Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

17.06.2019

Ēdināšanas nozares attīstība un fakti

Jau ziņots, ka pēdējā laikā ir aizvērušies vairāki iecienīti Rīgas restorāni. Dati liecina, ka 2018. gadā ēdināšanas uzņēmumu skaits ir sarucis.

Svarīgākie fakti par ēdināšanas nozari:
-2018. gadā ēdināšanas sektorā strādājuši 2,5% no visiem Latvijas uzņēmumiem.
-Pērn nozarē bija nodarbināti 5,3% no visiem Latvijas uzņēmumos strādājošajiem darbiniekiem.
-No kopējiem nodokļu ieņēmumiem valsts kopbudžetā 1,8% devusi ēdināšanas nozare.
-Nodokļu parāds, kas pārsniedz 150 eiro, pēdējo 6 mēnešu laikā reģistrēts 47,3% nozares uzņēmumu.
-No kopējā nodokļu parāda š.g. maija sākumā 4,77% veidoja sabiedriskās ēdināšanas nozarē strādājošie uzņēmumi.

Uzņēmumu skaits nozarē sarucis
Lursoft ir apkopojis datus par ēdināšanas nozares attīstību pēdējo divu gadu laikā. 
Dati parāda, ka ēdināšanas sektorā strādājošo uzņēmumu skaits sarucis par 18,54% . Salīdzinot ar 2017.gadu ēdināšanu kā savu pamatdarbības nozari bija norādījuši 5636 uzņēmumi, bet 2019. gada sākumā – 4591. No visiem Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem ar sabiedriskās ēdināšanas sektoru saistīti 2,5% uzņēmumu, un tie nodarbina 5% no kopējā darbinieku skaita, kas 2018.gadā strādāja Latvijā reģistrētajos uzņēmumos.





Kā liecina pētījums, tad neskatoties uz to, ka nozares uzņēmumu kopējais apgrozījums ik gadu palielinās, to rezultāts pēc nodokļu nomaksas nav tik pozitīvs.

Apkopojot gada pārskatos norādītos datus, redzams, ka 2016.gadā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi pie 501,29 milj.EUR apgrozījuma strādājuši ar 5,65 milj.EUR zaudējumiem, bet 2017.gadā, apgrozot 544 milj.EUR, finanšu gads noslēgts ar 5,24 milj.EUR zaudējumiem. Tajā pašā laikā, gandrīz pusei ēdināšanas uzņēmumu ir nodokļu nomaksas disciplīnas problēmas. Par to pēdējā laikā runā arī nozares pārstāvji.

To, ka ar nodokļu nomaksas disciplīnu sabiedriskās ēdināšanas sektorā patiesi pastāv problēmas, vislabāk parāda dati par to, cik uzņēmumiem reģistrēti VID administrēto nodokļu parādi, kas pārsniedz 150 eiro. Izrādās, pēdējo 6 mēnešu laikā nodokļu parāds bijis 47,3% nozares uzņēmumu, bet 40,5% parāds bijis reģistrēts vēl š.g. maija sākumā. Kopējais nozares nodokļu parāds uz š.g. 7.maiju veidojis 29,5 milj. EUR jeb 4,77% no kopējā Latvijā reģistrēto uzņēmumu nodokļu parāda.

Viens no karstajiem jautājumiem, par kuru regulāri izsakās ēdināšanas nozarē strādājošie uzņēmēji, ir augstais nodokļu slogs.

Vidējā parāda summa vienam ēdināšanas nozares uzņēmumam maijā bijusi 3,12 tūkst.EUR.
Starp visiem parādniekiem jāizceļ divi – abi saistīti ar TOKYO CITY un abu dalībnieki reģistrēti Krievijā. Viens no tiem ir SIA “Stollons”, kura nodokļa parāds maija sākumā bijis jau 4 milj.EUR, savukārt SIA “RESTOGRAD” valstij nodokļos palicis parādā 3,3 milj.EUR. Gan vienam, gan otram pagājušajā gadā VID apturējis saimniecisko darbību, bet šogad maijā arī pieņēmis lēmumu par abu uzņēmumu darbības izbeigšanu.

Runājot par saimnieciskās darbības apturēšanu, statistikas dati liecina, ka patlaban saimnieciskā darbība apturēta 8,5% no visiem nozares uzņēmumiem. Pusei no šiem uzņēmumiem ir nodokļu parādi.

Pēc samaksāto nodokļu apjoma nozare ierindojusies trīspadsmitajā vietā, līdzās telekomunikācijai un pārtikas produktu ražošanai, savukārt pēc samaksāto nodokļu apjoma uz vienu uzņēmumu – vien 55.vietā, bet pēc nodokļu maksājumiem uz vienu darbinieku – 63.vietā blakus tekstilizstrādājumu, ādas un ādas izstrādājumu ražošanas nozarēm.



Rēķinot sabiedriskās ēdināšanas sektorā strādājošo uzņēmumu samaksātos nodokļus uz vienu darbinieku, redzams, ka pagājušajā gadā pieaudzis uzņēmumu samaksāto valsts sociālo apdrošināšanu obligāto iemaksu apmērs – 2016.gadā tie bijuši 1,51 tūkst.EUR, 2017.gadā – 1,55 tūkst.EUR, bet pērn – 1,78 tūkst. EUR uz vienu darbinieku. 

Tikmēr iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmērs minimāli, taču nedaudz sarucis, jo, kamēr nozares samaksātā IIN apmērs gada laikā palielinājies par 3,94%, nodarbināto skaits nozarē gada laikā audzis straujāk – par 7,91%. Iemesls samaksātā IIN samazinājumam uz vienu darbinieku meklējams arī nodokļu reformās, kas paredz diferencēta IIN piemērošanu.

Vienas no lielākajām VSAOI uz vienu darbinieku 2018.gadā maksājis aviokompānijām paredzēto ēdienu ražotājs SIA “Airo Catering Services Latvija”, kas aizvadītajā gadā nodarbināja 206 cilvēkus, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājot 1,04 milj.EUR. Uzņēmuma vienīgais kapitāldaļu turētājs ir zviedru AB Airo Catering Services Swedbank.

Lielākie VID administrēto nodokļu maksātāji sabiedriskās ēdināšanas sektorā Rīgā 2018.gadā:
AS “LIDO”: 10,74 milj.EUR (1014 darbinieki);
SIA “PREMIER RESTAURANT LATVIA”: 6,51 milj.EUR (695 darbinieki);
SIA “Baltic Restaurants Latvia”: 4,59 milj.EUR (750 darbinieki);
SIA “TOKYO CITY”: 2,08 milj.EUR (293 darbinieki);
SIA “AHTI”: 1,76 milj.EUR (596 darbinieki).

Lielākie VID administrēto nodokļu maksātāji sabiedriskās ēdināšanas sektorā Pierīgā 2018.gadā:
SIA “ANIVA”: 1,18 milj.EUR (236 darbinieki), Mārupes nov.;
SIA “LAURIS RESTAURANT SERVICE”: 0,95 milj.EUR (106 darbinieki), Jūrmala;
SIA “Airo Catering Services Latvija”: 0,78 milj.EUR (206 darbinieki), Mārupes nov.;
SIA “Cakes and Bakes Latvia”: 0,66 milj.EUR (57 darbinieki), Mārupes nov.;
SIA “GUSTAVbeķereja”: 0,51 milj.EUR (81 darbinieks), Siguldas nov.

Lielākie VID administrēto nodokļu maksātāji sabiedriskās ēdināšanas sektorā Vidzemē 2018.gadā:
SIA “KANTĪNE B”: 0,44 milj.EUR (84 darbinieki), Valmiera;
SIA “PEDELĪTE”: 0,17 milj.EUR (32 darbinieki), Valkas nov.;
SIA “Sorella”: 0,16 milj.EUR (31 darbinieks), Amatas nov.;
SIA “GS 7”: 0,16 milj.EUR (28 darbinieki), Valmiera;
SIA “Vectēvs”: 0,14 milj.EUR (32 darbinieki), Valmiera.

Lielākie VID administrēto nodokļu maksātāji sabiedriskās ēdināšanas sektorā Zemgalē 2018.gadā:
SIA “Možums PRO”: 0,6 milj.EUR (47 darbinieki), Jelgava;
SIA “MARGRET”: 0,45 milj.EUR (99 darbinieki), Jēkabpils;
SIA “VIKTORIJA B”: 0,36 milj.EUR (88 darbinieki), Jelgava;
IK “Kanto”:0,35 milj.EUR (65 darbinieki), Jelgava;
SIA “FIRMA ORIONS”: 0,29 milj.EUR (47 darbinieki), Dobeles nov.

Lielākie VID administrēto nodokļu maksātāji sabiedriskās ēdināšanas sektorā Kurzemē 2018.gadā:
SIA “TIAMO GRUPA”: 2,03 milj.EUR (417 darbinieki), Liepāja;
SIA “DIĀNA-BISTRO”: 0,52 milj.EUR (100 darbinieki), Ventspils;
SIA “Zītari LZ”: 0,39 milj.EUR (92 darbinieki), Rojas nov.;
SIA “MĀRAS LĀCIS”: 0,38 milj.EUR (84 darbinieki), Liepāja;
SIA “ARKTIKA G”: 0,29 milj.EUR (77 darbinieki), Kuldīgas nov.

Lielākie VID administrēto nodokļu maksātāji sabiedriskās ēdināšanas sektorā Latgalē 2018.gadā:
SIA “Mežvidi”: 0,26 milj.EUR (61 darbinieks), Daugavpils nov.;
SIA “SENDA Dz”: 0,18 milj.EUR (50 darbinieki), Balvu nov.;
SIA “Svente Mng”: 0,16 milj.EUR (59 darbinieki), Daugavpils;
SIA “Ausmeņa”: 0,16 milj.EUR (22 darbinieki), Rēzekne;
SIA “LOTT”: 0,13 milj.EUR (39 darbinieki), Daugavpils.

Lielākie IIN maksātāji sabiedriskās ēdināšanas sektorā 2018.gadā:
AS “LIDO”: 2152,08 tūkst.EUR (1014 darbinieki);
SIA “PREMIER RESTAURANT LATVIA”: 971,96 tūkst.EUR (695 darbinieki);
SIA “Baltic Restaurants Latvia”: 814,52 tūkst.EUR (750 darbinieki);
SIA “Airo Catering Services Latvija”: 499,13 tūkst.EUR (206 darbinieki);
SIA “TOKYO CITY”: 414,21 tūkst.EUR (293 darbinieki).

Lielākie VSAOI maksātāji sabiedriskās ēdināšanas sektorā 2018.gadā:
AS “LIDO”: 4,43 milj.EUR (1014 darbinieki);
SIA “PREMIER RESTAURANT LATVIA”: 2,15 milj.EUR (695 darbinieki);
SIA “Baltic Restaurants Latvia”: 2,05 milj.EUR (750 darbinieki);
SIA “Airo Catering Services Latvija”: 1,04 milj.EUR (206 darbinieki);
SIA “TOKYO CITY”: 0,83 milj.EUR (293 darbinieki).

Lielākie ēdināšanas nozares uzņēmumi pēc darbinieku skaita 2018.gadā:
AS “LIDO”: 1014 darbinieki;
SIA “Baltic Restaurants Latvia”: 750 darbinieki;
SIA “PREMIER RESTAURANT LATVIA”: 695 darbinieki;
SIA “AHTI”: 596 darbinieki;
SIA “TIAMO GRUPA”: 417 darbinieki.

Avots: Lursoft









  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts