Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

11.08.2011

Izstādē “Riga Food 2011” noskaidros maizes kvalitātes konkursa rezultātus

16. starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food 2011” laikā 7. septembrī Ķīpsalā tiks noskaidroti maizes kvalitātes konkursa rezultāti – uzzināsim, kāda ir Latvijā ražotā maize.

Konkursa mērķis ir popularizēt maizes izstrādājumus un veicināt to lietošanu uzturā, izcelt Latvijas augstākās kvalitātes maizes ražotājus, kā arī veicināt augstas kvalitātes maizes izstrādājumu ražošanu.

Jau trešo gadu maizes kvalitātes konkursā maize tiks vērtēta pēc starptautiski atzītas vērtēšanas sistēmas – katras maizes kvalitāte tiks izvērtēta pēc noteiktiem kritērijiem, nesalīdzinot tās savā starpā. Turklāt šogad netiks izdalītas arī kategorijas – konkursam var pieteikt gan saldskābmaizi, gan kviešu, rudzu vai jaukto miltu maizes, kā arī maizes ar sēklām, graudiem, klijām vai citām piedevām.

Šogad katrs maizes ražotājs varēs piedāvāt vienu maizes veidu īpašā grupā “Jaunums”, kurā tiks vērtēta maize, kas ceptuvē izstrādāta pēdējā pusgada laikā un vēl nav nonākusi tirdzniecībā vai tiek realizēta ne ilgāk kā vienu mēnesi.

„Maizes kvalitātes konkurss, kas tiek rīkots pēc starptautiski atzītās vērtēšanas sistēmas, maizniekiem sniedz iespēju nodot produktus ekspertu vērtējumam, kuri par katru izvērtēto produktu maizniekiem sagatavo individuālu vērtējumu un ieteikumus produkta uzlabošanai. Līdz ar to konkurss palīdz pilnveidoties, kā arī sniedz gandarījumu par paveikto. Maizes konkurss ir apliecinājums visiem patērētājiem, ka maiznieki ražo augstas kvalitātes produktus un arvien domā par jauniem maizes veidiem, ar ko pārsteigt savus pircējus,” tā Latvijas Maiznieku biedrības valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs.
   
Konkursā ar sensorās vērtēšanas metodēm tiks vērtēts maizes izskats, garoza, mīkstuma porainība un struktūra, kā arī maizes garša un smarža. Kvalitātes rādītāju raksturošanai izmanto nozīmīguma koeficientus, kuri izceļ katra rādītāja svarīgumu. Konkursā tiks vērtēta katra produkta kvalitāte atsevišķi nevis noteikts labākais. Vērtētāji būs apmācīti eksperti, kuri ir apguvuši maizes sensorās vērtēšanas pamatprincipus, praktiskās apmācības kursu un kuriem ir vienota izpratne par maizes kvalitāti. Tie ir zinātnieki, kā arī miltu un maizes ražotāji ar pieredzi maizes ražošanā.

Dalībai konkursā var pieteikties līdz 12. augustam Latvijas Maiznieku biedrībā. Konkursam pieteiktās maizes vērtēšana notiks 25. un 26. augustā LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Pārtikas produktu sensorās novērtēšanas laboratorijā.

Konkursa uzvarētājiem tiks piešķirtas balvas un diplomi, kas apstiprinās katra apbalvotā izstrādājuma kvalitāti. Konkursa rezultātu paziņošana un apbalvošana notiks izstādes “Riga Food 2011” atklāšanas dienā, 7. septembrī plkst. 11.30.

Pērn konkursā tika vērtēta tikai graudu maize un kopā vērtēšanai tika iesniegti 36 paraugi no 12 maizes ceptuvēm.

Konkursu rīko Latvijas Maiznieku biedrība sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultāti, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1. Šogad konkursu finansiāli atbalsta maiznieku sadarbības partneris AS “Dobeles dzirnavnieks”, kas ir viens no lielākajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijā. Vairāk informācijas par Maizes kvalitātes konkursu LMB mājas lapā: www.maizniekubiedriba.lv

Kā zināms, starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2011” notiks 2011. gadā no 7. līdz 10. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Izstādi “Riga Food 2011” papildina Gastronomijas festivāls, Alus festivāls, plaša pasākumu, paraugdemonstrējumu un konkursu programma. Vairāk par izstādi www.rigafood.lv


Inese Libere,
BT 1 mediju koordinatore

  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts