Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

23.08.2012

Gaļas izmeklēšanu uz trihinelozi var veikt arī atsevišķās kautuvju un slimnīcu laboratorijās

Zemkopības ministrija informē, ka līdz 2013. gada 31. decembrim gaļas izmeklēšanu uz trihinelozi var veikt ne tikai laboratorijās, kas akreditētas atbilstoši standartam LVS EN ISO/IEC 17025:2005 „Testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju kompetences vispārīgās prasības”, bet arī vienojoties ar to kautuvju laboratoriju īpašniekiem, kas šādu akreditācijas procesu ir uzsākuši.

Laboratorijām, kas ir akreditētas, bet neveic izmeklējumus uz trihinelozi, ir iespēja pievienot gaļas izmeklēšanu uz trihinellu klātbūtni ar sagremošanas metodi kā vienu no papildus izmeklēšanas metodēm. Šāda iespēja tiek definēta kā jomas paplašināšana un prasa mazākus finansiālus ieguldījumus nekā jaunas laboratorijas veidošana un akreditēšana. Tas varētu būt izdevīgi tām laboratorijām, kas izvietotas reģionos, kur neatrodas ar laboratoriju nodrošinātas kautuves, tādejādi radot iespēju apkārtnē dzīvojošajiem cūku turētājiem un medniekiem veikt iegūtās gaļas pārbaudi uz trihinellu klātbūtni.

Savukārt slimnīcu laboratorijas, kuru laboratorisko izmeklējumu metodes ir pietuvinātas pārtikas izmeklējumiem un kur tiek veiktas arī analīzes parazītu noteikšanai, ir akreditētas saskaņā ar standartu „Medicīnas laboratorijas. Īpašās prasības kvalitātei un kompetencei”. Lai šādas laboratorijas varētu veikt trihinellu analīzi saskaņā ar Eiropas Savienības regulu prasībām, ir nepieciešama akreditācija atbilstoši šim standartam.



Viktorija Kalniņa
sabiedrisko attiecību speciāliste
Zemkopības ministrija

Republikas laukums 2, Rīga, LV-1981

zm@zm.gov.lv



  

Vēl ziņas

Vidzemes tūrisma piedāvājumi starp finālistiem konkursā Veiksmīgākais jaunais tūrisma produkts 2020
Kulinārā tūrisma piedāvājums rudenim - Rudzu ceļš
Valmiermuižas alus pārdošana deviņos mēnešus kritusies par 1%
Starptautiskais Ziemassvētku ceļojums - lielākais starptautiskais labdarības pasākums Rīgā
Gruzijas vīns – garša, kas jāiepazīst pakāpeniski


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts