Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

14.12.2017

Palmu eļļa – veikala produktos visbiežāk sastopamā eļļa

Lai gan augu eļļas ir veselīgākas par dzīvnieku taukiem, palmu eļļa ir izņēmums. Istabas temperatūrā šai eļļai ir sviesta tekstūra. To visbiežāk izmanto ēdienu pārstrādes procesā. Augsta piesātināto taukskābju koncentrācija un liels skaits kaloriju dara palmu eļļu bīstamu sirds veselībai, kā arī liek pieņemties svarā.

Pētījumos noskaidrots, ka pieaugušam cilvēkam būtu ieteicams uzņemt no 44 līdz 78 gramiem tauku dienā. Savukārt tikai viena ēdamkarote palmu eļļas iekļauj 120 kalorijas un 13.6 gramus tauku. 2.5  ēdamkarotes ar šo eļļu liek pārsniegt piesātināto taukskābju dienas devu un ceļ holesterīna līmeni asinīs, veicina asinsspiediena celšanos. 

Lai gan palmu eļļa ir labāka par hidrogenētu augu eļļu, tai ir daudz  kaitīgāka ietekme uz veselību nekā olīveļļai. Palmu eļļas sastāvā ir dažas vērtīgas uzturvielas kā, piemēram, antioksidanti, taču līdz brīdim, kad tā ir apstrādāta dažādu iepakoto ēdienu ražošanas procesā, tā jau ir zaudējusi jebkādu vērtību. Tāpēc, ja neizslēgt palmu eļļu no uztura, tad vislabāk izmantot tikai, lai pagatavotu kaut ko pašrocīgi, nevis produktus, kuru sastāvā tā atrodama. Diemžēl liels skaits veikalā pieejamo produktu satur pārstrādātu palmu eļļu.

Palmu eļļa ir plaši izplatīta sastāvdaļa visu veidu produktos – margarīnā, cepumos, maizes izstrādājumos, iepakotā maizē, brokastu pārslās, ātri pagatavojamās nūdelēs, šampūnos, lūpukrāsās, svecēs, šokolādēs, saldējumos. Saraksts ar produktiem, kuros ietverta palmu eļļa ir ļot garš. Aptuveni puse no veikalos sastopamajām precēm ietver minēto eļļu, min kāds pētījums.

Palmu eļļa ir pasaulē visvairāk izmantotā eļļa, veidojot 65% no pasaules dārzeņu eļļu tirdzniecības. Tiek lēsts, ka 2020. gadā palmu eļļas globālais patēriņš divkāršosies. Tās popularitāti garantē salīdzinoši lēta ražošanas pašizmaksa un eļļas piesātinātība, kā arī plašās izmantošanas iespējas.

Ir labi zināms arī, ka palmu eļļas ražošana ir katastrofa apkārtējai videi; tā ir iemesls tūkstošiem kvadrātmetru izcirstu tropisko mežu ik gadu, lai ierīkotu palmu plantācijas, turklāt darbā iesaistīto cilvēku darba apstākļi ir nelabvēlīgi.

Iesaka no palmu eļļas atturēties, arī neizmantot to paštaisītu ēdienu gatavošanā, tās vietā izvēloties olīveļļu vai mūsdienās populāru alternatīvu – kokosriekstu eļļu.

 Linda Rubene

  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts