Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

13.08.2013

Drošam ir jābūt ne tikai ēdienam, bet arī traukam, kurā tas pasniegts

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem atgādina, ka vienmēr, iegādājoties traukus, kuros tiks gatavoti un pasniegti ēdieni, to izplatītājam vai ražotājam ir jāpieprasa dokumenti, kas apliecina, ka, traukiem nonākot saskarē ar pārtiku, nenotiks dažādu cilvēkam kaitīgu vielu migrācija jeb citiem vārdiem sakot – traukos esošās vielas neapdraudēs patērētāju veselību.

Savukārt uzņēmumiem, kuri ražo vai piegādā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem keramikas traukus, atgādinām, ka tiem ir jābūt atbilstības deklarācijai, kas apliecina keramikas izstrādājuma atbilstību noteiktām nekaitīguma prasībām. 

Proti, svina un kadmija migrācijas daudzums keramikas traukos nedrīkst pārsniegt pieļaujamo, pretējā gadījumā tiek apdraudēta cilvēku veselība, var rasties izmaiņas pārtikas produktu sastāvā un mainīties ēdiena organoleptiskās īpašības.

Atbilstības deklarāciju ir jāuzrāda keramikas trauku ražotājam vai pārdevējam, pirms tam veicot izstrādājuma laboratoriskos izmeklējumus, nosakot svina un kadmija klātbūtni un migrācijas līmeni. Atbilstības deklarācijai jābūt katram trauku veidam (piemēram, šķīvim, podiņam, krūzei), bet ne katrai produkcijas partijai. Jauni laboratoriskie izmeklējumi jāveic un deklarācija jāatjauno tikai gadījumā, ja notiek izmaiņas trauku ražošanā, kas var radīt svina un kadmija migrācijas pārmaiņas.

Jāpiebilst, ka prasības attiecībā uz svina un kadmija daudzumu keramikas izstrādājumos nav nekas jauns. Latvijā tās ir spēkā jau no 1999. gada, bet no 2006. gada keramikas izstrādājumiem jāpievieno arī atbilstības deklarācija.

Svins un kadmijs ir smagie metāli, kas atkarībā no cilvēka organisma vispārējā stāvokļa un to uzņemtā daudzuma var atstāt negatīvu ietekmi uz cilvēka organismu.

PVD keramikas trauku, kas paredzēti saskarei ar pārtiku, kontroli veic gan sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, gan citos pārtikas aprites uzņēmumos, kuros tos izmanto ēdiena gatavošanai vai pasniegšanai, gan tirdzniecības vietās, piemēram, veikalos.

 Tāpat PVD kontrolē keramikas izstrādājumu ražotājus, ja tie ražo traukus, kas paredzēti pārtikas aprites un tirdzniecības uzņēmumiem.

PVD nekontrolē individuālus darījumus – ja keramikas izstrādājums tiek pārdots privātpersonai. Tas nozīmē, ka uz amatnieku gadatirgiem vai darbnīcām PVD nav plānojis doties un nedosies, taču arī šādā gadījumā izstrādājumam ir jāatbilst normatīvo aktu prasībām.

Kā jau esam informējuši iepriekš, PVD no 2012. gada 1. jūlija kontrolē un uzrauga uzņēmumus, kas nodarbojas ar materiālu un izstrādājumu, kas paredzēti saskarei ar pārtiku ražošanu, pārstrādi un izplatīšanu. PVD pārbauda ne tikai izstrādājumu atbilstību apliecinošos dokumentus, marķējumu un izsekojamību, bet arī izlases veidā ņem paraugus laboratoriskai izmeklēšanai, lai pārliecinātos, ka materiāli un izstrādājumi ir droši patērētājiem.

2013. gadā PVD plāno laboratoriski izmeklēt 42 plastmasas izstrādājumu un 11 keramikas izstrādājumu paraugus. Līdz šim izmeklētie paraugi atbilst prasībām.

PVD iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka problēmas ir gan ar plastmasas, gan keramikas izstrādājumiem. Piemēram, pagājušajā gadā trijos plastmasas izstrādājumos - melamīna makaronu karotēs, pannas lāpstiņās un ēdienu sadales dēlīšos tika atklāta palielināta formaldehīda migrācija un divos izstrādājumos – salātu trauciņos - palielināta kopējā migrācija. Gadījumos, kad paraugi izrādījušies neatbilstoši, trauki ir atsaukti no tirdzniecības.

Tāpat izstrādājumu izplatīšana tiek apturēta, ja ir saņemti ziņojumi no citām valstīm par izstrādājumiem, kuros laboratoriski konstatētas neatbilstības.

Piemēram, 2012. gadā tika saņemts ziņojums no Igaunijas, bet 2010. gadā - no Šveices, ka Latvijas izcelsmes keramikas izstrādājumos konstatēts neatbilstošs svina un kadmija daudzums.

Par materiāliem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku, uzskata jebkurus materiālus, kas ir paredzēti saskarei ar pārtiku, jau ir nonākuši saskarē ar pārtiku un ir paredzēti šim mērķim, vai par ko ir pamats uzskatīt, ka tie nonāks saskarē ar pārtiku vai pārnesīs savas sastāvdaļas uz pārtiku normālos vai paredzamos izmantošanas apstākļos. 

Kopumā ir pavisam 17 materiālu veidi, kuriem ir jāatbilst vispārīgām prasībām, taču keramikai, plastmasai, reģenerētas celulozes šķiedrai, gumijas vai elastomēru knupīšiem un mānekļiem, kā arī aktīviem un viediem materiāliem un izstrādājumiem papildus ir noteiktas arī specifiskas prasības.

Avots:PVD 

  

Saistītie raksti

Itāļu porčeta Jaungada galdam
Pasākums gardēžiem- Rīgas svētku restorāns
Zaļajā tējā cepts lasis no Džeimija Olivera recepšu krājumiem (recepte)
Viesistabas kalendārs augustam un septembrim
Lieldienu groziņi (recepte)


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts