Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

12.12.2016

15 fakti par viskiju, kurus tu noteikti nezināji

Ikdienā mums apkārt ir daudzas vielas un mēs lietojam dažādus jēdzienus, par kuriem patiesībā neko vairāk nezinām. Līdzīgi arī ar dzērieniem, kurus izvēlamies. Tāpēc šoreiz daži interesanti fakti par mītiem un vēsturi apvīto dzērienu – viskiju.
1.  Viskijs ir viens no pasaulē vecākajiem destilātiem. 
2.  Tas ir stiprs, aromātisks alkoholiskais dzēriens, kura galvenā izejviela ir graudaugi: mieži, kukurūza, kvieši, rudzi. 
3.  Etilspirta saturs lielākajai daļai viskiju ir 40–45%. 
4.  Par to, kā un kur ir radies viskijs, viedokļi dalās, taču vispāratzīta ir versija, ka V–VI gadsimtā tā izgatavošanu aizsāka ceļojošie īru mūki. 
5.  Dzēriena idejas aizmetņi radušies no austrumzemju smaržvielu izgatavošanas mākslas.
6.  1827. gadā izgudroja jaunu kolonnu destilācijas metodi un sāka savstarpēji maisīt dažādus viskijus, kā rezultātā radās viskijs, ko pazīstam kā scotch. 
7.  Viens no pasaulē populārākajiem scotch viskija ražotājiem ir Johnnie Walker. 
8.  Tā vēsture sākās 1820. gadā, kad Džons Valkers 15 gadu vecumā pārņēma koloniālpreču veikala vadību, paralēli iemēģinot roku iesala viskiju jaukšanā.
9.  Viskija sākotnējais izejmateriāls ir alus.
10. Arvien vairāk eksperimentē, jaucot viskijus un iegūstot jaunas garšas un smaržas, kā arī piedāvājot jau maigus un aromātiskus viskijus, kā Blenders’ Bach.
11. Katram viskija eksperimentam ir vadītājs ar savu komandu, kuri kā ķīmijas laboratorijās mēģina un realizē jaunas idejas.
12. Ik sekundi pasaulē pārdod 30 un vairāk pudeļu skotu viskija.
13. Mediķi iesaka lietot viskiju vīna vietā, jo tas satur vairāk ellagic skābes – antioksidantu, kas spēj pretoties sirds slimībām un pat apturēt vēža šūnu augšanu. Tomēr tas jālieto normas robežās.
14. Kopš 2012. gada 16. maija tiek svinēta viskija diena.
15. No godeiļu valodas vārds viskijs tulkojams kā dzīvības ūdens.



Aiga Bernsone

  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts