Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

13.11.2013

Astoņas lietas, kas jāzina par vēlajām brokastīm jeb „brunch”

Ne tikai visā pasaulē, bet arī Latvijā aizvien populārāka kļūst vēlo brokastu jeb „brunch” kultūra, kad svētdienās maltīte laiski pāriet no brokastīm pusdienās. Tādēļ, uzsākot savu vēlo brokastu piedāvājumu, restorāns „Aqua Luna” ir apkopojis astoņas lietas, ko būtu vērts zināt par šo tradīciju.


1. Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais
Par jēdziena „brunch” („breakfast + lunch”) un „jauktās” maltītes idejas tēvu uzskata britu rakstnieku Gaju Beringeru, kurš to pirmo reiz minēja 1895.gadā savā esejā „Vēlās brokastis kā aizbildinājums” („Brunch: A Plea”).


2. Samazinoties baznīcēnu skaitam, pieauga vēlo brokastu popularitāte
Vēlo brokastu tradīcija ASV sāka parādīties pagājušā gadsimta 30.gados, sākotnēji Holivudas zvaigžņu vidū, kas saprotamu iemeslu dēļ svētdienās modās vēlāk.

Savukārt plašāk šis ir ieradums izvērtās pēc II Pasaules kara, kad samazinājās baznīcā gājēju skaits, tomēr cilvēkiem aizvien vajadzēja kādu ieganstu satikties un socializēties.

3. Sākums – pēc otrajām brokastīm un pirms pusdienām
Tipiski „brunch” laikā starp otrajām brokastīm (10:30) un pirms pusdienām (12:00) – tātad ap plkst.11 un var ieilgt līdz pat plkst.16.00.

4. Daudz olu!
Olu ēdieni ir viens no galvenajiem „brunch” elementiem, turklāt tie ir ļoti daudzveidīgi - omlete, olu kultenis, fritata, olas „Benedict” utt. Jārēķina vismaz trīs olas vienam cilvēkam. Ja sagaidāms daudz viesu, tad labāk gan aizstāt omlešu cepšanu ar vārītām olām.

5. Galvenais – pietiekami šķiedrvielu un olbaltumvielu!
Olbaltumvielu un šķiedrvielu līdzsvars sniegs sāta sajūtu. Ja olbaltumvielas itin viegli var iegūt no dažādiem olu, gaļas (bekons, desiņas, gaļas uzkodas) un piena produktiem, tad par šķiedrvielām, tas ir, dārzeņiem un svaigiem augļiem ir īpaši jāparūpējas!

6. Atcerieties arī par saldo ēdienu!
Nemainīga vēlo brokastu daļa ir saldais ēdiens, saldās uzkodas – smalkmaizītes, pankūkas ar ievārījumu, sīrupu vai citu aizdaru, saldie groziņi, kūkas, vafeles.

7. Tradicionāli piedāvā arī vieglus alkoholiskus dzērienus
Vēlās brokastis nav iedomājamas arī bez viegliem alkoholiskiem dzērieniem, kas izcili papildina ēdienkarti. Visbiežāk tas ir dzirkstošais vīns – prosecco, šampanieša kokteiļi u.tml., kā arī viegls baltvīns, piemēram, Pinot Grigio, Muskadet, Sauvignon Blanc. 

Papildu, protams, jāpiedāvā tēja, kafija un svaigi spiestas sulas.

8. Vēlās brokastis kā formāts noder arī dažādu svinību reizēs
Šīs tradīcijas saknē ir cilvēku vēlme satikties un socializēties atbrīvotā atmosfērā. Tieši tāpēc vēlās brokastis var būt kā lieliska forma nedēļas nogales pasākumiem – dzimšanas dienas, Mātes dienas, kristību u.tml. svinībām.

Ja vēlas brokastis aizsākās kā aizbildinājums tiem, kas iepriekšējā vakarā aizkavējušies izklaides pasākumos, tad mūsdienās tas ir pārvērties par lielisku veidu, kā nesteidzīgi pavadīt svētdienas dienu draugu un ģimenes lokā. Tieši to un vēl vairāk piedāvā „Aqua Luna” vēlās brokastis, kas ik svētdienu labākajās tradīcijās sākas plkst.11:00 un ilgst līdz pat plkst.15:00. 

Šeit ikviens gardēdis varēs atrast to, kam ir jābūt kārtīgā „brunch” – sākot no vairākiem olu ēdienus beidzot ar izcilu desertu baudījumu. Ikviens varēs iesākt savu svētdienu 19.gs. rakstnieka Beringera ierosinātajā veidā – sākt ar vieglām uzkodām, lēnām pārejot pie pamatīgāka ēdiena!





Tija Ezeriņa

  

Saistītie raksti

Riteņbraucēju – Radlera alus
Marta mēneša tēma- Francija. Francijas garša
Kūka krūzē (recepte)
Ko iesākt ar ķirbjiem šoruden- recepte
Atklājam trīs desertu receptes no aizvadītās Restorānu nedēļas ēdienkartes


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts