Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

21.12.2020

Septiņi padomi un recepte mierīgiem Ziemassvētkiem

Eglīte. Rotāšana. Dāvanas. Saiņošana. Svētku mielasts. Kad lai to visu paspēj? Steiga un stress Ziemassvētkos ir jau ikgadējs standarts, taču gan jau ir efektīvāks veids, kā plānot vismaz daļu no uzdevumiem. Svētku mielasts noteikti ir vislaikietilpīgākais un piņķerīgākais process.

Gan Ziemassvētku vakarā, gan iepriekšējā dienā cenšamies pagatavot visgardāko, bagātāko un skaistāko mielastu saviem mīļajiem. Dažiem palīgā nāk ģimenes, citi cīnās paši, taču katrs no mums vēlētos skaisto svētku dienu izbaudīt mierīgi.

Kanāla FOX Life rūķīši apkopojuši septiņus Džeimija Olivera padomus, kā ērtāk un efektīvāk izplānot Ziemassvētku mielasta gatavošanas procesu.

Pārliecinies par saviem krājumiem
Viss vienkāršais ir ģeniāls, ne tā? Virtuvē darbojāmies visa gada garumā un pēkšņi attopamies bez cepamā papīra, pārtikas plēves, kādas īpašas garšvielas un ar tukšu sāls trauku? Visvienkāršākais, kā mēs varam izvairīties no pēdējā brīža skrējiena uz pārpildīto veikalu, ir izskatīt krājumus ar lietām, kuras bieži vien beidzas neīstajā laikā - folija, atkritumu maisi, garšvielu maisījumi, cepamie maisi, skaidiņas piparkūku rotāšanai, augstākā labuma milti un citas lietas, kuras ikdienā lietojam samērā reti.

Gatavo ar mīlestību
Iespējams, izklausās amizanti, varbūt citam tas ir pašsaprotami, bet tik tiešām ēdiens ir gardāks, ja to gatavojam domājot labas domas un darām to ar prieku. “Ziemassvētku dienā steidzīgi cenzdamies visu izdarīt, mēs zaudējam galveno vērtību - mīlestību. Šo “garšvielu” nevajag aizmirst, jo tā ir pati, pati galvenā," uzsver šefpavārs Olivers.

Pasūti jau iepriekš tiešsaistē
Mēs ļoti labi zinām, ka Ziemassvētku iepirkumu groziņš vienmēr ir krietni smagāks. Šobrīd mums ir pieejama lieliska iespēja pasūtīt pārtiku internetā un saņemt to pie mūsu durvīm. "Sapērciet smagākos produktus un citas gatavošanai nepieciešamās preces internetā, un pirms svētkiem apmeklējiet veikalu tikai, lai iegādātos svaigus dārzeņus un gaļu," iesaka Olivers. 

Perfektie krāsnī ceptie kartupeļi
Garšīgākie kartupeļi izdosies tad, ja pirms cepšanas tos nedaudz pavārīsim. Šādi sagatavoti kartupeļi izcepsies ar mīkstu vidiņu, kraukšķīgu garoziņu un nebūs pilnībā sausi. Vāriet tikai 15 minūtes. Taču, lai samazinātu pienākumu skaitu svētku dienā, Olivers iesaka kartupeļus izvārīt iepriekšējā vakarā. “Ja ledusskapī vairs nav vietas, tad atceries par savu vēso lodžiju, garāžu vai koridoru - arī šīs vietas būs pietiekami labas, lai uzglabātu kartupeļus,” atgādina Džeimijs. Pirms cepšanas pavārs iesaka apslacīt kartupeļus ar eļļu, pievienot šķipsniņu sāls un, ja vēlamies būt pa visam ekstrēmi, - tad arī pievienojam ķimenes.

Smeķīgais cepetis
Galvenais dekors un gardums mūsu galdā - cepetis. Skaista, smaržīga, garda cūkgaļas kakla karbonāde, pīle vai zoss - kā to panākt? Iepriekšējā vakarā izvēlies sev tīkamāko garšvielu buķeti - arī klasiskā “sāls un pipari” derēs. Nomizojiet vairākas ķiploku daiviņas. Gaļā izdariet dziļus, bet īsus griezienus - tā, lai tajos varētu ielikt ķiploka daiviņas. Tad cepetī iemasējiet eļļu un garšvielas, blakus gaļai pielieciet pāris kadiķogas un aptiniet ar pārtikas plēvi. Ļaujiet gaļai marinēties vismaz 24 stundas. 

Šis jums atvieglos darbus tieši pirms svētku vakariņām, jo atliks vien ielikt gaļu cepamajā maisā, izdarīt tajā četrus iegriezumus, lai tas neuzpūšas krāsnī, un sākt cept gaļu divas stundas pirms pasniegšanas. 

Baudījums acīm
Mēs allaž piedomājam, lai vakariņu galds būtu gana bagātīgs, visi būtu paēduši un ar laimīgiem vēderiem. Taču atcerēsimies, ka sākumā cilvēks bauda lielisko smaržu, pēc tam ar acīm ierauga savu maltīti un tikai beigās ar garšas kārpiņām ķeras visam klāt.
Vienkāršākais veids, kā noformēt galdu, noteikti ir sveces, salvetes un eksotikai - kāds zaļumiņš. “Servjetes aptiniet ar lentīti, pielieciet klāt koriandra kātiņu un čili piparu, lai dekors būtu Ziemassvētku toņos. Uzlieciet uz galda pāris sveces un pievienojiet vārdu kartītes. Kartīšu izveidošana ir arī lielisks veids, kā nodarbināt bērnus,” iesmej Olivers.

Svētki jau no paša rīta
Svētki virmo gaisā jau mēnesi un emociju uzplūdums sit augstu vilni - tā diena ir klāt, taču lielākie brīnumi tikai vakarā. Tematiskas brokastis Ziemassvētku rītā noteikti vēl vairāk iepriecinās jūsu ģimeni. Sagatavojiet savu mīļāko pankūku mīklu, izņemiet no pieliekamā bērnu iecienītāko ievārījumu, sev un partnerim uzvāriet gardu kafiju un sāciet rītu nesteidzīgā gaisotnē, pie pankūku smaržojoša galda.




Ziedkāposta cepetis

Sastāvdaļas
4 ķiploka daiviņas
1 tēj.k. kaltēta paprikas pulvera
½ buntīte svaiga timiāna
Olīveļļa
1 citrons
1 liels ziedkāposts (bez lapām aptuveni 1 kg)
4 ēd.k. sausa sarkanvīna
400 g konservētu tomātu
40 g mandeļu skaidiņas
½ buntīte svaiga pētersīļa

Pagatavošana
Cepeškrāsni uzsildiet līdz 180ºC grādiem. Piestā lieciet nomizotas ķiploka daiviņas, kaltētas paprikas pulveri un timiāna lapiņas (pusi no visas buntītes). Visu kārtīgi saspiediet, pēc tam pievienojiet olīveļļu un garšvielas pēc savām vēlmēm. Atsevišķā traukā ierīvējiet pusi citrona mizas. Ziedkāpostam noplūciet lapas, nedaudz izgrieziet pamatni ar kātu, lai dārzenis stabili stāvētu un negāztos. Nepieciešams arī iegrieziet krustu tā pamatnē. Piestā izveidoto paprikas masu uzklājiet uz ziedkāposta un lieciet to karstumizturīgā traukā ar augstām malām. Apslakiet ar sarkanvīnu un izspiediet pusi citrona sulas. Visu pārklājiet ar foliju un lieciet cepties uz stundu, pēc tam cepiet vēl 20 minūtes, bet bez folija cepurītes.

Pēc tam izņemiet trauku no krāsns, apkārt ziedkāpostam lieciet sagrieztus tomātus, pāri pārberiet sarīvēto citrona mizu un atlikušās timiāna lapiņas. Tad ziedkāpostu nepieciešams cept vēl desmit minūtes, līdz gardums kļuvis zeltaini brūns. Pa šo laiku uz pannas grauzdējiet mandeļu skaidiņas un, kad jau teju tās ir pabeigtas, tad pievienojiet sīki sakapātas pētersīļa lapiņas. Visu maisiet kopā, lai pētersīlis saplok. Pasniedzot ziedkāpostu, riekstu masu lietojiet kā garšīgu dekoru, un “zaļo cepeti” baudiet ar sviesta pupiņām, rīsiem vai gardiem kartupeļiem.


Anete Martinsone 











  

Vēl ziņas

Aizvadīts jau 3.starptautiskais konkurss ”Learn, Know, Do, Can, Show”
Veiksmīgi noslēgusies AEHT sagatavošanas konference Rīgā
Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts