Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

29.12.2021

3 noderīgi padomi veselīgam un garšīgam svētku galdam bērniem


Decembra beigas bieži vien nāk ar izaicinājumiem vecākiem, kā parūpēties par to, lai svētku un starpsvētku laikā bērns ēd veselīgu un sabalansētu uzturu. Par to, kā gādāt, lai svētku laikā maltītes ir ne vien garšīgas, bet arī sabalansētas un pievilcīgi noformētas, jaunākajā uztura šova Atklāj Ēstprieku epizodē ar padomiem dalās Latvijas titulētākais šefpavārs Raimonds Zommers un Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga. 
 
1.Ievērojiet veselīgā šķīvja principu

Svētku laikā, kad roka bieži sniedzas pēc saldas konfektes vai piparkūkas, vecākiem ir būtiski padomāt par to, lai bērna ēdienkarte aizvien ir pēc iespējas daudzveidīgāka.

Tāpēc ir ļoti svarīgi kombinēt produktus no visām pārtikas produktu grupām. Svētku laikā īpaši noderēs pavisam vienkārši ievērojamais “veselīgā šķīvja” princips – katrā ēdienreizē nepieciešamas vismaz trīs pārtikas produktu grupas – graudi, kas sniegs enerģiju, krāsas augļu, ogu un dārzeņu formā un olbaltumvielas jeb “būvmateriāli” – piens, gaļa, olas, zivis vai pākšaugi. Papildus būtu ieteicams iekļaut arī taukvielas, lai bērna organisms varētu kārtīgi strādāt, augt un attīstīties. 

Uztura speciāliste iesaka kopā izmēģināt dažādas jaunas garšas, nebaidoties tās pievienot arī savam svētku galdam. Te labi noderēs jaunu garšu pievienošana pavisam vienkārši pagatavojamās uzkodās, kas būs arī labi saprotamas bērnam, piemēram, dārzeņu iesmiņi un mājās gatavotas uzkodu plates, kur viegli varam iekļaut visas trīs produktu grupas. Laba atmosfēra, kompānija un kopējais noskaņojums ir ļoti būtisks, iepazīstoties ar jaunām garšām un produktiem. Tāpēc svētki var būt piemērots laiks, kad bērnam piedāvāt kaut ko jaunu un līdz šim neiepazītu.

2.Pievērsiet uzmanību ēdiena vizuālajam noformējumam


“Nereti bērnus biedē viss jaunais un sarežģītais. Piemēram, ēdieni, kur sajaukts pārāk daudz  produktu, ēdiena dīvainā krāsa vai pasniegtā porcija ir pārāk liela. Bērniem bieži vien strādā loģika – “Nesaprotu, ko ēdu = noliegums”. Tāpēc ir svarīgi caur ēdienu, kas bērnam jau garšo, pievienot jaunos produktus,” stāsta uztura speciāliste Lizete Puga.

Jauno ēdienu nogaršot motivēs arī bērnam saprotami un vizuāli pievilcīgi noformēts ēdiens, kas viegli paņemams rokās – te labi noderēs jau iepriekš minētie iesmiņi, dārzeņu rullīši un cits “pirkstiņēdiens”. Labā ziņa ir tā, ka tieši šajos ēdienos varam nedaudz “paslēpt” to, kas negaršo vai ko nereti ikdienā neizdodas apēst pietiekamā daudzumā. 

Tāpat vērts ir padomāt ne vien par paša ēdiena noformējumu, bet arī porcijas izmēru. “Vecākiem bieži vien patīk svētkos likt lielas porcijas, taču mazais ēdājs, ieraugot lielo porciju, sabīstas no tās lieluma un atsakās to ne tikai pagaršot, bet arī ēst pavisam,” atklāj uztura speciāliste. Tāpēc arī uz svētku galda ieteicams ievērot ierasto porciju lielumu.

3.Pievērsiet uzmanību pievienotā sāls un cukura daudzumam


 
“Plānojot ēdienus, ko celsim svētku galdā, vislabāk gardumus pagatavot pašiem. Tādā veidā varam kontrolēt gan pievienotā cukura, gan sāls daudzumu, jo nereti tieši jau gatavajos kulinārijas izstrādājumos –  dažādos salātos, maizītēs un kūkās – ir pievienots liels sāls, cukura un garšas pastiprinātāju daudzums,” stāsta uztura speciāliste.

Tāpat arī, gatavojot mājās, ir vērts pievērst uzmanību izmantotajiem jau gatavajiem garšaugu maisījumiem, jo bieži vien tajos dominē sāls, kā arī to sastāvā mēdz būt pārtikas piedevas vai garšas pastiprinātāji. “Gatavojot pamatēdienus, vislabāk noderēs svaigas garšvielas, kā rozmarīns, timiāns, koriandrs un pētersīlis, kas ne tikai palīdzēs sagremot ēdienu, bet arī novērsīs vēdera pūšanos,” atklāj Lizete Puga.

Tas pats attiecas arī uz cukura pievienošanu – uztura speciāliste aicina būt radošiem un cukura vietā, gatavojot saldos ēdienus, izmantot vairāk augļu, ogu, sukāžu un garšvielu, kā kanēli, kardamonu vai vaniļas pāksti, jo tie ne vien saldajam ēdienam piešķirs pavisam jaunu garšas niansi, bet arī noteikti ies pie sirds mazajiem gardēžiem. 







Hetija Končus

  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts