Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

21.11.2016

Ir sagatavoti ieteikumi iepirkumu veicējiem par zaļo publisko kritēriju piemērošanu

Zemkopības ministrija (ZM) ir sagatavojusi ieteikumus iepirkumu veicējiem zaļo publisko iepirkumu (ZPI) jeb vides kritēriju piemērošanai pārtikas produktu piegādes un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumos, lai sekmētu kvalitatīvu un bioloģisku lauksaimniecības un pārtikas produktu īpatsvara pieaugumu zaļajos publiskajos iepirkumos.
 
Ieteikumi ir sagatavoti sadarbībā ar Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) speciālistiem, lai atvieglotu MK 28.10.2014 noteikumu Nr.673 par zaļajiem (vides) kritērijiem pārtikas produktu piegādes un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumos piemērošanu. ZPI paredz to, ka iepirkumā obligāti jāizvēlas pārtikas produkti, kas nesatur ģenētiski modificētos organismus, nesastāv no tiem un nav ražoti no tiem, kā arī papildus jāizvēlas vēl vismaz divas no vairākām ZPI prasībām, piemēram, izvēlēties bioloģiskos produktus, nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas vai tās produktu kvalitātes rādītājiem, lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas prasībām atbilstošus produktus u.c.
 
Šie ieteikumi īpaši noderīgi būs valsts un pašvaldību iestādēm, jo tie sniedz praktiskus padomus par to, kā pārliecināties par produktu atbilstību ZPI kritērijiem - piemēram, kādam jābūt produkta marķējumam, izsniegtam sertifikātam vai apliecinājumam, kā arī ieteikumos sniegtas norādes uz kompetentajām institūcijām, kas izsniedz iepriekš minētos dokumentus, piemēri attiecībā uz videi draudzīgas produktu piegādes kā kritērija izmantošanu un formulas kritērija nozīmīguma noteikšanai  u.c.
 
Tāpat šos ieteikumus var izmantot arī citi pasūtītāji, kuri vēlas integrēt ZPI (vides) kritērijus pārtikas produktu piegādes un ēdināšanas pakalpojumu jomas iepirkumus.
 
Ieteikumi ir publiskoti  ZM mājaslapā.
 
 Dagnija Muceniece

  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts