Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

21.10.2016

135 vietējie ražotāji sadarbojas ar pašvaldību iestādēm

Jau 135 vietējie ražotāji, izmantojot Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) sniegtos padomus, šogad savu produkciju piegādā virknei pašvaldību iestāžu visā Latvijā, liecina LLKC apkopotie dati.

Guna Šulce, LLKC Lauku attīstības nodaļas projektu vadītāja: “Neraugoties uz šīm pozitīvajām tendencēm, joprojām sastopam tās pašas problēmas, kādas bija, šo projektu pirms diviem gadiem uzsākot. Aizvien trūkst sadarbības ražotāju starpā, kas būtiski palielina pašvaldību darba apjomu, sākot ar tirgus izpēti un dalījumu lotēs, līgumu slēgšanu, un beidzot ar preču pieņemšanu no pieciem ražotājiem, nevis no viena. Aktīvāka sadarbība nepieciešama arī starp vietējiem ražotājiem un pašvaldībām.”

Divu gadu laikā, kopš LLKC palīdz pašvaldībām slēgt līgumus ar vietējās produkcijas piegādātājiem, radīti seši kooperatīvi, nodibinātas deviņas biedrības un reģistrēta viena SIA. Palielinājies arī jaunu dalībnieku skaits esošajās kopdarbības formās – kopumā 89. Šajos divos gados reģistrēti 168 mājražotāji.

Vēl arvien ir pašvaldību iestādes, kur zaļā publiskā pārtikas iepirkuma noteikumi netiek pielāgoti, jo trūkst izpratnes par attiecīgajiem ministru kabineta noteikumiem (Nr. 673). “Daudzi joprojām nezina, ka līdz 42 000 eiro slieksnim var nesludināt pārtikas iepirkumu, bet slēgt līgumus, ievērojot noteiktās prasības”, norāda G. Šulce.

Problēmas ir arī ar kritēriju piemērošanu izvērtēšanā. Iepirkumu speciālistiem nepietiek laika iedziļināties un izpētīt šos noteikumus, jo nereti vienam speciālistam neilgā laikā jāizsludina būvniecības, pārtikas, transporta un citi iepirkumi.

Atgādināsim, ka pirms diviem gadiem kopīgi ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti LLKC veica pētījumu, kurā noskaidroja galvenos pašvaldību ieguvumus, publiskajos pārtikas iepirkumos izvēloties vietējo produkciju. Tie bija – papildinās pašvaldības budžets ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, lielāki naudas tēriņi vietējā teritorijā, darbavietas vietējiem iedzīvotājiem vietējā pārtikas ražošanas vai dārzeņu un augļu audzēšanas uzņēmumā.

Pēc šī pētījuma rezultātu publiskošanas aizvien vairāk Latvijas pašvaldību izvēlas sadarboties ar LLKC, lai veicinātu vietējo ražotāju produkcijas nonākšanu pašvaldību iestādēs.

  

Vēl ziņas

48% līgotāju apsver bezalkoholiskā alus lietošanu Līgo vakarā
Vīnzinis: izskaistini savus grilētos ēdienus ar vīnu
Valmiermuižas alus šogad ieguldījis 50 000 eiro jaunu alus garšu radīšanā
53 tūrisma pakalpojumu sniedzēji saņem Gājējam draudzīgs zīmi
Latvijas balzams radījis jaunu dzērienu ar kaņepju garšu


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts