Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

13.04.2017

Lieldienām, atcerēties trīs drošas iepirkšanās likumus

1. Vienmēr lasi informāciju pārtikas produkta marķējumā – iepazīsties ar tā sastāvu un pats galvenais – derīguma termiņu. Neiegādājies pārtikas preci, kuras derīguma termiņš izskatās aizdomīgi – tas ir nesalasāms, redzamas labojumu pēdas, oriģinālais derīguma termiņš ir aizsegts ar citu marķējumu.
 
2. Pārliecinies, vai pārtikas produkta iepakojums nav bojāts un vai produkts veikalā ir uzglabāts atbilstošos apstākļos. Neiegādājies pārtikas preces, kuru izcelsme un uzglabāšanas apstākļi nav skaidri vai ir aizdomīgi.
 
3. Saglabā pirkuma čeku, lai, gadījumā, ja produkts ir bojāts, vari to atgriezt atpakaļ veikalam.
 
Lieldienās viens no pieprasītākajiem pārtikas produktiem noteikti būs olas. Tās iegādājoties:
 
1. Nekautrējies atvērt olu kastīti un pārliecināties, ka olas ir veselas – nav bojātas, netīras.
 
2. Izlasi marķējumu uz olas:
 
pirmais cipars uz olas apzīmē dējējvistu turēšanas metodi (1 - brīvā turēšana; 2 – dēšana kūtī; 3 – dēšana sprostos; 0 – bioloģiskā ražošana)
burti apzīmē ražotājvalsti, piemēram, LV - Latvija; LT - Lietuva; EE - Igaunija; FI - Somija;
noslēdzošā ciparu kombinācija apzīmē dalībvalsts noteikto olu ražošanas uzņēmuma identifikācijas numuru (ciparu kombinācija, piem., 1234...)
 
Piemērs, kā varētu izskatīties kods uz olas: 3LV1234
 
3. Olu derīguma termiņš ir 28 dienas no dēšanas. Vadoties pēc tā, ražotājs uz olu iepakojuma norāda derīguma termiņu, kura ietvaros olas jāizlieto. Aplūko iepakojumu un pārliecinies, ka olu derīguma termiņš nav beidzies.
 
Atnesot mājās, olas var uzglabāt vai nu ledusskapī, vai nu ārpus tā - istabas temperatūrā, taču uzglabāšanas temperatūrai jābūt nemainīgai, jo temperatūras svārstības varētu veicināt olu bojāšanos.
 
Krāsojot olas, iesakām izmantot, vai nu jau ierastos augu valsts materiālus, piemēram, sīpolu mizas, vai arī veikalos nopērkamās, Lieldienu olu krāsošanai paredzētās, pārtikas krāsvielas. Krāsojot olas ar tām, jāievēro preces marķējumā norādītā krāsas lietošanas instrukcija.

Avots: PVD

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts