Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

12.09.2016

Kristīne Strode iegūst titulu ''Latvijas 2016 gada pavārs ''

Gada pavāra konkuru šogad uzsāka 8 dalībnieki, no kuriem līdz galam izturēja vien 7, jo konkursa stress diemžēl ne visiem ir pa spēkam. Lai arī šogad konkursā piedalījās arī līdz šim konkursos neredzēti pavāri, kuru sniegums arī bija ievērības cienīgs, tomēr galvenā cīņa un minējumi par konkursa uzvarētaju izvērtās starp titula "Latvijas 2014. gada pavārs" ieguvēju Kristīni Strodi un konkursa "Latvijas 2015. gada pavārs" 2. vietas ieguvēju Dināru Zvidriņu. 

Vēsture šoreiz atkārtojās un Kristīnes Strodes rokās atkārtoti nonāk ģenerālsponsora REATON ceļojošā Zelta pavārnīca, bet Dinārs Zvidriņš – saņēma īpašu balvu par labāko desertu, bet koprezultātā atkal ierindojās godpilnajā 2. vietā, atstājot aiz sevis konkursa jaunpienācēju Jegoru Poruļevu.

Jautāta, kāpēc atkārtoti izlēmusi piedalīties konkursā, Kristīne atzīst: "Vēlējos izlabot tās kļūdas, ko pieļāvu pirmajā konkursā. Ja toreiz man bija problēmas ar darba organizēšanu un iekļaušanos laikā, tad šoreiz viss bija kārtībā. Protams, vienmēr var labāk, bet kopumā esmu apmierināta." "Pavāru kluba" valdes loceklis Māris Jansons, kurš jau tradicionāli katru gadu ir pavāru un pavārzeļlu konkursu vadītājs un balss, jau pirms rezultātu izziņošanas pārliecināti norādīja, ka garšu ziņā tieši Kristīnes ēdieni ir pelnījuši uzvaru.  

Konkursa dalībnieku uzdevums šogad bija pagatavot auksto uzkodu no upes asara, melnajām ķimenēm un kolrābja, pamatēdienu no trušagaļas, kāpostiem, burkāniem un melnās kastes produkta – ķirbju biezeņa, kā arī desertu no dažādu ziedu medus, 9% biezpiena un saldētam upenēm. 

Kā atzina žūrijas pārstāve Fransiāne Tartari (Franciane Tartari, Zviedrija), tad vislielākais garšu pārsteigums konkursā viņai bijis par Rīgas melnā balzama mērci, bet par konkursantu vājāko vietu viņa atzina darba organizēšanu: "Ir labi, ka pavāriem ir plāns, kā strādāt, bet, ja viņi pie šī plāna nepieturas, tad paši sāk nervozēt un vēl vairāk zaudē gan laiku, gan kvalitāti."

 Kopvērtējuma tabula:

1. Kristīne Strode /restorāns "La Dome"/ –  1181 p.

2. Dinārs Zvidriņš /restorāns "Kaļķu vārti"/ – 1077 p.

3. Jegors Poruļevs /pašnodarbinātais/ –  980 p.

4. Aleksandrs Ruščaks /pašnodarbinātais/ – 928 p.

5. Jānis Osis /individuālais komersants/ –  905 p.

6. Juris Latišenoks /restorāns "Ribs&Rock" – 889 p.

7. Raivo Ločmelis /restorāns "Valtera restorāns"/ –  789 p.

Atšķirībā no citiem gadiem, pavārzeļļu un pavāru konkursu žūrija šoreiz bija cita - ja iepriekš tie bija tuvāko kaimiņvalstu pārstāvji, tad šoreiz jauniešus vērtēja sertificēta WACS (The World Association of Chef’s Societies) žūrija: - Ulrihs Frēde (Ulrich  Frehde, Zviedrija), visu 3 konkursu žūrijas priekšsēdētājs, šefpavārs ar 50 gadu darba pieredzi, WACS B kategorijas tiesnesis; Jākobs Magnusons (Jakob Magnússon, Islande), WACS menedžmenta direktors un B kategorijas tiesnesis;  Daniels Aitons (Daniel Ayton, Lielbritānija), World Master Chefs Society pasaules viceprezidents, B kategorijas tiesnesis; Gerijs Filbijs (Gary Filbey, Lielbritānija) - World Master Chefs Society viceprezidents,  A kategorijas tiesnesis; Fransiane Tartari (Franciane Tartari, Zviedrija) - Women WACS sertificēta konditorejas tiesnese, B kategorijas tiesnese (nepiedalījās pavārzeļļu konkursa vērtēšanā).

 "Pavāru kluba" valdes loceklis Māris Jansons atzinīgi vērtē faktu, ka šī patiešām ir profesionāla žūrija ar lielu pieredzi tieši vērtējot kulinārijas konkursus visā pasaulē: "Ir liela atšķirība, vai konkursa norisi vērtē vienkārši kāda restorāna šefpavārs, vai īpaši sagatavots un pieredzējis cilvēks." 

Visi žūrijas locekļi Latvijas konkursus apmeklēja un vērtēja pirmo reizi, tāpēc vēl jo lielāks gandarījums par viņu pausto atzinību un novērtējumu. Tiesa gan, ja pavārzeļļus žūrijas tiesneši slavēja un iedrošināja, tad pavāru konkursa dalībniekiem nežēloja arī dažus kritiskus vārdus, taču tas, iespējams, izaugsmei ir vēl vairāk vajadzīgs, nekā slavinājumi.

"Pavāru klubs" izsaka lielu pateicību visiem konkursa sponsoriem un atbalstītājiem, kā arī aicina jau laikus gatavoties jaunos  pavārzeļļus nākamā gada sacensībām!

Līga Sudare,
"Pavāru klubs"

  

Vēl ziņas

Vai Latvijā ražotie sieri der restorānu ēdienkartē
PVD atklāj nelegālus medījumu gaļas produktu ražošanas uzņēmumus
“Rīgas Melnais Balzams” aktīvi startē ASV tirgū
Rīgā tūristu skaits palielinājies
Restorānu ceļveža White Guide Baltic-30 labākie Baltijas restorāni


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts