Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

14.10.2015

Īstās latvju saimnieces receptes




Godu saldā putra
Šo putru gatavo no miežu putraimiem,vai kailgraudu kviešu graudiem, ūdens, cukura (vai sīrupa, ievārījuma), sviesta, ogām, riekstiem un saldā krējuma.

Gatavošanas procesā,uz lēnas uguns sutina putraimus, kad izsutināti mīksti, pievieno ogas, riekstus, sviestu un saldo krējumu.  Putra gatava pasniegšanai. Klāt var pasniegt ogu mērci un sviestu. Kā zinām, putra ar sviestu nav sabojāta un laba kamēr karsta, kā mīlestība. Tāpēc putra kādreiz ap 17.gadsimtu tika pasniegta godos un īpašos gadījumos, arī kāzās.










Grūbu siltie salāti, recepte nākusi no Ulmaiņlaikiem, no Trikātas mācītāja ķēkšas.

Grūbas sausas uz sausas pannas (bez taukvielām!) apgrauzdē, kad grūbas ir kļuvušas viegli riekstaini brūnas un smaržīgas, liek sutināties uz lēnas uguns, apmēram 2 stundas (strauji uzvāra 10 min un noņem no uguns, bet atstāj siltumā, lai lēnām gatavojas, briest un sutinās.

Sviestā vai taukos (var izmantot labu eļļu) apcep sarīvētus burkānus, sēnes un smalki grieztus puravus, kad grūbas gatavas, apceptos dārzeņus pievieno grūbai, garšvielas katrs izmanto kādas vien vēlas, var nedaudz ķiploku, melnos piparus, sāli un pat karijs te ir labs, ja pieliek. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pētersīļiem. Ja sēnes un pētersīļi īsti neiet pie dūšas, var nelikt, pietiek ar burkāniem un puraviem. Dikti labi sanāk. 
Veseli ēduši.....

Donu saimniece, Ilze

 
 












  

Saistītie raksti

Kaspara Jansona TOP 3 tendences šajos Ziemassvētkos
Katru dienu Latvijā tiek iztērēti 150 000 plastmasas salmiņu
Horeca.lv ABC. Pilnveidot viesmīlību restorānā
Viesnīcu klasifikācija atkarībā no to sniegto pakalpojumu klāsta
TOP 5 pasaules kulinārie festivāli profesionāļiem un gardēžiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts