Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

18.01.2012

Austrālijas zinātniekus satrauc enerģijas dzērienu kaitīgā ietekme uz cilvēku veselību

Austrālijas zinātnieki pirmdien publiskotā pētījumā aicinājuši izvietot brīdinājumu uzrakstus uz enerģijas dzērieniem, jo arvien lielāks skaits cilvēku sūdzas par veselības problēmām, ko izraisījusi to lietošana.

Sidnejas universitātes Sidnejas Medicīnas skolas un Jaundienvidvelsas Indīgo vielu informācijas centra speciālisti norādīja, ka laika posmā no 2004. līdz 2010.gadam strauji pieaudzis ziņojumu skaits par tādu enerģijas dzērienu kā “Red Bull” un “V” kaitīgo ietekmi. Proti, 2004.gadā tika ziņots tikai par 12 šādiem gadījumiem, savukārt 2010.gadā – jau par 65.

Kopumā septiņu gadu laikā palīdzība lūgta 297 gadījumos un vismaz 128 cilvēki ievietoti slimnīcā ar paātrinātu sirdsdarbību, uzbudinājumu, gremošanas traucējumiem un citiem simptomiem. Savukārt 20 no šiem cilvēkiem tika konstatētas daudz nopietnākas veselības problēmas, piemēram, lēkmes un halucinācijas.

Austrāliešu zinātnieku pētījumā, kas publicēts žurnālā “Medical Journal of Australia”, secināts, ka vidējais cilvēks, kas cietis no enerģijas dzērienu lietošanas, ir 17 gadus vecs un šie dzērieni bieži lietoti kopā ar alkoholu.

“Mūs pētījums demonstrē augošos problēmas apmērus (..) ar enerģijas dzērienu patēriņu un indīgumu, sevišķi pusaudžu vidū. Ņemot vērā acīmredzamos pierādījumus par indīgumu un augošo hospitalizēšanas gadījumu skaitu, kas saistīti ar enerģijas dzērienu lietošanu, (..) varasiestādēm vajadzētu vairot [sabiedrības] zināšanas par šo problēmu, uzlabot iepakojumu etiķetes un regulēt kofeīna saturu [šajos dzērienos],” teikts pētījumā.

Zinātnieki uzskata, ka “etiķetēm un visai šo produktu tirdzniecībai būtu jāiekļauj atbilstoši brīdinājumi par veselībai radīto risku un ārkārtas numurs, [kur zvanīt saindēšanās gadījumā]“.

Viena enerģijas dzēriena bundžiņa var saturēt līdz pat 300 miligramiem kofeīna, kamēr kafijas tasīte satur vidēji 65 līdz 120 miligramus, norādīja viens no zinātniekiem, aicinot pieņemt stingrākus noteikumus šo produktu tirdzniecībā.

“Būtu jālūkojas uz tādām lietām kā (..) – cik daudz kofeīna šie dzērieni satur, cik daudz tos var nopirkt vienā reizē, kādā vecumā būtu jābūt, tos pērkot, vai vajadzētu ieviest vecuma ierobežojumu šo dzērienu tirdzniecībā,” viņš piebilda.


Avots: bar.lv

  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts