Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

14.01.2016

Ir zināmi 2015. gada 30 labākie restorāni Latvijā

Pieaicinot kompetentu šefpavāru žūriju no ārvalstīm, trešo gadu pēc kārtas noskaidroti labākie restorāni Latvijā un „Ekselence labākā restorāna Latvijā 2015” titulu ieguvis restorāns „Vincents”, otrajā vietā ierindojies „Bibliotēka No.1 restorāns”, bet godpilno trešo vietu ieņem restorāns „Muusu”.

„Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2015” nosaka atbilstoši starptautiskajai praksei – vispirms interneta aptaujā vietējie žurnālisti, gardēži un restorānu jomas eksperti nobalsoja par viņuprāt labākajiem restorāniem, katru no tiem izvērtējot, piešķirot punktus par ēdienu, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. 

Pēc iegūto rezultātu apkopošanas pie darba ķērās starptautiska žūrija, kuru šogad veidoja 14 pieredzējuši profesionāļi no Vācijas, Zviedrijas, Igaunijas, Dānijas, Šveices, Somijas un Norvēģijas.

Apmeklējot restorānus, žūrija katram no tiem individuāli piešķīra punktus. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, bija 200 punkti - 80 punktus par ēdienu; 50 punktus par apkalpošanu; 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, „Ekselence labākie restorāni Latvijā 2015” sarakstā iekļuvuši 10 jaunpienācēji. „Tā ir trešā daļa no labāko saraksta, kas liecina par veselīgu nozares attīstību, tādēļ svarīgi ir nestāvēt uz vietas, bet turpināt iesākto”, stāsta projekta iniciators Normunds Norenbergs. Viņš pauž gandarījumu, ka ārvalstu šefpavāri atzinīgi novērtējuši Latvijas restorānus un izteikuši vēlmi atgriezties Latvijā.

“Mēs dodamies uz restorāniem, lai piedzīvotu pārsteigumu. Vienlaikus baudot kulinārijas meistaru gastronomiskos šedevrus, kas bieži vien ir pielīdzināmi īstiem mākslas darbiem, mēs sagadājam sev patiesu svētku sajūtu un prieku. 

Šogad Latvijas labākajiem restorāniem ir izdevies pārsteigt starptautisko žūriju gan ar tiem raksturīgo viesmīlību un augsto klientu apkalpošanas līmeni, gan ar izdomu, virtuozām garšu kompozīcijām un ēdienu pasniegšanas prasmēm, kas iet roku rokā ar pasaules pavārmākslas tendencēm. Sveicu visus trīsdesmit laureātus, jo īpaši jaunpienācējus, un novēlu turpināt tiekties uz izcilību,” Normunds Staņēvičs, AS Rīgas piena kombināts (Food Union grupa) valdes priekšsēdētājs, konkursa “Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā” ģenerālsponsors.

Žūrijā darbojās Jouni Toivanen (Michelin šefpavārs, Somija), Sonja Fruhsammer (Michelin restorāna „Fruhsammer” šefpavāre, Vācija), Pelle Andersen (The Food Organisation of Denmark direktors, Dānija), Sampo Kantele (šefpavārs, Helsinku kulinārijas akadēmijas pasniedzējs, Somija), Tonis Siigur (restorāna „NOA” šefpavārs, Igaunija), Terje Ommundsen (restorāna „Plah” šefpavārs, Norvēģija), Antonio  Colaianni (Michelin restorāna „Mesa” šefpavārs, Šveice), Charlotte Stougaard Negendahl (Michelin šefpavāre, Dānija), Arto Koskelo (restorānu kritiķis, Somija), Anton Bjurh (Michelin restorāna „Gastrologik” šefpavārs, Zviedrija), Per Mandrup (Pasaules šefpavāru asociācijas, kulinārijas sacensību komitejas viceprezidents, A līmeņa konkursu tiesnesis, Dānija), Martti Siimann (restorānu „Oko”, „Noa”, „Tuljak” īpašnieks, Igaunija), Peter Fruhsammer, šefpavārs, vīnzinis, Vācija), Tommy Raanti (šefpavārs, Norvēģijas kulinārijas institūts, Norvēģija).

“Jau piecus gadus Rīga tiek popularizēta kā Baltijas gastronomijas galvaspilsēta, un ar katru gadu redzams, ka restorānu piedāvājums, apkalpošana un šefpavāru sniegums attīstās. Starptautiskas žūrijas piesaiste, tās augstie novērtējumi un labie vārdi ir kā vēl viens pierādījums, ka mēs sekojam līdzi tendencēm un ka arī mums ir restorāni, kuru kvalitāte atbilst staptautiskam līmenim,” piebilst Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča.

Apbalvošanas ceremonijā „Aldara muzejā” tika paziņoti arī vairāku speciālbalvu ieguvēji - „Live Rīga labākā jaunā restorāna 2015” titulu ieguvis restorāns „3”, bet labākā deserta balvu “Ekselence labākais deserts 2015”, tāpat kā pērn, ieguva restorāns „Vincents”. Restorāns „MUUSU” ieguva „Aldara specbalvu” par straujāko lēcienu.

„Aldaris” komunikāciju direktore Laura Krastiņa: “Restorāniem ir ļoti liela loma kvalitatīvas alus kultūras veicināšanā visā pasaulē un arī Latvijā arvien biežāk redzam, ka restorāni pievērš uzmanību savam alus klāstam. Mēs ceram, ka šī tendence turpināsies un Latvijas labākie restorāni iesaistīsies vietējo alus cienītāju izglītošanā par dažādām jaunām un interesantām alus šķirnēm, kā arī to, kādu alu izvēlēties pie attiecīgā ēdiena.”

Restorāni nevar sevi nominēt konkursam, jo tas ir neatkarīgs nozares vērtējums, kas iespējams pateicoties ģenerālsponsora „Ekselence”, kā arī „Live Rīga”, „airBaltic” un „Aldaris” atbalstam.


EKSELENCE 30 LABĀKIE RESTORĀNI LATVIJĀ 2015

1. Vincents
2. Bibliotēka No. 1 restorāns
3. Muusu (jaunpienācējs, Straujākais kāpums)
4. 3 pavāru restorāns „Tam labam būs augt”
5. Riviera
6. Kaļķu vārti
7. 36. līnija
8. Ostas skati
9. Koya
10. Vīna studijas restorāns
11. Le Dome
12. Kolonāde. Mūsu stāsti... (jaunpienācējs)
13. Valtera restorāns
14. Locale (jaunpienācējs)
15. Bergs
16. International (jaunpienācējs)
17. Portofino
18. Valmiermuižas vēstniecība (jaunpienācējs)
19. Kilimanjaro
20. Goldingen room (jaunpienācējs)
21. Elements
22. Dikļu pils
23. Monterosso
24. Neiburgs
25. Tinto
26. Mercato (jaunpienācējs)
27. Zoste (jaunpienācējs)
28. Kasha gourmet (jaunpienācējs)
29. Mute (jaunpienācējs)
30. Olive Oil Trading co


Dining

  

Vēl ziņas

Aizvadīts jau 3.starptautiskais konkurss ”Learn, Know, Do, Can, Show”
Veiksmīgi noslēgusies AEHT sagatavošanas konference Rīgā
Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts