Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

27.06.2017

Četri padomi sarkanās gaļas pagatavošanai

Sarkanā gaļa ir viens no labākajiem olbaltumvielu, dzelzs, cinka un B grupas vitamīnu avotiem. Taču, lai no šīs gaļas saņemtu pašu labāko, svarīgi to arī veselīgi pagatavot. 

Gaļas ražotāji sadarbībā ar uztura speciālisti Lizeti Pugu piedāvā iepazīties ar vairākiem soļiem, ko vērts ņemt vērā tās gatavošanas procesā.

Pirmais solis: izvēlies iespējami liesāku gaļas gabalu
Sarkanā gaļa nebūt vienmēr ir trekna, barojoša vai grūti sagremojama, kā sabiedrībā nereti pierasts uzskatīt. Viss atkarīgs no tā, kādu gaļas gabalu izvēlamies iegādāties un pagatavot. Attiecīgi – jo liesākam gabalam dosim priekšroku, jo veselīgāka un “vieglāka” būs arī pagatavotā maltīte.

Iegādājoties gaļu, vienmēr svarīgi pievērst uzmanību tās kvalitātei un izcelsmes vietai, lai varētu būt droši, ka pusdienu galdā patiešām tiks celta tikai pati veselīgākā maltīte.

Otrais solis: izvēlies veselīgas garšvielas
Tā vietā, lai izmantotu sāli, majonēzi vai dažādas jau gatavās veikalā nopērkamās mērces, var ļauties eksperimentiem un izvēlēties veselīgākas alternatīvas. Piemēram, svaigus vai kaltētus garšaugus. Sarkano gaļu labi papildinās gan ķiploki, rozmarīns un oregano, gan timiāns, sarkanie pipari, baziliks u.c. 

Būtiski, ka svaigo garšaugu, zaļumu un pat dārza nezāļu (piemēram, gārsas) izmantošana veicinās arī gremošanu un uzturvielu uzsūkšanos. Tāpat pēc maltītes būsarī mazāka smaguma sajūta.

Trešais solis: biežāk tvaicē, vāri vai sautē
Viena no svarīgākajām lietām, kas ietekmē uzņemtās gaļas vērtību, ir tās pagatavošanas veids. Lai maltīte izdotos iespējami veselīgāka, gatavo to vārot, tvaicējot, sautējot vai grilējot (šajā gadījumā būtiski gaļu negrilēt pārāk ilgi – ja gaļa piedeg, tajā veidojas kaitīgas vielas). Tāpat svarīgi atcerēties – jo mazāk taukvielu izmantosi gaļas pagatavošanas procesā, jo veselīgāks un diētiskāks būs arī galarezultāts.

Ceturtais solis: gaļu kombinē ar veselīgām piedevām
Vēl viens būtisks aspekts, lai maltīte izdotos iespējami veselīgāka, ir pievērst uzmanību tam, cik daudz un ar kādām piedevām kopā sarkanā gaļa tiek baudīta. Piemēram, ierastās saldā krējuma mērces vai ceptu kartupeļu vietā noteikti vērts izvēlēties kādu liesāku alternatīvu, piemēram, tvaicētus dārzeņus vai dārzeņu salātus u.tml., kas neradīs smaguma sajūtu.


Horeca

  

Saistītie raksti

Lielākās vīna ražotājvalstis pasaulē
Vietējā vīna darīšana - eksperimentāla nozare, ekskluzīvs un dārgs process
LED objekti gaišākam noskaņojumam
Dabīgu Produktu ražotāji arvien vairāk izvēlas kartona iepakojumu
29. oktobris plkst. 18:30 Vīna degustācija – Ciemos pie slaveno Toskānas vīna darītāju ģimenes Frescobaldi


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts