Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

09.09.2014

2014.gada tūrisma sezona Liepājas reģiona tūrisma informācijas birojā

Šogad vasara mūs īpaši nav lutinājusi – visu jūniju bija vēss un īsti rudenīgs laiks, jūlijā un augusta sākumā vai ik dienas tika gāzti augstākās gaisa temperatūras rekordi, savukārt augusta beigas atkal atnesa ilgstošas lietavas. Tas ir ietekmējis arī viesu skaitu Liepājā. Tāpat būtiski ceļošanas paradumus ir iespaidojuši arī politiskie notikumi kaimiņvalstīs. 


Kopumā šī gada astoņos mēnešos Liepājas reģiona tūrisma informācijas birojā (LRTIB) apkalpoti 12 297 apmeklētāji, no kuriem 51% bijuši ārvalstu tūristi, 21% - ceļotāji no Latvijas un 28% vietējo iedzīvotāju, kas LRTIB interesējas par pasākumiem Liepājā un citviet Latvijā, iepazīstas ar informatīvajiem materiāliem, ko varētu piedāvāt saviem viesiem, kā arī meklē informāciju par ceļošanas iespējām Latvijā un Lietuvas pierobežā.

Lai gan vasarā LRTIB apmeklējuši mazāk viesu no citiem Latvijas novadiem, kopumā par periodu no 1. janvāra līdz 31. augustam saglabājas pieaugums 1,2%, salīdzinot ar 2013.gada tādu pašu periodu. Savukārt ārzemnieku skaits ir samazinājies par 29,5%. Skaitliski būtiskākais samazinājums ir no tādām valstīm kā Krievija, Lietuva, Vācija un Lielbritānija. Tomēr ir ap 20 valstu, kuru apmeklētāju skaits jau tagad ir sasniedzis visa pagājušā gada kopskaitu. Kā nozīmīgākās varētu minēt Igauniju, ASV un Nīderlandi.


LRTIB ir ļoti jūtams, kad Liepājā notiek kādas starptautiskas sacensības vai nometnes, sevišķi bērnu, jo informāciju par atpūtas iespējām attiecīgajā laikā meklē tieši dalībvalstu pārstāvji. Tas nozīmē, ka pilsētai ir svarīgs ikviens starptautisks pasākums, jo tiek izmantoti ne tikai nakšņošanas un ēdināšanas pakalpojumi, bet “līdzjutēji” brīvajā laikā izmanto arī citas, ar tiešo ierašanās mērķi nesaistītas atpūtas iespējas.

Lai gan statistiku par nakšņotāju skaitu parasti apkopo gada beigās, tomēr, aptaujājot vairākas viesnīcas, secināts, ka līdz šim rādītāji ir vairāk pozitīvi, kā negatīvi. Tomēr arī naktsmītņu pārstāvji kā tūrismu bremzējošus faktorus šogad min sliktos laika apstākļus jūnijā un militāros konfliktus kaimiņvalstīs. 

Tradicionāli septembrī apmeklētāju skaits tūrisma informācijas birojā samazinās, tomēr siltās un saulainās rudens brīvdienas steidz izmantot vietējie iedzīvotāji nelieliem ceļojumiem tepat pa Latviju, kā arī tūristi no kaimiņvalsts Lietuvas. 

Ekskursijas 
Jau 12 gadus Liepājā vasarā ik dienas tiek piedāvātas ekskursijas „Tiksimies Rožu laukumā!”, kur gids pilsētas viesus un vietējos interesentus izved 2 stundu garā pastaigā pa vecpilsētu.
Lai gan jūnijs iesākās klusi un pavisam mierīgi, kopumā trijos vasaras mēnešos šogad  ekskursijā piedalījušies 205 dalībnieki, kas ir par 12% vairāk kā pērn.
Šogad ekskursijas vadīja gan LRTIB sertificētie gidi, gan arī Liepājas Universitātes Tūrisma vadības studiju programmas studenti, un jāatzīmē, ka par studentu vadītajām ekskursijām tika saņemtas ļoti labas atsauksmes.

Velonoma 
Pateicoties labvēlīgiem laka apstākļiem, 2014.gadā velonomas sezona sākās jau februāra beigās. Līgumu skaits šajā gadā pieaudzis par 33%, un kopumā līdz augusta beigām ir iznomāti 853 velosipēdi un nobrauktas 9656 stundas.
LRTIB izveidojusies veiksmīga sadarbība ar „Blue Shock Bike”, un jau otro gadu tiek piedāvāta arī elektrovelosipēdu noma. Lai gan līgumu skaits nav palielinājies, tomēr nobraukto stundu skaits ir pieaudzis par 23%, kas liecina, ka klienti ir iepazinuši elektrovelosipēdu priekšrocības un izvēlas tos garākiem izbraucieniem.


Linda Finka

  

Vēl ziņas

Aizvadīts jau 3.starptautiskais konkurss ”Learn, Know, Do, Can, Show”
Veiksmīgi noslēgusies AEHT sagatavošanas konference Rīgā
Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts