Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

30.11.2015

Kafijas degustācija

 Galvenais degustācijā - koncentrēties uz mērķi!

Degustācijas process ir aizraujošs un kafijas pakaļdarinājumus Jūs tūdaļ ari varēsiet atpazīt. Vispirms: divas stundas pirms degustācijas veikšanas Jums nedrīkst ne ēst, ne dzert, ne lietot smaržūdeņus. Pats svarīgākais: testējamai kafijai jābūt svaigi samaltai un vienas porcijas deva nedrīkst pārsniegt 7-8 gramus. Karotītei jābūt apsudrabotai ar noapaļotam mālam. 
Kad sagatavošanas darbi ir paveikti, sakas pats degustācijas process, no kura Jums jātver vissvarīgākās kafijas īpašības. 


Smarža

Šī procedūra ir gana vienkārša. Lēnam pasmaržojiet svaigi samalto kafiju un, kamēr to jūtat, uzrakstiet uz lapiņas visas tā brīža izjūtas. Ja ir vairākas kafijas šķirnes, tad atkārtojiet šo procesu ar katru no tam. Profesionāli atšķir divu veidu kafijas aromātus - saldo puķu un salkani sīvo. 

Aplejiet savu kafiju ar 150 ml ūdens, kura temperatūra nepārsniedz 94-96 grādus un ļauet tai ievilkties apmēram 3 minūtes. Tad ar karotīti atbīdiet kafijas putiņas. Pārlaidiet krūzītei pāri degunu un ari pierakstiet to, ko jūtat. Ja kafija ir laba, tad Jums bija jāsajūt vai nu augļu, vai zaļu aromātu. 


Garša

Pats svarīgākais degustācijas punkts. Iesmeliet vienu karotīti kafijas un ar skalu švunku iemalkojiet to, lai kafija izšļācas pa visu muti. Degustatoru vārdnīca ir loti daudz vardu, kas raksturo kafijas garšas: Skābens, stingrs, sulīgs, skābs, pikants, vīna, rūgts, piededzis, sīvs. 

Starp citu, ja jūsu meles receptori bija sajutuši piedeguma garšu, tas nozīme, ka kafija ir izgarojusi tāpēc, ka pupiņas grauzdētas ilgāk nekā nepieciešams. 


Nazālas izjūtas

Noskaidrojot, kāda Jūsu kafija ir pēc garšas, paluriniet kafijas malku pa muti. Procesa laika Jūsu degunam vajadzēja sajust vai nu karameļu, vai nu riekstu aromātu, vai nu ..... ādas aromātu! 


Pēcgarša

Tas ir tas, kas paliek no meles receptoru uztveres un pēc tā, kas aizķeras Jūsu deguna! Atšķir četrus pēcgaršas veidus - šokolādes, sīvo zaļu, rupjo (salmu garša) un riekstu.

Horeca.lv

  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts