Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

11.01.2015

Labakie restorāni 2014. gadā Eiropā

Daily Meal prezentē savu trešo ikgadējo sarakstu ar labākiem restorāniem Eiropā.

Tie tika rūpīgi izvēlēti. Sastādīt šo sarakstu nebija viegls uzdevums. Katrai valstij Eiropā ir lieliski restorāni, labāko sarakstā ir pazīstami restorāni Parīzē un Londonā, bet atklājās arī līdz šim Eiropā mazāk pazīstami restorāni  Ļubļanā, Slovēnijā,  Spānijā un citur.
Labāko sarakstu  veidoja konsultējoties ar nozares žurnālistiem, tostarp restorānu kritiķiem, viesmīlības biznesa profesionāļiem, un blogeriem ar plašu restorānu pieredzi. 

Nosakot nominācijas ieguldījums bija arī no The Daily Meal padomes un  pasaules slavenākajiem  šefpavāriem, pārtikas un kulinārijas speciālistiem. 

Atlase notika no 413 labākajiem restorāniem  Eiropā: Austrija, Beļģija, Horvātija, Čehija, Dānija, Anglija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Ungārija, Islande, Īrija, Itālija, Monte Carlo, Nīderlandes, Portugāles, Skotijā , Slovēnija, Spānija, Zviedrija un Šveice.

Tika izveidota aptauja  un, visbeidzot,  kompetenta komisija balsoja par saviem favorītiem. Restorāni piedāvā dažādas virtuves gan klasisko franču un tradicionālo itāļu, gan dažādus jauninājumus.
Atrašanās vietai nebija izšķiroša nozīme-  pilsēta, sala vai anklāvs Eiropā – visi tika vērtēti vienādi. Arī cena nebija vērtējuma faktors, lai gan daudzi no šiem iespaidīgajiem restorāniem ir ar iespaidīgām cenām ēdienkartē.

Vērtējot komisija smēlās iedvesmu no Michelin Guide un citiem uzticamiem avotiem, bet tas nebija izšķirošais pieņemot lēmumu, jo  daudzi izcili restorāni nav Michelin saraktos.

Daudzi  restorāni kas iekļauti labāko sarakstā ir zināmi, piemēram, greznais Le Meurice Parīzē. Ir  vietas, kas atspoguļo vietējo raksturu un kulinārijas tradīcijas, piemēram,  Kinsale, Īrijā, un El Motel Figueres, Spānijā.

Labāko 100 sarakstā ir 16 Parīzes restorāni, 15 Londonā, 26 no citām vietām  Francijā, 22 atrodas Apvienotajā Karalistē, 18 ir Spānijā, un 11 ir Itālijā.

Top 5 labākie restorāni

#1 L’Arpège (Parīze)
Alains Passards (Alain Passard) ir šefpavārs, kas tradicionālo virtuvi apvieno ar mūsdienīgu uzdrošināšanos. Restorāna pirmajā pastāvēšanas desmitgadē restorāna speciālajā piedāvājumā galvenokārt ietilpa gaļas ēdieni – pīle, vista, jērs un medību putni, kuru pagatavošanas metodes viņš  apguva no savas vecmāmiņas un papildināja tās ar savu pieeju. 

No 2001.gada restorāns vairāk koncentrējas uz dārzeņu  un izsmalcinātiem zivju un jūras velšu ēdieniem. 

Vakariņas šādā restorānā nav lētas – 12 šķīvju uzkodu piedāvājums maksā sākot no 350 eiro, neieskaitot vīnu – taču Passarda ēdiens ir vienreizējs; interjers ir ērts un patīkams; serviss ir nevainojams; un vīnu karte ir smalki izmeklēta.







#2 Osteria Francescana (Modena, Itālija)
Massimo Bottura savu ēdienu gatavošanas stilu raksturo kā tālu no tradicionālās itāļu virtuves. 

Viņa mūsdienīgā Osteria Francescana atrodas Modenā, gastronomiski bagātajā Emilia-Romagna reģionā – Maserati, Ferrari un Lamborgini, kā arī itāļu balzāmetiķa, zampone desiņu un tortellini pastas dzimtajā pilsētā. 

Restorāna ēdieni ir izdomas bagāti un pilnīgi pārveidotas tradicionālo ēdienu versijas.


















                                                                                            
                                                                                            #3 Dinner by Heston Blumenthal (Londona)
Dinner by Heston Blumenthal piedāvā piedāvā receptes, kas ataino valsts bagātīgo un daudzveidīgo kulināro vēsturi. 

Viens no piemēriem ir “Rīsi un Miesa” (rīsi ar safrānu, sarkano vīnu un teļa asti no 1390. gada). 

Visslavenākais ēdiens ir “Gaļas Auglis” (1500.g) – vistas aknu parfē, pārklāts ar mandarīniem. 

Ēdiens restorānā ir ļoti garšīgs un nepavisam neliekas “vēsturisks”; tas drīzāk atgādina testamentu ilgu gadu laikā noslīpētai gatavošanas mākslai. 
















#4 Benoît Violier (Krissiera, Šveice)
Restorānam piemīt gara vesture ar veiksmīgiem šefpavāriem, kas pavadīja daudzus gadus no savas profesionālās dzīves līdz pat pensijai, kalpojot restorāna izaugsmei un līdz šai dienai slavētajai virtuvei. 

Restorāns ir slavens ar tādiem ēdieniem kā zilā kalmāra aste “Roscoff” ar sālītu sviestu, vai kraukšķīgā foiē zāle ar svaigu dārzeņu maizi. 




         



                                                                                                          



                                                                                     #5 El Celler de Can Roca (Žirona, Spānija)
Restorānu vada trīs izcili kungi – divi šefpavāri un viens vīnu eksperts, kuri ēdienu gatavošanas un restorānu vadīšanas noslēpumus iemācījās no Spānijā labākajiem pavāriem.

Restorāna vienkāršais un Skandināvu stilā iekārtotais interjers un atmosfēra savienojumā ar izsmalcinātiem ēdieniem piesaista apmeklētājus no visas pasaules. 












  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts