Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

02.10.2016

Uztura mācība. Produkti, kurus aizvietot ar pienu

Kartupeļi ar sēņu mērci, deserti un biezzupas ir tikai daži ēdieni, no kuriem mēdz izvairīties cilvēki, kas cenšas ēst veselīgi un domā par savu figūru. Kā apgalvo uztura speciālisti, tad  maltīti var padarīt veselīgāku, ja produktiem piemeklē liesāku alternatīvu. Spilgts piemērs ir piens, ar ko var aizvietot treknākas sastāvdaļas.

Piens ir daudz liesāks par citiem ikdienā lietotajiem produktiem. Piemēram, pusglāzē piena ar 3,2% tauku saturu ir apmēram 60 kcal, savukārt tāds pats daudzums 35% saldā krējuma satur jau sešas reizes vairāk kaloriju! Lietojot pienu saldā krējuma vietā, varētu ietaupīt 270 kcal, kas līdzvērtīgas trim maizes šķēlēm vai trim kartupeļiem, trim lieliem āboliem vai 50g jeb pusei šokolādes tāfelītes.
Turklāt piens satur arī vairākas nozīmīgas uzturvielas – mūsu klimatiskajā zonā svarīgo D vitamīnu, kas atbild par veselu imūnsistēmu, un kalciju stipriem kauliem.” 

Produkti, kurus aizvietot ar pienu

Saldinātie dzērieni. Piena saldā garša ir lieliska alternatīva kalorijām un pārtikas piedevām pārbagātiem dzērieniem. Vislabāk pienu lietot siltu no rīta: brokastīs vienu pašu vai pie kafijas, tāpat iespējams pagatavot šķiedrvielām un vitamīniem bagātu putru. 

Savukārt pirms gulētiešanas var izmēģināt pienu kopā ar tējkaroti medus vai pustējkaroti garšvielu maisījuma, kur ietilpst kanēlis, krustnagliņa, kardamons un kurkuma. Dzēriens paātrinās vielmaiņu un stiprinās imūnsistēmu.


Mērces 
Gatavojot mērce, saldo krējumu var aizvietot ar pienu
Tomēr, gatavojot gaļas mērces, labāk izmantot skābo krējumu (ne saldo krējumu vai pienu) vai tomātu mērces, kas atvieglos gaļas gremošanu. Jāņem vērā, ka piens un tā produkti slikti saskan ar zivīm un tiek uzskatīta par smagu kombināciju.


Zupas
Kā bāzi vai piedevu zupās saldā krējuma vietā var lietot pienu. Viens no populārākajiem piemēriem ir veselīgā piena-grūbiņu zupa. Savukārt kā piedeva piens labi iederēsies biezzupās, kur pamatā izmantoti kartupeļi vai citi dārzeņi. Starp citu, piens padara zupas maigākas, ja tās ir pārpiparotas vai pievienots par daudz čili, kalapenjo vai citu piparu. 

Ūdens
Lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir receptes, kuros ūdeni var un pat būtu vēlams aizvietot ar pienu, kas labi sader tieši ar graudaugu produktiem. Piemēram, pienu var pievienot, cepot kviešu, rudzu vai griķu miltu pankūkas, kā arī vārot pārslu putras.

Jogurts un skābais krējums
Ja mājās piens pārvērties rūgušpienā, to var izmantot ne tikai kā dzērienu. To, tāpat kā kefīru, var lietot krējuma vai jogurta vietā. Ja māc šaubas par jogurta izcelsmi vai tā sastāvu un gribas panašķēties, rūgušpienam vari pielikt klāt ogas, piemēram, mellenes, avenes vai saldas zemenes. Labāk ir izvēlēties tikai vienu ogu vai augļu veidu. Ieteikums īpaši nozīmīgs tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Sākumā krējumu vai jogurtu var daļēji atšķaidīt ar rūgušpienu, ja ir grūti pavisam pāriet uz citu alternatīvu.


  

Saistītie raksti

Četras pārsteidzošas mērces grila ēdieniem
Laura Žukovska-Supe: Latvija ir unikāla ar vairākām lietām
Džeimija recepte- sarkanā cāļa zupa Taizemes gaumē
14 instrumenti ideālam piegādes servisam no iikoDelivery
Vai zini ka Statoil Great Bakery gardās smalkmaizītes top Unox konvekcijas krāsnīs?


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts