Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

31.03.2011

Dienā - piecas porcijas augļu, dārzeņu un to sulas

Dienā - piecas porcijas augļu, dārzeņu un to sulas
Dārzeņi, augļi un to sulas Latvijas iedzīvotāju ikdienas ēdienkartē ir par maz. To apliecina gan statistika, gan veselības nozares un pašmāju ražotāju novērojumi. 

Daudzviet pasaulē ar nolūku veicināt dārzeņu un augļu patēriņu ikdienas uzturā valsts mērogā ir ieviesta programma „5 a day” jeb „5 dienā”. Programmas iniciators ir Pasaules Veselības organizācija (PVO), un saskaņā ar to ikvienam cilvēkam veselības veicināšanai dienā nepieciešams uzņemt 5 porcijas augļu un dārzeņu, turklāt vienu no dienas porcijām ieteicams aizstāt ar glāzi 100% sulas.

Lai arī mūsu valsts iedzīvotāju vidū veicinātu izpratni par veselīgu dzīvesveidu un palielinātu dārzeņu,augļu un to sulu patēriņu ikdienas uzturā, arī Latvijā tiek plānots ieviest programmu „5 dienā”. Projekts „CIDO Sulu akadēmija” ir pirmais solis šīs programmas ieviešanai, ko atbalsta arī LR Veselības ministrija.

Glāze sula – viena no 5 augļu un dārzeņu dienas porcijām
100% augļu un dārzeņu sulas pēc to īpašībām patiesībā ir tie paši dārzeņi un augļi, tādēļ zinātnieki* atzinuši, ka glāze sulas ieteicama kā viena no piecām dienas augļu un dārzeņu porcijām. Īpaši ieteicams tas ir cilvēkiem, kuru gremošanas sistēma daudz vieglāk uzņem dārzeņus un augļus šķidruma veidā.

To, ka 100% sulas uzturvērtību ziņā ir līdzvērtīgas augļiem un dārzeņiem, nodrošina īpašais sulu ražošanas un pildīšanas process, kas notiek bez gaisa piekļuves un tādējādi nodrošina, ka sulas nezaudē savas vērtīgās īpašības.

Tāpat jāatzīmē, ka uztura speciālisti atzinuši, ka glāzi sulas vislabāk izdzert brokastīs, jo dabīgie cukuri sulu sastāvā (glikoze  un fruktoze) sniegs tik nepieciešamo enerģiju un možumu.

Programma „5 dienā” daudzās valstīs kļuvusi ļoti atzīta un iecienīta, piemēram, Dānijā, Lielbritānijā un Igaunijā u.c. Vairums šo valstu iedzīvotāji atzinuši, ka tā palīdzējusi izprast veselīga dzīvesveida priekšnoteikumus un ieviest tos savā ikdienā.

* University of California-Davis veikts pētījums, kas tika prezentēts arī ikgadējā Amerikas Diētas ārstu asociācijas konferencē 2008.gada oktobrī.



Inese Rone

  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts