Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

17.06.2016

Haraldam Saušam 1. vieta konkursā "Olivier Roellinger Prize"

Šī gada 20. aprīlī mūsu jaunais un talantīgais pavārs Haralds Saušs (attēlā - pirmais no kreisās puses) devās uz Polijas pilsētu Somonino, lai piedalītos starptautiskā konkursā "Olivier Roellinger Prize", kas no citiem konkursiem atšķīrās ar savu īpatnējo apbalvošanas sistēmu – jau 20. aprīlī Haralds uzzināja, ka ir viens no laureātiem, bet bija jāgaida līdz 8. jūnijam un jādodas uz Parīzi, lai saņemtu labās ziņas, ka tieši Haralds ir konkursa 1. vietas ieguvējs!

Uz konkursu Polijā Haralds devās kopā ar savu mentoru Viesturu Lasmani, bet uz Parīzi brauca viens, jo vasaras sezonā visiem pavāriem un šefpavāriem ir darba pilnas rokas, taču Haralds neskuma vientulībā un drīz vien iedraudzējās ar jaunajiem pavāriem no Ungārijas, Spānijas, Zviedrijas un Itālijas. Īpaši Haraldu iedvesmojis spāņu kolēģis, kuram jau 25 gadu vecumā ir pašam savs restorāns  – ir, uz ko tiekties!

Apbalvošanas ceremonija aizņēma teju visu dienu, bet ļāva arī daudz ko jaunu uzzināt. Rīts sākās ar galveno – apbalvošanu, kur līdzās Haraldam godināti tika arī 2. vietas ieguvēja no Zviedrijas un 3. vietas ieguvēja no Ungārijas. Pēc tam visi konkursa dalībnieki kopā ar organizatoriem devās uz zvejniecības muzeju, kas atrodas pavisam netālu no Eifeļa torņa, un tur iepazina Francijas zvejniecības vēsturi. Pēc tam sekoja neliela konference par zivju aizsardzības jautājumiem un pašā noslēgumā – kopīgs franču restorāna "L'Epi Dupin" apmeklējums.

Sacensībām Haralds bija gatavojies laicīgi un ļoti nopietni, taču jautāts par gandarījumu pēc rezultātu paziņošanas, godīgi atzīstas, ka uzvara nākusi pārāk viegli: "Konkursa ietvaros bija divas sacensības - jaunajiem pavāriem līdz 25 gadu vecumam un pavāriem līdz 35 gadu vecumam. 

Tā kā man tobrīd bija 21 gads, likumsakarīgi, ka pieteicos jauno pavāru konkursam, bet neiedomājos, ka mani konkurenti būs jaunieši, kas tikko beiguši kulinārijas skolas un kuriem ir ļoti maza pieredze gan konkursos, gan reālā darbā restorānā, tāpēc arī tā gandarījuma sajūta par uzvaru nav tik liela, bet, prieks, protams, ir tik un tā." 

Haralds pavisam noteikti ir no tiem cilvēkiem, kurš ikvienā situācijā māk ieraudzīt labo un vērtīgo, tāpēc vilšanās vietā Haralds rod motivāciju – nākamgad noteikti piedalīsies pieredzējušo pavāru sacensībās (vecumā līdz 35 g.)! Vai nav bail, ka nopietnāka konkurence nozīmēs lielākas mazākas izredzes uz sasniegumiem? "Pavisam noteikti nē! Tas būtu lielāks stimuls censties vēl vairāk un nepadoties. Manuprāt, nopietnāka konkurence nozīmē lielākas izaugsmes iespējas."
           
Konkursu organizē "SeaWeb Europe", tādējādi aktualizējot zivju sugu aizsardzību savvaļā un pierādot, ka audzētavas zivis ne ar ko nav sliktākas par tām, kas augušas brīvā dabā. Arī pats konkursa uzdevums bija diezgan neparasts - trīs stundu un 15 minūšu laikā jāpagatavo divi ēdieni – četras porcijas restorāna pamatēdiena no veselas zivs, kam atvēlētas 2.5 stundas, un četras porcijas ar mājas varianta maltīti, kas pagatavojama salīdzinoši vienkāršāk, un galvenokārt no tā, kas palicis pāri pēc pirmā – restorāna – ēdiena gatavošanas. Arī šis uzdevums apliecina organizatoru filozofiju – motivēt pavārus aizdomāties par to, kā tiek izlietoti pāri palikušie produkti, jo nav noslēpums, ka nereti pārtika aiziet postā izšķērdības vai nepārdomātas rīcības dēļ.

Sveicam Haraldu ar uzvaru un vēlam panākumus arī nākamgad – jau nopietnākas konkurences apstākļos!

Avots:PK

  

Vēl ziņas

Mainīt tradicionālo priekšstatu par cīsiņu un desu lietderību uzturā
Raimonda Zommera lekcija DZĪVE AR SMAIDU jau 29. novembrī
Ārvalstu izcelsmes pārtikas produktu dubultie standarti atklāti arī Latvijā
Pētnieki apgalvo, ka pastāv četri vīna baudītāju tipi
Kultūras zīme Latviskais mantojums iezīmē ceļu uz UNESCO


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts