Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

29.06.2012

Katrs ceturtais brits grilējot ir alkohola reibumā

Lai arī silta saulīte, grilā čurkstoša gaļa un auksts alus daudziem var šķist ideālas vasaras dienas sastāvdaļas, tas var novest arī pie nelaimes. Kā liecina Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības „Balta” (RSA Grupa) Lielbritānijas kolēģu veiktais pētījums, grilējot alkohola reibumā, pēdējo divu gadu laikā briti radījuši postījumus 1,5 miljonos mājsaimniecību. Tāpat pētījums atklāj, ka Lielbritānijā katrs ceturtais piknika dalībnieks grilē alkohola reibumā. 

„Baltas” Lielbritānijas kolēģu jaunākā pētījuma rezultāti liecina, ka, grilējot alkohola reibumā, Lielbritānijas iedzīvotāji ir izraisījuši ugunsgrēkus, kuru kopējais postījumu apmērs sasniedz 617 miljonus mārciņu. Jāteic, ka briti allaž ir gatavi darboties ar grilu un arī alu nesmādē, tādējādi katrs ceturtais, ķeroties pie ogļu maisa, ir jau iereibis. Taču blakus bieži vien atrodas daudzas un dažādas viegli uzliesmojošas ēkas un priekšmeti, sākot no lapenēm un šķūnīšiem, beidzot ar kokiem. Pēdējo divu gadu laikā, alkoholā reibumā izraisot ugunsgrēkus, briti pelnos ir pārvērtuši 1,5 miljonus dārza priekšmetu. 

Neoficiālo „galvenā grilētāja” amatu bieži vien ieņem vīrieši, tādēļ nav pārsteigums, ka vairums alkohola reibumā esošo dārza grilētāju ir tieši viņi. Vīrieši ir vainīgi lielākajā daļā negadījumu (80 procenti), par kuriem tiek ziņots. Tomēr gan tiešā, gan pārnestā nozīmē viskarstāk iet tad, kad tieši dāmas ķeras pie grila kurināšanas. Sievietes, grilējot alkohola reibumā, rada zaudējumus vidēji 525 mārciņu apmērā, kamēr vīrieši - 383 mārciņu apmērā.

Jāpiebilst, ka īpašs grilēšanas periods gaidāms 2012. gada notikumiem bagātajā vasarā. To ļauj prognozēt fakts, ka miljoniem britu jau paspējuši izbaudīt vai vēl plāno reibinošas grilēšanas viesības UEFA Eiropas futbola čempionāta laikā (22% no aptaujātajiem), Karalienes Dimanta jubilejas (20% no aptaujātajiem) un Olimpisko spēļu (19% no aptaujātajiem) norises laikā, kas kopumā līdz augusta beigām varētu izraisīt vairāk nekā 900 000 dārza ugunsgrēku.

Ņemot vērā pētījuma rezultātus, „Baltas” Lielbritānijas kolēģi ir izstrādājuši svarīgākos ieteikumus, lai izvairītos no liesmojoša haosa grilēšanas laikā:
 Nelietot grilu alkohola reibumā – pat tad, ja brīnumainā kārtā izdosies neizraisīt ugunsgrēku, visticamāk, ka ēdiens būs nepietiekami izcepts vai pārogļojies pavāra sliktās spriestspējas dēļ. Tādejādi tas vairs nebūs derīgs ēšanai, un pastāv arī risks gūt nopietnus apdegumus. 
 Jebkurš koka priekšmets vai būve var būt ugunsbīstams – pārliecinieties, ka grils atrodas pietiekamā attālumā no šķūnīša, terases, žoga un kokiem.
 Nelietojiet benzīnu grila iekurināšanai – izmantojiet speciālo degšķīdumu un ogles.
 Vienreiz lietojamie grili ir paaugstinātas ugunsbīstamības priekšmeti – vienmēr pārliecinieties, ka tie novietoti uz neuzliesmojošas virsmas un ka pirms izmešanas tie ir pilnībā nodzēsti.
 Nebaidieties no dūmiem – neatstājiet iekurinātu grilu bez uzraudzības.


Ilze Rassa
Inga Bite


  

Vēl ziņas

Starptautiskais Ziemassvētku ceļojums - lielākais starptautiskais labdarības pasākums Rīgā
Gruzijas vīns – garša, kas jāiepazīst pakāpeniski
Iedzīvotāji nodevuši pārstrādei vairāk nekā vienu tonnu pannu un katlu
Pasaules slavenākajā pavāru konkursā Bocuse d’Or Eiropa piedalījās Latvijas komanda
Trīs drosmīgie Maskavā: biznesa stundas no restorāniem, kuri atvērās krīzes laikā


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts