Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

02.09.2011

Eirovīns piedāvā izcilus Čīles un Argentīnas vīnus

No 20.augusta līdz 23.septembrim Eirovīns veikalos pircējiem ar klienta karti visiem Čīles un Argentīnas vīniem ir 20% atlaide. Izmantojiet šo izdevību iepazīties ar izciliem vīniem no šīm tālajām un eksotiskajām zemēm!

Labākie Argentīnas vīni no BODEGA NORTON
Vīna kultūras attīstība Argentīnā, tāpat kā citās Latīņamerikas valstīs sākās ar ieceļotāju ierašanos no vecās Eiropas. 1853. gadā Cuyo reģiona gubernators un nākamais prezidents Domingo Faustino Sarmiento nolīga franču agronomu Aime Pouget, lai tas izveidotu franču vīnogu šķirņu stādījumus un uzsāktu komerciālu vīna ražošanu. Viņš atveda uz Argentīnu dažādas vīnogu šķirnes, no kurām vislabāk adaptējās Malbec šķirne. Mūsdienās Malbec ir galvenā vīnogu šķirne Argentīnā, pašlaik tās stādījumi sasniedz 20 tūkstošus hektāru. Katru gadu šo  šķirni stāda arvien vairāk, jo pasaulē to atpazīst kā Argentīnai raksturīgu.    

Labākie Malbec vīni tiek veidoti Mendozas ielejā. Reģiona dabas apstākļi ir piemēroti izcilas kvalitātes vīnu ražošanai. Mendozas upes ieleja atrodas 900 m virs jūras līmeņa, Andu kalnu pakājē. Kalni pasargā vīnogulājus no Klusā okeāna aukstajām un mitrajām gaisa masām un tai pat laikā nodrošina vīna dārzus ar kristāltīro ūdeni no Andu kalnos kūstošā sniega. Reģionā ir vidēji 250 saulainas dienas gadā, maz lietus un maigs klimats ar krasu dienas un nakts temperatūras maiņu. Tas viss nodrošina pareizu vīnogu nogatavošanās procesu, attīstot dziļas krāsas nianses, bagātīgus aromātus un elegantu vīna struktūru. Mūsdienās Mendozas ielejā tiek ražoti  75 % no visiem Argentīnas vīniem, šos vīnus pazīst visā pasaulē, tie veiksmīgi piedalās starptautiskās izstādēs un iegūst godalgas.

Vīna darītavu Bodega Norton 1895. gadā dibināja angļu inženieris Edmund James Palmer Norton. Gandrīz 100 gadus vēlāk austriešu biznesmenis Gernot Langes-Swarovski ieradās šajā vietā un viņu tāpat kā E.J.P. Nortonu apbūra reģiona skaistums, cilvēku sirsnība un izcilie dabas apstākļi, kas ideāli piemēroti vīnogu audzēšanai. G.Langes-Svarovskis 1989. gadā iegādājās vīna darītavu  Bodega Norton, jo ticēja Argentīnas vīnkopības potenciālam un izvirzīja mērķi padarīt šos vīnus atpazīstamus visā pasaulē to ārkārtējās kvalitātes dēļ. Vīna darītavas vadību uzņēmās viņa dēls Michael W.J. Halstrick. Tika veiktas plašas investīcijas vīnogulāju uzlabošanā un ieviestas visjaunākās tehnoloģijas vīna gatavošanai.

Bodega Norton vīna darītavai pieder 5 vīna dārzi Mendozas ielejā 680 ha platībā. Ražas novākšana notiek tikai ar rokām. Vīns tiek izturēts Francijas ozolkoka mucās. Mūsdienās Norton  vīni tiek eksportēti uz vairāk kā 50 valstīm pasaulē un kļuvuši par pasaulē vislabāk pazīstamajiem Argentīnas vīniem. 2005. gadā Wine Spectator iekļāva vīna darītavu Bodega Norton 20 pasaules izcilāko vīna darītavu skaitā, un atzina to par Argentīnas vīna darītavu Nr 1. 


Īsti Čīles vīni - īstiem vīna baudītājiem no Vina La Rosa.
Latvijā ir nopērkams diezgan plašs Čīles vīnu klāsts, taču liela to daļa tiek sapildīta pudelēs tepat Eiropā un tāpēc ar īpašu kvalitāti lepoties nevar. Viena no Čīles lielākajām vīna darītavām ir Vina La Rosa. Izvēloties vīnus no Vina La Rosa  Jūs vienmēr varēsiet būt droši, ka tas patiešām ir lielisks Čīles vīns, jo izgatavots un pildīts pudelēs uz vietas Čīllē.

Vīna darītava Vina La Rosa ir dibināta 1824. gadā, kad bagāts Čīles raktuvju īpašnieks, kurš bija paradis regulāri iepirkt lielus vīna daudzumus no Francijas nolemj sūtīt savu dēlu  Don Gregorio Osa meklēt vīnogu audzēšanai piemērotas teritorijas un dibināt savu vīna darītavu. Tā tiek izvēlēts Rapel reģions un Cachapoal ieleja Čīles centrālajā daļā. Tas ir viens no vēsturiskajiem vīna reģioniem, ar ļoti labiem apstākļiem vīnogu audzēšanai. Šeit tiek izveidota viena no vecākajām vīna darītavām Vina La Rosa, kura sevišķi strauju uzplaukumu piedzīvo pēc 1930. gada, kad tās vadību pārņem Don Recaredo Ossa  - izcils Čīles vīna industrijas speciālists. Viņam par godu tagad ir izveidota tirdzniecības marka – Don Reca. Šie ir paši izcilākie vīni, kas tiek ražoti salīdzinoši nelielā daudzumā t.s. limited release - visas pudeles ir numurētas.

Pateicoties savam ģeogrāfiskajam novietojumam - Cachapoal ielejā, Vina La Rosa īpašumi ir kalnu aizsegā un pasargāti no aukstajiem Klusā okeāna vējiem. Īpašumā ir ne tikai izcili vīna dārzi, bet arī vairākas gadsimtiem vecu Jubaea Chilensis palmu audzes, kurās ganās dzīvespriecīgas un elegantas lamas. 90-tajos gados šo īpašumu iegādājās dons Recaredo Ossa, patreizējā Vina La Rosa prezidenta, Ismael Ossa, tēvs.

Hosē Ignasio Kancino (Jose Ignacio Cancino) ir galvenais Vina La Rosa vīndaris, kura vadībā vīna darītava ir saņēmusi dažādas starptautiskas godalgas- no International Wine Challenge - zelta medaļa Vina La Rosa vīnam Don Reca Merlot (esam to atveduši uz Latviju) un no Decanter World Wine Awards – zelta medaļu vīnam La Capitana Merlot. Jāpiebilst, ka visi Vina La Rosa vīni var lepoties ar uzrakstu uz etiķetes- „estate grown and bottled”, ja salīdzinām ar Franciju tad to varētu pielīdzināt AOC vīnu kvalitātes kategorijai. Vina La Rosa tirdzniecības markas La Palma vīnus saviem pasažieriem pasniedz gan Delta Airlines,  gan Iceland Air reisos.

Tātad ir nopirkts kāds no ļoti labajiem Vina La Rosa vīniem, bet kāds ēdiens būtu viss piemērotākais ar šiem vīniem? Čīles virtuve ir ļoti daudzveidīga, pateicoties dažādām ietekmēm – indiāņu, spāņu, franču, itāļu un meksikāņu.  Kopš koloniālisma perioda Čīle ir slavena ar kvalitatīviem, aromātiskiem augļiem - lieliskas vīnogu, kivi, ābolu, bumbieru, zemeņu, plūmju, apelsīnu un avokado  ražas. Čīlē, kā jau piekrastes valstī,  ir arī lieliskas jūras veltes. Baudiet to mājīgā omulībā ar krāsnī ceptu cepeti vai grillētām jūras veltēm!

Un tagad, kad zinām, no kurienes nāk tie labākie Čīles vīni – izbaudiet tos un iedomājieties sevi milzu palmu paēnā!


  

Vēl ziņas

Automatizēti veikali, 5G roboti - kas mazumtirdzniecību Latvijā sagaida nākotnē?
60% iedzīvotāju atzīst – Covid-19 būtiski mainījis iepirkšanās paradumus
Richberry – bērna pārtikas alerģija mudināja radīt jaunu produktu
Vīna gatavošana Kvevros – tradīcija izkopta jau 8000 gadus
Uz Ziemassvētkiem laiž klajā īpašu Rīgas Melno Balzamu ar šokolādes un piparmētru garšu


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts