Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri Konference 21.09.2017

Ziņas

21.06.2017

Gaļas nozarē priekšroka jādod uzņēmumiem, kas pārstrādā Latvijā audzētus lopus

Izstrādājot Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) Gaļas nozares stratēģiju, tika konstatēts, ka lielākā problēma ir dzīvu lopu izvešana no valsts – neradot pievienoto vērtību.

Saskaņā ar Eurostat informāciju salīdzinot 2005.gadu ar 2016.gadu dzīvu liellopu eksports palielinājies no 0,3 miljoniem eiro uz 28 miljoniem eiro, tas ir 94 reizes, savukārt dzīvu cūku eksports pieaudzis no 0,5 miljoniem eiro uz 12 miljoniem eiro, tas ir 24 reizes. LOSP uzskata, ka valsts līmenī nepieciešams stiprināt gaļas pārstrādi, kas kā izejvielu izmanto Latvijā audzētus lauksaimniecības dzīvniekus.
Lai to panāktu, viens no risinājumiem piešķirot Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu pārstrādei, priekšroku dot uzņēmumiem, kas pārstrādā Latvijā audzētus lopus. Tas stiprinātu ekonomiku laukos, radītu darba vietas, palielinātu nozares pievienoto vērtību un dotu iespēju lauksaimniekiem (izejvielu ražotājiem) nostabilizēt un attīstīt savu saimniecisko darbību. Tāpēc LOSP uzskata, ka šāds ES atbalsta princips pie projektu izvērtēšanas ir jānodrošina Latvijas normatīvajos aktos.

Vienlaicīgi, domājot par gaļas nozares attīstību, arī paši lauksaimnieki atzīst, ka saimniecībās ir daudz problēmas, kas būtu jārisina, piemēram, bieži vien saimniekiem trūkst zināšanas par kvalitatīvu liellopu nobarošanu, lai saimniekotu ekonomiski izdevīgi, samazinātu transportēšanas un izaudzēšanas izmaksas līdz gaļas tirgū pieprasītai kondīcijai, kā arī mazinātu milzīgo nozares atkarību no ES atbalsta maksājumiem.

LOSP gaļas grupas pārstāvji vienojās par kopīgām sarunām ar visiem pārtikas ķēdes dalībniekiem, lai sadarbotos un padarītu rentablu Latvijas gaļas nozari.


ZM

  

Vēl ziņas

Vai Latvijā gaļa ir brīva no antibiotikām
26. augustā notiks Somu simtgades pikniks
E vielas un pārtikas piedevas
Spīķeru centrālajā laukumā notiek Rīgas svētku restorāns
Kāpēc kāpusi sviesta cena


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts