Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

16.08.2013

KONKURSS GADA BARISTA 2013

Katru gadu „Costa Coffee” rīko globāla mēroga konkursu „Gada barista”, lai novērtētu kafijas pagatavošanas meistaru aizrautību, talantu un virtuozitāti visā pasaulē. Konkursa ietvaros vairāk nekā 17 000 baristu rāda savas prasmes un iemaņas, tehniski nevainojami pagatavojot krūzīti kafijas, kā arī zināšanas un izpratni par nozari kopumā. Konkursa pēdējā kārtā dalībniekiem ir jāizveido pašiem savs unikāls dzēriens, žūrijai vērtējot ne vien tā garšu, bet arī prezentāciju un inovāciju. 


Konkurss norit četrās kārtās, vispirms izvirzot kandidātus nacionālajai atlasei un noritot sacensībai par uzvarētāju katrā valstī atsevišķi, savukārt tam seko reģionālie fināli Eiropā un Krievijā, Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, kā arī Indijā un Ķīnā.

 Uzvarētājs no katra reģiona fināla dosies uz Londonu, kur 22. un 23. oktobrī norisināsies starptautiskais Čempionu fināls, turklāt tajā dalībnieku kafijas gatavošanas prasmes vērtēs „Costa Coffee” kafijas meistara Dženaro Peličia vadīta ekspertu žūrija.

Konkursa „Gada barista” reģionālais fināls Eiropā
Eiropas reģionālajā finālā Rīgā šogad piedalās 9 baristas no Latvijas, Kipras, Portugāles, Maltas, Čehijas, Īrijas, Ungārijas, Bulgārijas un Polijas. 


Reģionālajā finālā tiek vērtētas šādas baristu prasmes:
- maluma pārbaude ar laika kontroli;

- četru „Costa Coffee” pamatdzērienu – „ Cappuccino”, „Latte”, „Espresso” un „Flat White” – pagatavošana atbilstoši augstākajiem standartiem;

- pašizveidota dzēriena recepte un tā prezentācija.

Konkursa „Gada barista” Eiropas fināla starptautiskās žūrijas locekļi: 
- Robs Densijs (Rob Dansey), „Costa Coffee” Dzērienu inovācijas vadītājs;
- Atila Molnars (Attila Molnar), pasaulslavens barista un „Monin” sīrupu Zīmola izstrādes un dzērienu inovāciju direktors;
- Signe Meirāne, kulinārijas žurnāla “Četras Sezonas” galvenā redaktore.

 „Costa Coffee” konkursa „Gada barista” starptautiskais čempions balvā saņems apmaksātu ceļojumu divām personām uz kādu no prestižākajiem kafijas audzēšanas reģioniem pasaulē, dienas naudu, kā arī īpašu čempiona ietērpu un nozīmīgo „Gada baristas” trofeju. 
2012. gada konkursa uzvarētāja bija 21 gadu vecā Sentendrūzas universitātes studente Viktorija Stjuarta no Apvienotās Karalistes.  
„Costa Coffee” baristas
Termins „barista” cēlies no itāļu valodas vārda „bar”, kas apzīmē ekspertu espresso bāzes kafijas dzērienu pagatavošanā. Visi mūsu baristas ir eksperti izcilas kafijas pagatavošanā, jo mēs ieguldām tikpat lielas rūpes un aizrautību viņu apmācīšanā, kā viņi vēlāk nevainojamas „Costa Coffee” kafijas pagatavošanā.

Tas nav viegli, jo ar kafijas pupiņām vien nepietiek, lai pagatavotu nevainojamu krūzīti kafijas. Pirms jauni baristas pagatavo savu pirmo espresso, viņi tiek stingri un profesionāli apmācīti, lai pilnībā izprastu „Costa Coffee” kafijas gatavošanas metodiku. Viņi tiek apmācīti kafijas malšanā, piestampāšanā, ekstrakcijā, piena putošanā, liešanā un – vissvarīgākais – degustēšanā. 
Pēc apmācību kursa beigām „Costa Coffee” baristas gatavo nozarē labāko kafiju. 

Kas var kļūt par baristu?

Par baristu var kļūt jebkurš neatkarīgi no iepriekšējās pieredzes. Tiek nodrošināta visaptveroša apmācība, līdz ar to kandidātiem nav jau sākotnēji jābūt pieredzējušiem; nepieciešams tikai entuziasms un vēlme apgūt „Costa Coffee” unikālo pieeju kafijas gatavošanai, kā arī uzņēmuma mērķus un vērtības. 

Ikviens, kas pievienojas „Costa Coffee” baristu komandai, atklāj, ka mācīšanās un attīstība sākas jau no paša sākuma – no pirmās darba dienas darbinieki saņem pilnvērtīgu atbalstu.

Baristu pienākumi

„Costa Coffee” baristu pienākums ir palīdzēt klientiem saņemt tieši to, ko viņi no kafijas un kafejnīcā pavadītā laika sagaida. Baristas regulāri vada kafijas degustācijas, lai ar kolēģiem un klientiem dalītos savās zināšanās par kafijas pasauli.

 Tā kā „Costa Coffee” kafejnīcās katru krūzīti kafijas pagatavo barista (nevis kafijas automāti, kādus izmanto citas kafejnīcas), klienti var būt droši, ka kafija tiks pasniegta tieši tā, kā viņi to vēlas – īpaši karsta, ar papildu espresso devu, ar šķipsniņu kanēļa, bez piena utt.

  

Vēl ziņas

Vai Latvijā ražotie sieri der restorānu ēdienkartē
PVD atklāj nelegālus medījumu gaļas produktu ražošanas uzņēmumus
“Rīgas Melnais Balzams” aktīvi startē ASV tirgū
Rīgā tūristu skaits palielinājies
Restorānu ceļveža White Guide Baltic-30 labākie Baltijas restorāni


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts