Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

16.12.2021

Daudzās Latvijas ģimenēs maltītes gatavo kopā ar bērniem


Maltītes gatavošana ģimenei var būt jauks iemesls kopā būšanai ar pilngadīgiem un nepilngadīgiem bērniem, kuri dzīvo kopā ar vecākiem. Kā liecina aptauja,* 37% Latvijas ģimeņu bērnu labprāt rosās virtuvē, turklāt to dara gan patstāvīgi, gan kopā ar vecākiem, tāpēc Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis iesaka divas gardas receptes, ko varēsiet pagatavot kopā. 

Līdz 18 gadu vecumam ēdiena pagatavošanā iesaistās 64% bērnu. No tiem trešā daļa to dara dažreiz, 21% – regulāri kopā ar vecākiem, bet katrs desmitais ar šo uzdevumu regulāri tiek galā patstāvīgi. Savukārt cilvēkam pieaugot, aug arī interese par rosīšanos virtuvē: 79% jauniešu, kas vecāki par 18 gadiem, palīdz saviem vecākiem gatavot, turklāt 27% to dara patstāvīgi ikdienā.

“Bērni ēst gatavošanā iesaistās pārsvarā neregulāri, bet tas arī nav nekas pārsteidzošs, jo ir taču tik daudz citu interesantu lietu, ko darīt! Bet Rimi īpašs prieks ir par tām ģimenēm, kur svaigas, gardas maltītes top, darbojoties visiem kopā. Redzam, ka pilngadīgie bērni biežāk iesaistās gatavošanā, un tas droši vien saistīts ar to, ka pieaugot jaunieši vairāk iesaistās ģimenes saimniecībā, vairāk atbalsta vecākus un varbūt arī paši jau pelna, līdz ar to var uzņemties daļu atbildības arī par ledusskapja saturu un ģimenes maltīšu plānošanu. Bet jāņem vērā, ka jauni cilvēki arī ir nemitīgā kustībā, seko līdzi aktuālajām tendencēm un ir atvērti eksperimentiem, tāpēc arī labprāt uzņemas ēdiena gatavošanu, lai mājas virtuvē ienāktu pasaules vēsmas,” skaidro Rimi Latvia sabiedrisko atticību vadītājs Juris Šleiers.

Kā rāda aptauja, ģimenes, kurās aug bērni līdz 18 gadu vecumam, mājsēdes laikā biežāk nekā agrāk sākušas izvēlēties viegli pagatavojamus ēdienus, kuru gatavošanā savu roku var pielikt arī bērni – dažādus salātus (16%), uzkodas un sviestmaizes (14%), graudaugu ēdienus un putras (13%), zupas (12%).

Nūdeļu zupa – ideāla maltīte, lai sasildītos pēc aktīvas ārā būšanas (4 pers., 15 min)

Nepieciešams
500 ml buljona (mājās gatavots buljons vai 1 buljona kubiņš uz 500 ml ūdens)
1 burkāns
100 g saldētu zaļo zirnīšu Rimi
50 g plato rīsu nūdeļu
2 sīpolloki
2 olas
1 ēdamk. eļļas

Pagatavošana
Katlā sasildi buljonu. Burkānu saskuj plānās strēmelēs un sagriez stienīšos. Liec buljonā sildīties 5 minūtes. Pievieno nūdeles un zirnīšus, karsē buljonu vēl 3 minūtes. Sakul ar dakšu olas un sakarsētā pannā ar eļļu uzlej plānā kārtā. Apcep kā plāno pankūku. Sarullē to un sagriez strēmelēs. Pasniedzot liec šķīvī, papildinot ar smalki sagrieztiem sīpollokiem.

Burtiņpasta tomātos ar kraukšķīgām pupām – ekoloģisku ēdienu un vienkāršu garšu cienītājiem (4 pers.,15 min)

Nepieciešams
1 pac. ABC pastas ICA
1 pac. tomātu un bazilika mērces I Love Eco
1 pac. Cannellini pupiņu I Love Eco
1,5 ēdamk. olīveļļas I Love Eco

Pagatavošana
Novāri pastu, kā norādīts uz iepakojuma. Pupiņas nosusini, izmantojot papīra vai lina dvielīšus. Ber tās uz cepamās plāts un apslaki ar olīveļļu. Cep 200 grādos 12–15 minūtes. Kad pasta novārījusies, nokās to un pievieno mērci. Ja bērnudārznieks ēd makaronus ar mērci atsevišķi, sasildi to atsevišķi. Pasniedz kopā ar kraukšķīgām pupām.

* Aptauju “Maltīšu gatavošanas ieradumi ģimenēs veicis Snapshots 2021. gada novembrī, aptaujājot 720 Latvijas iedzīvotājus 18–74 gadu vecumā.


Juris Šleiers

  

Vēl ziņas

Latvijā strauji aug vegānisko recepšu popularitāte
Eko programma: krasi mainījusies iedzīvotāju attieksme pret ikdienā nepieciešamām lietām
Maizes diena un Sidra svētki 31.07. 2022.
Mājas kafejnīcu dienas (MKD): jūlijs - septembris
Viesus atkal aicina Āgenskalna pērle- Āgenskalna tirgus


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts