Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

24.05.2013

AS “Latfood” agroserviss šogad Latvijas klimatiskajos apstākļos pārbaudīs jaunu šķirni - “Verdi”

Papildus jau zināmajām kartupeļu šķirnēm AS “Latfood” agroserviss šogad Latvijas klimatiskajos apstākļos pārbaudīs jaunu šķirni - “Verdi”, kas ir īpaši piemērota čipsu ražošanai. Plānots, ka no pirmās ražas tiks izgatavoti aptuveni  9% no visas “Ādažu čipsu” un eksporta tirgiem paredzētās preču zīmes "Taffel" produkcijas.

“Latvijā tiek audzētas aptuveni 60 kartupeļu šķirnes, taču lielākā daļa no tām nav piemērotas čipsu ražošanai. Būtiskākā atšķirība starp galda kartupeļiem un tiem, kas paredzēti čipsiem, ir cietes saturs un cukura līmenis,” stāsta AS “Latfood” agroservisa direktors Ilgvars Krūmiņš.

 “Čipsu kartupeļiem ir nepieciešams ļoti zems cukura līmenis un augsts sausnes saturs, lai produkts būtu gaiši zeltains un tajā būtu mazāk eļļas. Jaunumam “Verdi”, salīdzinot ar pārējām “Ādažu čipsu” kartupeļu šķirnēm ir vēl mazāk cukura un ģenētiski ļoti liels sausnas  saturs,“ priekšrocības akcentē I. Krūmiņš.

Ilgvars Krūmiņš atklāj, ka uzņēmums ik gadu testē vairāk nekā 20 vietējās un ārvalstu kartupeļu šķirnes, lai atrastu piemērotākās čipsu ražošanai un Latvijas klimata specifikai. “Mūsu mērķis ir iegūt vēl labākus čipsus,” norāda eksperts. 

Ievērojot Skandināvu kvalitātes standartus, jaunās kartupeļu šķirnes “Latfood” agroserviss pārbauda vidēji divus gadus pirms tās tiek apstiprinātas kā piemērotas “Ādažu čipsu” ražošanā.

 Sākotnēji jaunās šķirnes stāda mazos lauciņos, novēro to īpašības un veic pārbaudes laboratorijā. Perspektīvās tiek audzētas dažos hektāros un pārbaudītas uz ražošanas līnijas un tikai pozitīvu rezultātu gadījumā šķirne tiek piedāvāta audzēšanai Latvijas zemniekiem. Šogad mazajos lauciņos tiks pārbaudītas 29 šķirnes, bet ražošanas apstākļos trīs jaunas šķirnes.

Kopumā “Latfood” agroserviss sadarbībā ar zemnieku saimniecībām visā Latvijā šogad plāno apstādīt aptuveni 460 hektārus zemes. “Ādažu čipsu” un "Taffel" produkcija šobrīd tiek ražota no tādām Latvijā audzētām kartupeļu šķirnēm kā “Saturna”, “Marlena”, “Lady Claire” un “Lady Rosetta”. 



Krista Roziņa

  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts