Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

22.08.2017

E vielas un pārtikas piedevas

Pārtikas piedevas jeb E vielas ir vielas, kuras parasti pašas par sevi neizmanto cilvēku uzturā, taču tās tiek pievienotas pārtikas produktiem ar noteiktu tehnoloģisku mērķi to ražošanas, pārstrādes, sagatavošanas, apstrādes, iepakošanas, pārvadāšanas vai glabāšanas posmā. Atkarībā no tehnoloģiskā mērķa pārtikas piedevas iedala dažādās funkcionālās grupās – krāsvielas, saldinātāji, konservanti, antioksidanti, skābuma regulētāji, biezinātāji, stabilizētāji u.c.
 
Pārtikas piedevu izmantošanu pārtikas produktu ražošanā reglamentē Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regula Nr.1333/2008 par pārtikas piedevām. Visas šajā regulā iekļautās pārtikas piedevas, to atļautajās lietošanas devās ir uzskatāmas par nekaitīgām, jo to nekaitīgumu, pamatojoties uz zinātnisku metodoloģiju, ir izvērtējusi Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA – European Food Safety Authority).
 
E vielas pārtikas produktos
 
Lai patērētājs saprastu, vai konkrētā produkta ražošanā ir izmantotas pārtikas piedevas, uzmanīgi jālasa pārtikas produkta sastāvdaļu saraksts marķējumā. Normatīvo aktu prasības paredz, ka, ja produkta ražošanā ir izmantotas pārtikas piedevas, tās obligāti ir jānorāda sastāvdaļu sarakstā, norādot kategorijas nosaukumu (jeb funkcionālo grupu) un konkrētu piedevas nosaukumu vai E numuru.
 
Piemēram, ja sauso brokastu ražošanā ir izmantotas pārtikas piedevas – karotīns un aspartāms, tad attiecīgi sastāvdaļu sarakstā šīs piedevas jānorāda šādi:
Sastāvdaļas: … milti, cukurs, kaltētas avenes, sāls, krāsviela karotīns, saldinātājs aspartāms, … 
vai
Sastāvdaļas:  … milti, cukurs, kaltētas avenes, sāls, krāsviela E 160a, saldinātājs E 951, …
 
Par norādēm “Bez E vielām”, “Bez konservantiem”, “Bez pievienotām E vielām” u.c.
 
Arvien biežāk ražotāji, lai padarītu savu produktu pievilcīgāku, uz pārtikas produktiem norāda, ka produkts tiek ražots, neizmantojot pārtikas piedevas, tāpat arī norāda, ka netiek izmantotas krāsvielas, konservanti vai saldinātāji, ka produkts nesatur kādu konkrētu E vielu utt. Lai saprastu, vai konkrētajā produktā ir izmantotas pārtikas piedevas, noteikti jālasa produkta sastāvdaļu saraksts marķējumā.
 
Nereti ir situācijas, ka produkta marķējumā ir norādīts, piemēram, ka produkts nesatur konservantus. Šādu norādi nedrīkst lietot, ja konkrētajā produktā normatīvie akti neatļauj konservantu lietošanu.

Lai pārliecinātos vai produktā ir izmantotas citas pārtikas piedevas, kas nav konservanti, uzmanīgi jālasa pārtikas produkta sastāvdaļu saraksts, kas ir norādīts marķējumā. Iespējams, ka ražotājs produkta ražošanā varētu būt izmantojis citas funkcijas pārtikas piedevu, piemēram, krāsvielu vai skābuma regulētāju.
 
Piemēri:
•    “Marinēti tomāti “bez konservantiem””. Sastāvs: tomāti (50%), ūdens, cukurs, sāls, skābuma regulētājs citronskābe, garšvielas mainīgās proporcijās. Izlasot uz marķējuma norādi “bez konservantiem”, redzam, ka produkta pagatavošanā nav izmantoti konservanti, lai gan saskaņā ar normatīvajiem aktiem marinētu tomātu ražošanā ir atļauts izmantot konservantus. Taču, izlasot sastāvdaļu sarakstu, redzam, ka produkts satur citu marinētos tomātos atļautu pārtikas piedevu – skābuma regulētāju citronskābi. Citronskābe šajā produktā neveic konservanta funkcijas, līdz ar to marķējums ir pareizs.

•    “Cepamās desiņas ar sieru “bez E 621”. Sastāvs: mehāniski atdalīta putnu gaļa 53%, ūdens, cāļu ādiņas 17%, siers 7%, sāls, vistas gaļas olbaltumvielas, dekstroze, stabilizētāji difosfāti, trifosfāti, biezinātāji karigināns, baltās akācijas sveķi, guāra sveķi, konservants nātrija nitrīts, cukurs, garšvielas un garšvielu ekstrakti, sīpoli, skābuma regulētāji askorbīnskābe, nātrija acetāti, nātrija citrāti. Marķējumā ir norādīts, ka desiņu pagatavošanā nav izmantota pārtikas piedeva – garšas pastiprinātājs E 621, kuru saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir atļauts izmantot desiņu ražošanā. Taču, izlasot sastāvdaļu sarakstu, redzam, ka produkts satur citas desiņās atļautās pārtikas piedevas – stabilizētājus difosfātus, trifosfātus, biezinātājus kariginānu, baltās akācijas sveķus, guāras sveķus, konservantu nātrija nitrītu un skābuma regulētāju askorbīnskābi, nātrija acetātu un nātrija citrātu.
 
•    “Majonēze “bez konservantiem””. Sastāvs: rapšu eļļa, ūdens, olu pulveris, vājpiena pulveris, cukurs, pārtikas sāls, skābuma regulētāji citronskābe, pienskābe, dzeramā soda, krāsviela beta karotīns, aromatizētājs, antioksidants E 385. Marķējumā ir norādīts, ka majonēze ir pagatavota bez konservantiem, lai gan saskaņā ar normatīvajiem aktiem konservantu lietošana majonēzē ir atļauta. Taču minētās majonēzes sastāvā ir citas majonēzē atļautās pārtikas piedevas – skābuma regulētāji citronskābe, pienskābe, dzeramā soda un krāsviela beta karotīns, kā arī antioksidants E 385, kas šajā produktā veic citas funkcijas, kas nav konservēšana.



Inuta Kaļķe, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta eksperte

  

Vēl ziņas

Vai Latvijā ražotie sieri der restorānu ēdienkartē
PVD atklāj nelegālus medījumu gaļas produktu ražošanas uzņēmumus
“Rīgas Melnais Balzams” aktīvi startē ASV tirgū
Rīgā tūristu skaits palielinājies
Restorānu ceļveža White Guide Baltic-30 labākie Baltijas restorāni


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts