Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Daži aplami priekšstati par sieru

1. tauki sierā ir slikti

Bez šaubām, ka sierā ir daudz tauku, bet pētījumi pierāda, ka sieram ar lielāku tauku saturu nav sliktāka vai labāka ietekme uz cilvēka svaru un veselību, kā sieram ar zemu tauku saturu.


2. laktozes nepanesamība liedz ēst sierus

Atkarīgs no katra cilvēka jūtīguma, bet lielākoties cilvēki ar laktozes nepanesamību var ēst gandrīz visus sierus. Tas ir tāpēc, ka nogatavošanas procesā siers laktozi zaudē. 
Savukārt cilvēkiem, kuri vispār nepanes piena produktus, arī siers nav ieteicams.

3. pelēm garšo siers

Šis ir viens no mītiem, kuru kliedēt ir sarežģīti, jo ir taču tik jauki iztēloties pelīti kā no animācijas filmām, kura ēd siera gabaliņu. Bet īstenībā tie ir lieli meli! Pētījums  2006. gadā pierādīja to, ka pelēm siers negaršo un ka tās drīzāk izvairīsies no siera, nekā grauzīs tajā caurumus.

4. caurumi Šveices sierā veidojas no oglekļa dioksīda

Pagājušajā gadsimtā tika izdarīts pieņēmums, ka caurumi sierā veidojas raudzēšanas laikā oglekļa dioksīda ietekmē. Šī teorija tika gāzta tikai nesen, jo siera meistari sāka pamanīt, ka Šveices sieram caurumi sākuši pazust. Jaunā teorija ir tāda, ka caurumus sierā ražošanas procesā veidoja siena daļiņas, taču mūsdienās siera ražošana ir izteikti industrializēta, un sienu ražošanas procesā vairs nelieto. Tādēļ nav izslēgts, ka lielveikalos nopērkamie sieri ar laiku varētu palikt pilnībā bez caurumiem.

5. pelējums sierā tiek ievadīts, kad siers ir jau gatavs

Zilajā sierā pelējuma sēne tiek pievienota pienam siera gatavošanas sākumā. Vēlāk tas tiek sadurstīts ar adatām, tādā veidā ļaujot piekļūt gaisām un veidoties pelējuma sēnēm!

6. siers ir neveselīgs

Siers ir ļoti labs veselīgam uzturam.

7. sieru vajag ietīt celofāna plēvē

Nekad netin sieru plēvē. Celofāns sieru ietver tik cieši, ka tam nespēj piekļūt gaiss. Tādējādi sierā var sākt veidoties nevajadzīgas pelējuma sēnes, un siers vienkārši iegūs plastmasas aromātu.  

PK
Horeca

  

Saistītie raksti

Ko derētu zināt par zivīm
Kā zināt, ka zivs ir svaiga?
Pārtikas produktu uzglabāšanas laiks saldētavā
Horeca ABC - Bārs
Padomi augļu pircējam


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts