tradīcijām bagātākie latviešu svētki, kurus svin vasaras saulgriežos. Ar Jāņiem saistās daudzas tradīcijas – vainagu pīšana, māju rotāšana ar jāņuzālēm, dziedāšana, ugunskuru kuršana un īpašu pārtikas produktu gatavošana. 

Jau 12. gadsimtā, vācu krustnešiem nonākot Baltijas jūras krastos, viņus pārsteidza Jāņu nakts svinību vērienīgums pie nakts tumsā liesmojošiem ugunskuriem. Neatņemama svētku sastāvdaļa Jāņu naktī ir Jāņu siers.

Jāņu siera pagatavošanas veids, receptūra, izskats, krāsa un garša nosaka tā tradicionālo raksturu, kurš ir nemainīgi saglabājies daudzu gadu desmitu, pat simtu laikā. 

Jāņu siers ir nenogatavināts skābpiena siers, ko gatavo pēc šādas metodes: piens tiek sarecināts, izmantojot tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu. Jāņu sieru gatavo no piena un biezpiena, to karsējot sūkalu atdalīšanai, pievieno sviestu vai saldo krējumu, olas, vārāmo sāli un ķimenes. Iegūto masu karsē, intensīvi maisot līdz viendabīgas konsistences ieguvei.

Pašlaik ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir reģistrēti un pieteikti 719 produkti, Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā – 656 produkti, bet Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā – 63 produkti, tostarp reģistrēti arī divi Latvijas produkti – sklandrausis un salināta rudzu rupjmaize.

Vēl reģistrācijas process patlaban notiek:
Latvijas lielajiem pelēkajiem zirņiem – 2014. gada 4. februārī EK nosūtīts pieteikums, lai šo produktu ierakstītu Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā;
Carnikavas nēģi – 2013. gada 11. septembrī EK nosūtīts pieteikums, lai šo produktu iekļautu Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā.

Pārtikas kvalitātes shēmas tika izveidotas ar mērķi palīdzēt ražotājiem sniegt informāciju patērētājam par produkta īpašībām, ko rada ģeogrāfiskā vide ar tai raksturīgajiem dabas un cilvēciskajiem faktoriem, to tradicionālo izcelsmi vai reputāciju. 

Tā ir iespēja ražotājiem produkta marķēšanā izmantot ES labi atpazīstamas norādes, nodrošināt intelektuālā īpašuma aizsardzību, paaugstināt konkurētspēju, pretendēt uz valsts atbalstu, kā arī patērētājiem ir garantija par produkta īpašo kvalitāti, jo shēmas kontrolē un uzrauga PVD.
Vairāk informācijas par šiem Latvijas unikālajiem pārtikas produktiem rodams ZM mājaslapā.

Dagnija Muceniece, 

  

Vēl ziņas

Vai Latvijā ražotie sieri der restorānu ēdienkartē
PVD atklāj nelegālus medījumu gaļas produktu ražošanas uzņēmumus
“Rīgas Melnais Balzams” aktīvi startē ASV tirgū
Rīgā tūristu skaits palielinājies
Restorānu ceļveža White Guide Baltic-30 labākie Baltijas restorāni


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts